Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potpore za pokretanje i unapređenje poslovanja, potpore za informiranje, obrazovanje...

Osječko-baranjska županija bilježi rekordan rast gospodarstva

storyeditor/2024-07-26/press04.jpg
1/5
Foto: OBŽ POZITIVNE REZULTATE iznio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić na prošlotjednoj konferenciji za medije
U protekle četiri godine gospodarstvo na području Osječko-baranjske županije bilježi stalan rast. Ukupni prihodi lani su iznosili 5,54 milijarde eura, što je 63 posto više u odnosu na rekordnu 2022., izvijestio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić

Osječko-baranjska županija iz godine u godinu bilježi pozitivne rezultate u različitim gospodarskim granama, a dio tih pokazatelja iznio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić na prošlotjednoj konferenciji za medije.

Veći izvoz od uvoza

– U protekle četiri godine, dakle od 2020., gospodarstvo na području Osječko-baranjske županije bilježi stalan rast pa smo tako, unatoč nekim otegotnim okolnostima, ali i zahvaljujući poticajima i mjerama koje smo osmislili u suradnji s našim poduzetnicima i obrtnicima, stvorili pozitivnu gospodarsku klimu, koja je rezultirala dolaskom investitora na naše područje i još snažnijim rastom obrtništva i poduzetništva. Pri tome valja naglasiti kako su ukupni prihodi tijekom 2023. godine iznosili 5,54 milijarde eura, što je 63 posto više u odnosu na rekordnu 2022. godinu. Uspoređujući 2022. i 2021. godinu, rast je iznosio 31 posto, dakle prošlogodišnji je rast dvostruko veći od promatranog razdoblja 2022./2021. godine – kazao je Lukić.

Kad je riječ o uvozu, odnosno izvozu, prošle godine je 12 županija zabilježilo veći izvoz od uvoza, pri čemu je Osječko-baranjska županija među prvih pet najboljih.

– Ukupni prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili su 1,62 milijarde eura, uvoz roba i usluga 762 milijuna eura, a pozitivan trgovački saldo 300 milijuna eura. Ono što posebno raduje je rast broja poduzetnika i obrta, naime, financijsko izvješće za 2023. godinu predalo je 6609 poduzetnika, što je 188 više nego 2022., a na dan 30. lipnja 2024. aktivno je 6506 obrta, odnosno 629 više nego prošle godine. Zaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji raste. Godine 2021. prešli smo onu brojku od 90.000 zaposlenih, a nju nismo imali od 2010., dok je krajem lipnja ove godine na području naše županije zaposleno 94.676 osoba, odnosno 2129 osoba više nego u svibnju 2023. godine. Putem javnih poziva za poticanje poduzetništva nastojimo potaknuti gospodarske aktivnosti, a u suradnji s poduzetnicima i obrtnicima, ali i svima onima koji imaju dobre ideje, nastojimo osmisliti različite mjere podrške. Tako nudimo potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, potpore za informiranje, obrazovanje i obrazovne aktivnosti, potpore za promotivne aktivnosti i potpore za savjetovanje i mentoriranje poduzetništva, a za navedeno je u proračunu osigurana 361.000 eura – istaknuo je Lukić.

U SURADNJI s poduzetnicima, obrtnicima i svima koji imaju dobre ideje, županija nastoji osmisliti mjere podrške
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL U SURADNJI s poduzetnicima, obrtnicima i svima koji imaju dobre ideje, županija nastoji osmisliti mjere podrške

Osječko-baranjska županija u suradnji s HBOR-om nudi dva programa kreditiranja, poduzetništvo mladih žena i početnika s kreditnim potencijalom od 53 milijuna eura i investicije privatnog sektora s potencijalom od 17 milijuna eura. Subvencija kamate iz proračuna Županije ide do dva postotna poena i odobrene su subvencije za 73 poduzetnička kredita ukupne vrijednosti 12 milijuna eura.

– Sve naše aktivnosti, ne samo u gospodarstvu, nego i u ostalim sferama bit će s posebnim fokusom na mlade koje želimo staviti u centar svojih promišljanja zato što im želimo osigurati poticajno okruženje za ostanak i stvaranje budućnosti na našem području. Vođeni tom mišlju i osmislili smo projekte poput najbolje poduzetničke ideje, besplatnog mentoriranja i savjetovanja poduzetnika početnika i mladih poduzetnika te besplatne seminare u okviru poduzetničkog obzora. U svim poduzetničkim javnim pozivima Županije uvjet za sudjelovanje su tri mjeseca poslovanja – naglasio je Lukić.

Sve više investitora

Zaključno je izvijestio kako gospodarstvo Osječko-baranjske županije pokazuje stabilan rast i razvoj kao rezultat svih uvedenih mjera i nastojanja stvaranja pozitivnog poduzetničkog ozračja. Dodao je da je najbolji pokazatelj uspjeha dolazak sve većeg broja investitora, poput primjerice američke tvrtke Jabil, za koju je bilo potrebno osigurati dodatan stručni kadar.

Osječko-baranjska županija u suradnji s osječkim Sveučilištem, ali i srednjim školama kojima je osnivač, organizirala je prekvalifikacije radnika kako bi mogli konkurirati na tržištu rada. Spomenuo je uspješan županijski projekt "Stvorimo dom u Osječko-baranjskoj županiji" kojim se, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, sufinancira kamatna stopa na stambene kredite. Na taj je način kupljeno više od 600 kuća i stanova, a projekt će iduće godine obuhvaćati i izgradnju kuća. Inače, Osječko-baranjska županija u lipnju je donijela i rekordan proračun od 293 milijuna eura, a Lukić je naglasio da će Županija nastaviti provoditi uspješne i poticajne projekte na dobrobit svih njezinih stanovnika.

storyeditor/2024-07-27/smz_b_slager_foto_sisacko_moslavacka_zupanija.jpg Za treći termin od 18. do 25. kolovoza još se primaju prijave Ljetni gaming kamp i ove godine u Sisačko-moslavačkoj županiji storyeditor/2024-07-26/PXL_020523_99673638.jpg Novčane potpore za studij dobiva 447 studenata iz Brodsko-posavske županije Pomoć i poticaj studentima da se vrate i ostanu živjeti u Slavoniji storyeditor/2024-07-26/ZZ_c_fo.jpg Uoči nastupa u Italiji Prijem za vatrogasce koji idu na Olimpijadu