Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Ovogodišnji Festival graševine obilovat će raznovrsnim zanimljivim događanjima

Od izbora vinske kraljice i vinskog maratona do koncerta Jasmina Stavrosa, utakmice i utrke traktora

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Na Trgu graševine građani se uvijek odlično zabave tijekom održavanja Festivala graševine

Središnji trg Kutjeva svjedočit će 12. Festivalu graševine koji se tradicionalno održava nekoliko dana, a završna proslava održat će se 31. svibnja i 1. lipnja na Trgu graševine, jedinstvenom u svijetu. Koliko je Kutjevčanima ova sorta vinove loze bitna, dokazuje i ovaj festival, a i samo ime trga na kojemu se ova manifestacija održava već više od jednog desetljeća – Trg graševine!

Demografske mjere na području Kutjeva Veće naknade za bebe, novi vrtić, stanovi za mlade...

Prikupljanje uzoraka

Početak ovogodišnjeg slavljenja ove kultne kutjevačke sorte počinje prikupljanjem uzoraka graševine tijekom svibnja iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja. Ove godine je na ocjenjivanje pristiglo čak 128 uzoraka koje je stručna komisija istančanim osjetilom okusa testirala te donijela sud o tome čija je graševina najbolja.

U posljednjem danu svibnja održat će se simpozij o graševini na kojemu će govoriti brojni relevantni uzvanici, a nakon kojega će se objelodaniti rezultati ocjenjivanja te uručiti nagrade najboljima. Toga dana upriličit će se i nogometna utakmica Udruge gradova RH koje će ugostiti legendarna veteranska momčad Vallis Aurea. U večernjim satima u šatoru na Trgu graševine održat će se izbor za vinsku kraljicu – Kraljicu graševine 2019. Za titulu će se natjecati mlade dame, predstavnice kutjevačkih vinarija, a morat će pokazati zavidno znanje o vinima.

Centralni dio proslave predviđen je za prvi dan lipnja. U prijepodnevnim satima brojni kutjevački vinari otvorit će svoja srca i vrata vlastitih podruma do kojih će posjetitelje dovesti kočija, a brojne kvalitetne sorte vina čekaju goste željne vrhunske kapljice. U 14 sati s Trga graševine krenut će i vinski maraton. Svi prijavljeni natjecatelji morat će posjetiti zadane vinarije, u svakoj vinariji popiti čašu vina, a prvi koji se vrati na trg, osvojit će vrijednu nagradu.

Iz Kutjeva pozivaju investitore u gospodarsku zonu Kamenjača Zemljište u gospodarskoj zoni samo 2 kune po kvadratu

Bogata ponuda

Vrlo atraktivan dio ove kutjevačke manifestacije je utrka traktora koja svake godine pobudi veliki interes prisutnih koji uživaju u vratolomijama vrsnih vozača na svojim jurilicama, a najbolji će naravno biti adekvatno nagrađeni. U ovogodišnju manifestaciju odlično će se uklopiti i nogometna utakmica kutjevačkog četvrtoligaša koji će prema svemu sudeći napustiti dosadašnji rang natjecanja i uploviti u trećeligašku luku. Utakmica zadnjeg kola protiv gostiju iz Višnjevca bit će prava prilika za promociju ulaska u viši razred i proslavu jedne fantastične nogometne sezone u kojoj su zeleni kao novak u ligi dobrim igrama zaslužili plasman u Treću HNL – istok.

U večernjim satima uslijedit će glazbeni program pa će sve prisutne goste zabavljati zvuci tamburice tamburaškog sastava De Gotho, zatim inozemni sarajevski glazbeni sastav Perfect, a kao šlag na torti bit će koncert Jasmina Stavrosa.

Uz zvuke dobre glazbe posjetitelji će moći uživati u bogatoj eno-gastro ponudi, probati brojne sorte vrhunskih vina iz eminentnih kutjevačkih podruma, a uz to će brojni izlagači ponuditi svoje proizvode i prerađevine na centralnom gradskom trgu najljepšeg i jedinstvenog imena, Trgu graševine! 

e-inkubator Pleternica U Pleternici projektom od 8,3 milijuna kuna žele vratiti mlade Europskim novcem grade novi e-inkubator Kutjevo – vinski dragulj u srcu Slavonije Simboli Kutjeva su vino, dvorac, priroda, ljubazni domaćini...