Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Trećina izvornog proračuna otpada na školstvo

Osigurani besplatni udžbenici

Ilustracija
1/3
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Zagrebački župan Stjepan Kožić proračun je ocijenio kao realan, investicijski orijentiran, ali i socijalno osjetljiv

Proračun Zagrebačke županije za 2019. godinu bit će 18,5 posto veći od ovogodišnjeg, a iznosit će 812,153.105 kuna. Županijska skupština, naime, nedavno je donijela ovaj proračun, a izvorni budžet za iduću godinu iznosi 411,020.000 kuna i veći je za 10,2 posto u odnosu na prvi rebalans proračuna iz 2018. godine.

Ivo Žinić Usvojen županijski proračun za 2019. “težak” 893,3 milijuna kuna Za zdravstvo i obrazovanje daju gotovo 720 milijuna kuna

Zagrebački župan Stjepan Kožić proračun je ocijenio kao realan, investicijski orijentiran, ali i socijalno osjetljiv.

– Povećanje proračuna za iduću godinu, kako ukupnog tako i izvornog, rezultat je očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU – rekao je Kožić.

Sufinanciranje bojlera

Kao i prethodnih godina, najveći iznos izvornog proračuna – 134,827.388 kuna, odnosno 32,8 posto ukupnih sredstava – namijenjen je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Što se tiče školstva, iduće godine sredstva su osigurana za nabavku besplatnih udžbenika, a planira se i kupnja pametnih interaktivnih ploča za škole koje ih nemaju. Ukupne investicije za Zagrebačku županiju planirane su u iznosu od 97,7 milijuna kuna od čega na obrazovanje otpada ukupno 61,9 milijuna kuna.

Stjepan Kožić Nakon javnog poziva Kreće isplata 153.000 kuna za šest potpora županijskih obrtnika

Najveće investicije u školstvu bit će energetska obnova pet županijskih škola, za koje je u 2019. godini planirano 31,7 milijuna kuna. Ova sredstva realizirat će se kroz Upravni odjel za fondove EU koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 44 milijuna kuna. Još jedan projekt ovog odjela je sufinanciranje razvoja hotspot točaka odnosno Wi-Fi mreže u gradovima i općinama. U idućoj godini planirana je, također većinom europskim sredstvima, i energetska obnova ispostava domova zdravlja u Samoboru, Jastrebarskom i Zaprešiću ukupne vrijednosti 14,8 milijuna kuna.

Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurao je 30,7 milijuna kuna, a novost je milijun kuna bespovratnih potpora u turizmu kao i sufinanciranje ugradnje energetski učinkovitijih plinskih bojlera u kućanstvima. I u 2019. godini poduzetnici mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od 7,2 milijuna kuna kao i na subvencioniranje kamata. Županija nastavlja svoju pronatalitetnu podršku pa će i u 2019. godini isplaćivati 1000 kuna za svaku novorođenu bebu.

preko 15 automobila koji svaki vrijedi više od 200.000 eura 'Ovogodišnji Rally Show bit će najspektakularniji do sada'

Rebalans zbog preraspodjele

Donošenju proračuna prethodilo je izglasavanje II. rebalansa proračuna za 2018. godinu koji je Skupština također podržala, a koji iznosi 681,070.625 kuna i manji je u odnosu na proračun za 0,66 posto. Za 4,13 posto manji je i izvorni proračun koji sada iznosi 357,500.000 kuna. Rebalans je rađen radi preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima.

Svečano je otvorena obnovljena škola u Bistri Osnovna škola Bistra dobila je prostor za osam novih razreda i kuhinju Napokon maknute azbestne ploče, a đaci dobili modernu školu Zimska služba zagrebačke županije Zagrebačka županija Zimska služba spremna za nadolazeću zimu