Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
osijek

Otvoren prvi dio budućeg Veteranskog centra Ministarstva hrvatskih branitelja

Otvoren prvi dio budućeg Veteranskog centra
1/16
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
"Na ovaj način odužujemo se onima koji su najviše zaslužni za stvaranje Hrvatske, ali i jačamo infrastrukturu kako bi se branitelji mogli integrirati i biti korisni građani u miru, kao što su bili u vrijeme kada je trebalo braniti Hrvatsku"

U sklopu obilježavanja Dana obrane grada, 5. prosinca u Osijeku je u srijedu otvoren prvi dio novouređenih administrativnih prostorija budućeg Veteranskog centra Ministarstva hrvatskih branitelja (MHB). 

U cilju jačanja sveobuhvatne skrbi za braniteljsko-stradalničku populaciju u novouređene prostorije preselit će se uredi osječke Područne jedinice MHB-a, Centra za psihosocijalnu pomoć Osječko-baranjske županije, Odjel za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji te županijska Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

advent u osijeku Očistite čizmice jer inspekcija stiže u grad

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara podsjetio je kako je Vlada RH 1. prosinca 2017. godine donijela odluku o prijenosu prava upravljanja nad zgradom nekadašnjeg osječkog hotela "Mursa" te donijela zaključak o uspostavi Veteranskog centra u Osijeku.

Dodao je kako je u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 288,8 milijuna kuna za izgradnju veteranskih centara u Daruvaru, Petrinji, Sisku i Šibeniku, čiji se početak izgradnje očekuje u drugoj polovici iduće godine, a i za nastavak izgradnje osječkog centra također se planiraju EU sredstva.

Istaknuo je kako je pilot projekt za sve veteranske centre Dom hrvatskih veterana u Lipiku, u kojem se uz cjelodnevnu skrb stručnjaka, kao što su kineziolozi, psiholozi, fizioterapeuti i socijalni radnici,  postižu značajni rezultati u rehabilitaciji branitelja, a takav oblik rada planira se ustrojiti i u osječkom Centru, čiji se potpuni završetak očekuje za dvije godine.

u spomen braniteljima Prvo obilježavanje Dana obrane grada Osijeka

Voditeljica osječke područne jedinice MHB-a Sanja Ivković kazala je kako je zadaća ovih jedinica pružanje stručne, savjetodavne, pravne i  psihosocijalne pomoći, obilazak branitelja i stradalnika u njihovim domovima te prikupljanje podataka o njihovim potrebama, a sada se za ove aktivnosti osiguravaju primjereni uvjeti, i to objedinjeno, na jednom mjestu.

Izvijestila je kako se osječkoj Područnoj jedinici MHB-a, u kojoj rade tri djelatnice, ove godine obratilo više od šest tisuća korisnika, a Centru za psihosocijalnu pomoć više od 800 korisnika, što pokazuje da su branitelji i stradalnici Domovinskog rata stekli povjerenje u rad te ustanove.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić poručio je kako su "branitelji ovo zaslužili", a da su Grad, a posebice država, odradili svoj dio posla.
Na ovaj način odužujemo se onima koji su najviše zaslužni za stvaranje Hrvatske, ali i jačamo infrastrukturu kako bi se branitelji mogli integrirati i biti korisni građani u miru, kao što su bili u vrijeme kada je trebalo braniti Hrvatsku, istaknuo je Vrkić.

nastavak obnove secesijskog niza Europske avenije gdje se trenutno ulaže oko 60 milijuna kuna Otvoren novouređeni Sakuntala park u centru Grada