Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovac

Novi spremnici za stakleni otpad

1/5
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Tvrtka Čistoća počela je postavljati tzv. zelena zvona za stakleni otpad. Kontejneri su kupljeni u sklopu zajedničkog projekta Grada Karlovca i gradske tvrtke u cilju razvijanja što boljeg sustava gospodarenja otpadom, a kao nastavak uspješno završenih projekta formiranja reciklažnog dvorišta na Maloj Švarči i projekta Pametno odloži, Bolji Karlovac složi.

Divlji kesten i crveni javor Nova stabla u Vrbanićevu perivoju

Vrijednost  postavljanja zelenih zvona je oko 6,1 milijun kuna, a financiran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i iz proračuna Grada Karlovca. Trenutačno se na privremenom skladištu nalazi još 250 spremnika za papir i isto toliko za plastiku, zapremine 1100 litara, a u tijeku je nabava 10.500 kanti za papir, još toliko za plastiku te 1100 spremnika za biootpad, a bit će podijeljeni građanima.

- Time se želi još više potaknuti odvajanje otpada, posebice na svakom kućnom pragu - rekla je gradska pročelnica za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Ana Hranilović Trubić.

- Na zelenim otocima ostat će i dalje „zvona“ za staklo, spremnici za metal i tekstil, a dolaze još spremnici za biootpad, plastiku i papirnatu ambalažu koji će biti distribuirani i pojedinačnim kućanstvima. Pojedinačnim kućanstvima „Čistoća“ će podijeliti i kompostere, ovisno o željama, s ciljem da smanjimo količinu miješanog otpada kako bi naše „brdo“, odnosno odlagalište na Ilovcu što sporije raslo - kazao je direktor tvrtke Čistoća Tomislav Polić.

Kamerama protiv divlje vožnje u Karlovcu Grada planira na deset lokacija kamerama nadzirati utrke na cestama

U gradu je dosad već bilo postavljeno 58 „zvona“ za stakleni otpad, a novim kontejnerima povećat će se broj lokacija na kojima će građani moći odlagati staklo.