Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
zadar

Osniva se Hrvatski muzej maritimne kulture

Foto: Zadarska županija
Zadar bi tako u prostoru HAZU-a na Obali kneza Trpimira i dogradnjom restauratorske radionice trebao dobiti 1000 metara četvornih muzejskog prostora organiziranog prema najsuvremenijoj praksi

Pismo namjere o osnivanju Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru potpisali su predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt, rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, gradonačelnik Zadra Branko Dukić i zadarski župan Božidar Longin.

završetak EU projekta rekonstrukcije Poduzetnički inkubator Inovativni Zadar u novom ruhu

Zadar bi tako u prostoru HAZU-a na Obali kneza Trpimira i dogradnjom restauratorske radionice trebao dobiti 1000 metara četvornih muzejskog prostora organiziranog prema najsuvremenijoj praksi, a integracijom susjednih javnih površina – perivoja vile Dirce i Maraska parka dobit će se tematizirano muzejsko predvorje od 14.000 metara četvornih, na najljepšem obalnom području grada.

pogodite o kome se radi Zadar imenovao četiri 'Vatrena' počasnim građanima

– Naša županija oduvijek je bila okrenuta moru. Sjetimo se samo da je prvi spomen ribarstva u hrvatskoj povijesti darovnica iz 995. godine kojom zadarski plemići ustupaju svoje pravo ribarenja samostanu sv. Krševana, a i dan-danas su na svim morima svijeta poznati naši ribari. Zadar od 1957. ima Pomorsku školu iz koje izlaze generacije kvalitetnih pomoraca. U današnje vrijeme važno je istaknuti i činjenicu da smo pioniri marikulture te županija u kojoj se i uzgaja i lovi najveći postotak bijele i plave ribe u Hrvatskoj – istaknuo je župan Longin.