Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Održana osma Koordinacija

O županijskim projektima te obnovi i razvoju pruga razgovarali u putničkom vlaku

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Na Koordinaciji se raspravljalo i o izradi strategije Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje 2021. – 2027. godine

Osma koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije održana je u vlaku na relaciji Vinkovci – Zagreb. Prije polaska vlaka župan Božo Galić kazao je kako je sazvao Koordinaciju, koja se inače održava u vijećnici u Vukovaru i Vinkovcima, u vagonu putničkog vlaka poslije čega će održati i sastanak s članovima Uprave Hrvatskih željeznica o strateškim projektima VSŽ-a vezanih za željeznicu.

Obilježavanje 30. svibnja Dan branitelja Vukovarsko-srijemske županije

Važnost željeznice

– Mi želimo da u sljedećem financijskom okviru za pet slavonskih županija bude poseban operativni program gdje će svi naši strateški projekti biti predviđeni za financiranje. Isto tako želimo da se ti infrastrukturni projekti pripreme s cijelom dokumentacijom za realizaciju. Želimo sve projekte usuglasiti i suradnjom s Vladom RH, ministarstvima i javnim poduzećima, ubrzati realizaciju projekata u željezničkom, cestovnom, zračnom i riječnom prometu. Na ovaj način željeli smo istaknuti važnost i značenje željeznice za grad Vinkovce, Vukovarsko-srijemsku županiju i istok Hrvatske – rekao je Galić.

Na Koordinaciji se raspravljalo i o izradi strategije Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje 2021. – 2027. na kojoj su održane prezentacije o projektima Županije. Prezentirana je važnost prehrambeno-prerađivačkog sektora za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema te mogućnosti financiranja tog sektora u novoj financijskoj perspektivi EU 2021.-2027., strateški projekti Vukovarsko-srijemske županije u sektoru logistike – Transportno-logistički centar VSŽ i Auto-park Lipovac te najavljen početak pripreme Plana razvoja VSŽ-a za razdoblje od 2021.-2027. kao srednjoročnog akta strateškog planiranja.

potrebne su promjene Panenić i Shoukry o zdravstvenom sustavu u Vukovarsko-srijemskoj županiji

S predstavnicima Uprave HŽ-a govorilo se i o dosadašnjim ulaganjima Željeznica u županiji, ali i o planovima i projektima koji se planiraju u sljedećem razdoblju, a koji su prikazani u prezentaciji: Željeznički infrastrukturni projekti – Slavonija – ulaganja 2019. – 2023.

Bilo je tako riječi o obnovi pruge Vinkovci – Zagreb, početku realizacije obnove pruge Vinkovci – Vukovar kao i o prugama koje se planiraju obnoviti, a to su: Vinkovci – Osijek (kao dio koridora Vc), zatim pruga Vinkovci – Županja, ali i rješavanje kritičnih željezničko-cestovnih prijelaza radi povećanja sigurnosti kao i obnova zapuštenih kolodvora.

Ubrzanje obnove

Na sastanku je bilo riječi i o povoljnijem prijevozu za studente, tako da se udio koji sufinancira HŽ – Putnički prijevoz poveća sa sadašnjih 50% na veći iznos.

Učionica Tatjana Draženović: U četiri godine u školama Vukovarsko-srijemske županije 3273 učenika manje

Rečeno je kako će se obnova pruge Vinkovci – Zagreb po planu i programu HŽ – Infrastrukture, obnoviti do 2030. Tom dinamikom predstavnici Županije nisu zadovoljni te je zaključeno kako će se tražiti ubrzanje obnove pruge. Želja je da se ubrza realizacija svih projekata te da robe i ljudi putuju brže i efikasnije, što bi pridonijelo razvoju istoka Hrvatske.