Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Očuvanje tradicije

Otvoren Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Krka

Otvaranje centra u Krku
Foto: Grad Krk
Centar se sastoji od maketarnice, opremljene radionice i izložbenog prostora koji sadrži izloške koje je u svojoj galeriji i radionici "Leut" posjetiteljima Krka do sada predstavljao krčki brodomaketar i kolekcionar Željko Skomeršić

Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić, uz partnere na projektu i brojne goste, otvorili su Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Krka u sklopu projekta Mala barka 2, proipćili su iz Primorsko-goranske županije. Interpretacijskom centru pridružio se i jedan ploveći eksponat - obnovljena tradicijska barka "Paolina", tipa bragoc, koja se pridružila dosadašnjim obnovljenim tradicijskim barkama pasari "Bodulki" i gucu "Bodulu".

Zlatko Komadina Novoosnovana Javna ustanova PGŽ dobila agenciju koja će biti regionalni razvojni koordinator

Svečanost je započela na Trgu Pjanka, a nakon otvorenja i obilaska Interpretacijskog centra obišla se i  tradicijska barke bragoc "Paolina" na Ribarskom mulu u Krku koja je porinuta u more u nedjelju.

Smješten u staroj jezgri Grada, novi Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Krka, u kojem je na suvremen i interaktivan način prikazana i interpretirana duga i bogata pomorska tradicija ovoga kraja, izradio je dizajner Sanjin Kunić na temelju elaborata muzeološkog koncepta Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Centar se sastoji od maketarnice, opremljene radionice i izložbenog prostora koji sadrži izloške koje je u svojoj galeriji i radionici "Leut" posjetiteljima Krka do sada predstavljao poznati i nagrađivani krčki brodomaketar i kolekcionar Željko Skomeršić.

brodska linija projekt MOSES Lošinj i Susak dobivaju brodsku vezu s Trstom

Ukupna vrijednost uređenja ovog IC je  1,000.000,00 kuna, u čemu je sudjelovao i Grad Krk i Županija, a dio je osiguran iz sredstava EU.

Projekt Mala barka 2 - provodi se u cilju očuvanja i prezentacije pomorske baštine sjevernog Jadrana. Projektom se na području slovenskog Primorja, Istre i Kvarnera štiti postojeća materijalna i nematerijalna pomorska baština kroz mjere uređenja interpretacijskih centara, obnovu tradicijskih plovila, stvaranje zajedničke baze pomorske baštine, sustavnu edukaciju djece i mladih kroz osnivanje Akademije tradicijskih pomorskih vještina, održavanje edukativno-pokaznih interpretacijskih manifestacija, uspostavu virtualnog muzeja i dr. 

Župan Zlatko Komadina nakon otvaranja Interpretacijskog centra  sudjelovao je i na svečanoj sjednici gradskog vijeća Grada Krka u povodu Dana Grada.  

Lovranski guc Mala barka Obnovljen Lovranski guc iz 1968. godine Nagrade za plavu zastavu Njivice Dodijeljena priznanja za višegodišnju vjernost programu "Plava zastava"