Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Dobili novac iz EU

Novi vrtić u Mahičnu spreman za 46 mališana

1/4
Foto: Grad Karlovac
Gradnja je u kolovozu prošle godine, a nedavno je dobivena i uporabna dozvola. Pri samom kraju je i opremanje unutarnjeg dijela vrtića

Završen je projekt „Dječji vrtić i jaslice Mahično za dječji osmjeh“ no svečano će otvorenje biti u rujnu s početkom nove pedagoške godine. Gradnja vrtića sufinancirana je iz Europskog fonda za ruralni razvoj iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. Iznos sufinanciranja je 3,8 milijuna kuna iz EU i 672.875 kuna iz nacionalnih sredstava.

Mjesec i pol radova Počinje sanacija šetnice iznad turbine na Korani

Ovim sredstvima treba pridodati i više od dva milijuna kuna koja je izdvojio Grad Karlovac tako da se dolazi do ukupne vrijednosti projekta od 6,6 milijuna kuna. Treba spomenuti i uređaj za biološko pročišćavanje otpadnih voda koji je također napravljen, a koristit će vrtić i škola zajedno.

Cilj projekta je poboljšanje životnih uvjeta ruralnog stanovništva kroz proširenje lokalnih temeljnih usluga usmjerenih na potrebe djece čime se ostvaruju uvjeti za ostanak stanovništva na ovom području i poboljšana demografska struktura stanovništva. Specifični cilj projekta je, pak, unapređenje kvalitete brige za djecu predškolske dobi na sjevernom dijelu ruralnog područja grada Karlovca. Uređeno je više od 1800 četvornih metara za potrebe predškolskog odgoja, sukladno državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i obrazovanja, odnosno izgrađeno je i opremljeno više od 500 kvadrata prostora za dvije jasličke i jednu vrtićku grupu, ukupno 46 djece s kojima će raditi šest novozaposlenih odgajatelja.

Gradnja je u kolovozu prošle godine, a nedavno je dobivena i uporabna dozvola. Pri samom kraju je i opremanje unutarnjeg dijela vrtića. Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je svima koji su u manje od godinu dana završili posao, a posebno onima koji su sudjelovali u pripremi.

Ministar ćorić i gradonačelnik Mandić Obilazak radova na protupoplavnom nasipu u Logorištu

– Grad Karlovac je u zadnjih sedam, osam godina uložio gotovo sto milijuna kuna u rekonstrukciju postojećih vrtića. Ovo je prvi objekt koji smo financirali europskim novcem, a posebice me veseli što se vrtić nalazi na ruralnom dijelu grada Karlovca i to je bitan element ravnomjernog razvoja urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske. Nakon što smo obnovili sve objekte, vrtić Dubovac je pri kraju, a onaj na Baniji bi skoro trebao doći na red. Pokazuje se da nam treba još jedan veliki vrtićki objekt, čak veličine Grabrika. Već sad o tome razgovaramo i tražimo rješenja. Jasno je da mjesto u vrtiću je jedna od većih demografskih mjera. Mi smo opet ove godine uspjeli svim roditeljima koji rade, osigurati mjesta u vrtiću za njihovu djecu. Vjerujem da ćemo i idućih godina povući europski novac da zatvorimo našu priču smještaja za najmlađe. Ovaj objekt, kao i škola, su jako značajni za Mjesni odbor Mahično i ovo će sigurno biti jedan zalog za ovaj kraj da se nastavi razvijati i naravno bude što više djece - rekao je gradonačelnik Mandić.