Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
potrebne su promjene

Panenić i Shoukry o zdravstvenom sustavu u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Branimir Bradarić
Kandidat Mosta za EU parlament Nizar Shoukry ukazao je i na loše uvjete rada liječnika u Domovima zdravlja kao i zastarjelost medicinsko-tehničkih sredstva i inventara

Na najavu veledrogerija kako se razmišlja o mogućnosti isporuke lijekova i medicinskog materijala bolnicama radi dugova koji iznose 2 milijarde kuna zastupnik u Hrvatskom saboru Tomislav Panenić rekao je kako se ništa ne poduzima da se ovaj problem riješi.

Najveća investicija u zdravstvu u ovoj godini Ulaže se 47 milijuna kuna u bolnicu, gradi se novi objekt od 1900 kvadrata

- Vlada Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemska županija su svjesne velikih i dugotrajnih dugova bolnica za lijekove, ali ništa ne poduzimaju da se situacija konačno riješi. Rješenja koja poduzima Ministarstvo zdravstva su kozmetička, nikad suštinska te se agonija zdravstvenog sustava samo pojačava. Visoki iznosi dugovanja utječu ne samo na smanjenje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga već uzrokuju i probleme u poslovanju brojnih dobavljača bolnica. S druge strane, uprave bolnica ne provode mjere racionalizacije, a Državna revizija je utvrdila da veći dio vanjskih usluga, medicinskog potrošnog materijala i lijekova nabavljaju bezprovođenja propisanih postupaka javne nabave te time ne ostvaruju najpovoljnije cijene - rekao je Panenić.

Podsjetio je kako je od dvije bolnice na području Vukovarsko-srijemske županije Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana ostvarila 2017. godine ukupni gubitak u iznosu od 112 milijuna kuna uz ukupne obveze od 137 milijuna kuna, dok je Opća županijska bolnica Vinkovci u istom vremenu imala 83 milijuna kuna gubitka uz obveze od 94 milijuna kuna.

OPĆA BOLNICA VIROVITICA Počele narudžbe za pregled MR-om, u bolnicu stiže šest novih specijalizanata

Istaknuo je i kako izražava nezadovoljstvo ovakvim djelovanjem ministarstva te da traži da Ministarstvo financija osigura dostatna sredstva za pokrivanje gubitaka i osigura redovno plaćanje obaveza. U isto vrijeme od Vukovarsko-srijemske županije traži da osigura zakonito i racionalno upravljanje rashodima bolnica.

Kandidat Mosta za EU parlament i nezavisni vijećnik u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije Nizar Shoukry ukazao je i na loše uvjete rada liječnika u Domovima zdravlja kao i zastarjelost medicinsko-tehničkih sredstva i inventara.

- U primarnu zdravstvenu zaštitu u Vukovarsko-srijemskoj županiji treba ulagati i učiniti je atraktivnom liječnicima koje je sve teže zadržati. Ako se raspadne sustav primarne zdravstvene zaštite, a tu prije svega mislim na obiteljsku medicinu, raspast će se cijeli sustav liječenja - rekao je Shoukry.

Koordinacijski sastanak Županije, jedinica lokalne samouprave i ravnatelja novogradiške bolnice Radovi na obnovi Odjela pedijatrije dobro napreduju