Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
nagrada Istriana

Ovo je zahvala 'herojima situacije' koji se 24 sata na dan brinu o zdravlju građana

nagrade Istriana
Foto: Istarska županija
Ovogodišnja nagrada Istriana dodijeljena svima na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa u Istarskoj županiji

Ovogodišnja je 13. zaredom dodjela nagrade Istriana, zbog epidemioloških mjera izgledala drukčije od dosadašnjih dodjela, no tradicija nije prekinuta. Naime, ove godine, za razliku od prethodnih, nagrada nije dodijeljena najuspješnijim pojedincima iz područja kulture, glazbe, zdravstva, znanosti i obrazovanja, gospodarstva i sporta, već je ona uručena svima onima koji su proteklih mjeseci, od kraja veljače nadalje, bili na prvoj liniji borbe protiv COVID-19.

U Opću bolnicu Bjelovar dopremljeni novi respiratori i kreveti ŽUPANIJA POMAŽE U BRIZI ZA COVID BOLESNIKE Nabavljeni novi respiratori i kreveti za oboljele

Kipić za ljudskost

Tako je kipić Istriana, rad pulskog akademskog kipara Erosa Čakića, ove godine pripao Odjelu za infektologiju te svim zdravstvenim djelatnicima pulske Opće bolnice, Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, Crvenom križu Istarske županije, Nastavnom zavodu za Hitnu medicinu Istarske županije, Službi civilne zaštite Istarske županije, Istarskim domovima zdravlja, Vatrogasnoj zajednici Istarske županije, Policijskoj upravi istarskoj, županijskoj Gorskoj službi spašavanja te hotelsko-turističkoj kompaniji Arena Hospitality Groupu, koja je odmah po nastanku krizne situacije poduzela niz aktivnosti kako bi pomogla lokalnoj zajednici da se nosi s novim okolnostima.

– To su ljudi koji 24 sata dnevno, zbog koronavirusa, rade duge i naporne smjene, oni su naprosto stup zdravstvenog sustava. Oni su jednostavno heroji situacije koja nas je snašla i ovo je zapravo naš mali doprinos da im izrazimo zahvalnost, da naučimo iz njihova primjera što su hrabrost, optimizam i međusobna podrška – poručio je inicijator ovog projekta, novinar Hine Daniel Sponza koji se zahvalio Istarskoj županiji, ali i svim istarskim gradovima koji su kao i svake godine poduprli ovaj projekt. Obraćajući se ovogodišnjim laureatima obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin naglasio je da je 13. Istriana specifična i, da je bila riječ o dodjeljivanje nagrada po kategorijama, kao i prethodnih godina, odustalo bi se.

Mjere kojima se pokušava održati gospodarstvo Županije Isplatili 4 milijuna kuna COVID potpora, slijedi još 9 milijuna za konkurentnost

– Kad sam saznao da će se ove godine Istriana dodjeljivati onima koji su na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, nismo željeli odustati jer je to veliko hvala za njihovu nimalo laku i jako rizičnu ulogu, koja nema cijenu. Hvala vam na ljudskosti i požrtvovnosti – rekao je župan Radin. Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što po trinaesti put prisustvuje dodjeli nagrade Istriana te je čestitao svim laureatima. – Kada sam bio dijete nisam shvaćao izreku da zdrav čovjek ima tisuću želja, a kad nastupi bolest samo jednu. Ostanimo zdravi i budimo odgovorni. Čestitke dobitnicima Istriane! – poručio je gradonačelnik Miletić.

Život posvećen pacijentima

U ime Povjerenstva za dodjelu Istriane obratila se ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić, koja je spomenula Hipokratovu zakletvu, čiji četvrti postulat obvezuje zdravstvene djelatnike da život posvete pacijentima, a ove godine već 10 mjeseci, 24 sata dnevno oni to i rade.

Uz pomoć opreme za PCR testiranje obrađivat će se 400 uzoraka dnevno Vrijedna PCR oprema Laboratorij u Rakitju tjedno će obrađivati oko 2200 uzoraka

Uoči same dodjele Istriane prikazan je šestominutni videozapis koji je obuhvatio aktivnosti svih nagrađenih institucija u borbi protiv COVID-a-19, dok je na svečanosti dodjele nastupio mladi istarski glazbenik Tedi Grubica. Voditelj programa bio je Kristijan Nemet. Manifestacija je kao i uvijek do sada održana pod pokroviteljstvom Istarske županije, svih gradova i Istarske kreditne banke Umag.