Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
županija izdvaja 600.000 kuna za premještanje stanice na zemljište pokraj Lepirca

Osigurana sredstva za premještanje glavne meteorološke postaje Bjelovar

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Rješenje je pronađeno u suglasnosti s Ministarstvom obrane i postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda bit će na državnom zemljištu

Prije početka projektiranja Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu Medicinske škole Bjelovar, koji osim uspostave samog Centra kompetentnosti obuhvaća i dogradnju bjelovarske Medicinske škole, bilo je potrebno poduzeti niz predradnji.

Ministar Tomislav Ćorić posjetio Poduzetnički inkubator Klis u povodu sedam godina rada Klis okreće novu stranicu, zatvaraju kamenolome i grade sunčane elektrane i vjetroelektrane

Treba čistu lokaciju

Jedna od njih je i premještanje glavne meteorološke postaje Bjelovar koja se nalazi pokraj čestice na kojoj će se dograđivati Medicinska škola Bjelovar. Nužno ju je preseliti jer će dograđena škola ometati mjerenja Državnog hidrometeorološkog zavoda.

– Što se meteorološke stanice tiče, najvažnije je da ima čistu lokaciju i da mjerenja koja se obavljaju budu referentna. Tražena je idealna lokacija na kojoj se u budućnosti neće dogoditi slična situacija da se oko nje stvori visoka izgradnja. Suradnja s institucijama je prošla u redu tako da se nadamo da će se to brzo izvesti – objasnila je Ana Rašan, arhitektica tvrtke M Plan.

Naime, nakon što je Državni hidrometeorološki zavod dao suglasnost Medicinskoj školi Bjelovar za idejno rješenje za projekt rekonstrukcije i dogradnje Medicinske škole Bjelovar, na temelju kojeg je ishođena građevinska dozvola, Bjelovarsko-bilogorska županija obvezala se osigurati zamjenski prostor za preseljenje glavne meteorološke postaje Bjelovar. Tako je Bjelovarsko-bilogorska županija preuzela na sebe izradu projektno-tehničke dokumentacije vrijedne 100 tisuća kuna te osigurala sredstva u iznosu od 500 tisuća kuna kojima će Državni hidrometeorološki zavod sagraditi glavnu meteorološku postaju Bjelovar na zamjenskom prostoru.

BOLJI UVJETI ZA BAVLJENJE OLIMPIJSKIM SPORTOM Na Zajarkima se gradi novi skate park

– Ono što se do sada nije vidjelo, uz cijeli proces pisanja projekta i svega ostalog, prethodili su dogovori s Državnim hidrometeorološkim zavodom u vezi s premještanjem meteorološke stanice. Bjelovarsko-bilogorska županija i župan Damir Bajs odmah su preuzeli sve poslove vezane za premještanje meteorološke stanice, na čemu smo jako zahvalni – rekla je ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana Balenović.

Centar zdravstva

Podsjetimo, riječ je o projektu vrijednom 62,5 milijuna kuna koji obuhvaća nadogradnju Medicinske škole Bjelovar za 2000 četvornih metara novog prostora u koji će biti smješteno 8 kabineta, od kojih dio čini simulacijski centar, 2 laboratorija, 2 specijalizirane učionice, opće učionice, kabinete za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije.

– Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija centar su zdravstva za ovaj dio Republike Hrvatske. To znači da imamo visoko školstvo koje je vezano za zdravstvo, u tijeku je gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, imamo srednje škole vezane za zdravstvo, a ono što nedostaje jest Centar kompetentnosti koji će uskoro početi s gradnjom. Da bi se to dogodilo, morali smo poduzeti i druge korake koji su potrebni, a to je premještanje stanice Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Zajednički projekt Općine Pušća i Grada Zaprešića vrijedan 8,5 milijuna kn, od čega su 7,2 milijuna bespovratna Grad dobiva nove kilometre sigurnih biciklističko-pješačkih staza, razvija intermodalni prijevoz i čuva prirodu

U suradnji s Ministarstvom obrane, s našom vojskom našli smo način i model da meteorološka postaja bude premještena na državno zemljišta pokraj Lepirca. Županija će osigurati gotovo 600 tisuća kuna – naglasio je župan Damir Bajs.