Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Izložba inovacija u Karlovcu

Od mjerača prometa biciklima do nosiljke za boce

1/9
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
O važnosti inovacija govorio je i glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Matija Žugec koji je podsjetio na izjavu Nikole Tesle koji je kazao da nema veće sreće za inovatora nego kada vidi svoj izum u funkciji

U karlovačkoj Tehničkoj školi otvorena je 13. bijenalna izložba inovacija - iKA u sklopu koje se ove godine predstavlja stotinjak inovatora sa 62 inovacije. Autori su iz Karlovačke županije, ali i iz drugih krajeva Hrvatske, te susjedne Slovenije i Unsko-sanskog kantona u Bosni i Hercegovini.

Obnova infrastrukture na nogometnom stadionu Nova atletska staza i travnjak vrijedni su pet milijuna kuna

Na izložbi se može vidjeti niz zanimljivih ideja; od posebne nosiljke za boce, sakupljača streljiva, posebnih zelenih vrtova, čuvara kuća, raznih pumpi, te druge zanimljivosti. Izložba je otvorena svakoga dana od 9 do 18 sati do petka, kada će biti proglašene i najbolje inovacije, o čemu će odluku donijeti stručna komisija. Na izložbi svoje radove izlažu učenici srednjih i osnovnih škola, ali i inovatori zahvaljujući čijim inovacijama tvrtke danas odlično posluju.

- Karlovačka županija o gospodarstvu temeljnom na inovacijama ne govori iz teorije, već iz prakse, s obzirom na to da imamo niz tvrtki čiji su proizvodi inovativni, prepoznati na svjetskom tržištu, što je i dovelo do otvaranja puno radnih mjesta. Dakle, to je naša tradicija i svaka inovacija veseli kada se nađe u proizvodnji - kazao je Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske gospodarske komore, organizatora iKA-e.

Suorganizatori su Udruga inovatora Hrvatske i zajednice tehničke kulture Grada i Županije, a supokrovitelji su Karlovačka županija, Grad Karlovac i Tehnička škola.

Grad Karlovac zadovoljan nakon održavanja 33. Dana piva Povratak Dana piva na gradske ulice, trgove i šančeve bio je pun pogodak

O važnosti inovacija govorio je i glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Matija Žugec koji je podsjetio na izjavu Nikole Tesle koji je kazao da nema veće sreće za inovatora nego kada vidi svoj izum u funkciji.

Župan Damir Jelić otvarajući izložbu najavio je mogućnost da sljedeću iKA-u otvara na Trgu bana J. Jelačića, ispred zgrade Oružane koja bi tada trebala biti zatvorena skelom jer uskoro treba početi obnova Oružane i uređenje u budući centar izvrsnosti kojemu je jedan od ciljeva svakako jačati inovativnost kod učenika i studenata.

– Karlovac ima svoju tradiciju inovatorstva i mislim da smo u tom segmentu malo i preskromni. Posebno bih istaknuo ljude koji rade u Tehničkoj školi i drugim srednjim školama u Karlovcu koji osim svog nastavničkog posla, odvajaju vrijeme i na djecu prenose tu strast prema inovativnosti i izumima. To je prava škola za život, za budućnost svih nas - kazao je gradonačelnik Damir Mandić.