Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Gradonačelnik prozvao vlast

Penava: Ne poduzme li država nešto, sami ćemo kupiti avion za zaprašivanje komaraca

Foto: Branimir Bradarić
Na sastanku s gradonačelnikom o suzbijanju komaraca istaknuto je da je osječka tvrtka Air Tractor jedina u Hrvatskoj koja se bavi ovim poslom

Vukovar, kao i cijela Vukovarsko-srijemska županija, ove godine ima do sada nezabilježenu najezdu komaraca koja onemogućava normalan život građana. Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota objašnjava da smo ove godine svjedoci prirodnog fenomena kojem su pridonijela tri faktora koja su se poklopila u isto vrijeme – visok vodostaj Dunava, učestale kiše i visoke temperature.

Traže pomoć Najezda komaraca u Vukovaru

I do 100 uboda u 15 minuta

– Grad Vukovar i Veterinarska stanica odradili su sve što je bilo u našoj moći kako bi spriječili najezdu komaraca. S tretiranjima smo počeli čim nam je to vrijeme dozvolilo. Dosad smo proveli osam larvicidnih tretiranja, pet adulticidnih i dva aviotretmana – rekao je Šota.

Prema podacima Veterinarske stanice, prije prvog tretiranja komaraca zabilježili su u 15 minuta više od 80 pa i sto uboda komaraca, a nakon aviotretmana broj uboda u nekim je dijelovima grada bio nula ili su imali svega nekoliko uboda. Dodao je i da je za kvalitetno rješavanje pitanja komaraca neophodno tretirati cijelu županiju, a ne djelovati točkasto. Upozorio je i da samo Vukovar na području Vukovarsko-srijemske županije već godinama djeluje sustavno i planski i iz godine u godinu izdvaja znatna sredstva namijenjena suzbijanju komaraca.

Na to je upozorio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napominjući da je, kada je riječ o suzbijanju komaraca, Republika Hrvatska kao država zakazala.

Projekt Počeli radovi na uređenju rijeke Vuke od središta Vukovara do Park-šume Adica

– U našoj državi apsolutno ne postoji nikakav sustav bavljenja ovom problematikom, kao ni sustav zdravstva s aspekta brige za suzbijanje prijetnje širenja zaraznih bolesti i njihovih prijenosnika, ali ni sustav znanosti koji bi se bavio tom problematikom. Grad Vukovar kao jedinica lokalne samouprave ulaže maksimalne napore, ali izostaju konkretni i sustavni koraci nadležnih tijela na državnoj razini kao i same države. Nemamo zrakoplove, nemamo pilote, ali imamo velike poljoprivredne površine, šume i veliki problem s komarcima. Ponašamo se kao da nismo država i djeluje se isključivo vatrogasno. Koja je funkcija zdravstva s aspekta brige za javno zdravstvo, sprečavanje širenja zaraznih bolesti kao i same znanosti – rekao je Penava.

Dodao je da svjedočimo nedostatku vizije, ozbiljnosti ali i svijesti da na istoku države postoje ljudi koji žive u selima i gradovima i koji žele imati jednako pravo na kvalitetan život kao i svi u državi. Najavio je da će Grad Vukovar nadležnima na razini države uputiti inicijativu kako bi se pitanje komaraca riješilo tako da se građanima omogući normalan i kvalitetan život. Ako, pak, izostanu konkretne mjere, razmislit će se i o kupnji zrakoplova za tretiranje komaraca o čemu je već razgovarao s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

Teren je predviđen za nogomet, rukomet i tenis Obnova igrališta Vukovar na Lijevoj bari dobio novo igralište

Vatrogasne mjere

Radi zasluga u suzbijanju komaraca na području Vukovara Penava je uručio zahvalnicu vlasniku osječke tvrtke Air Tractor Miroslavu Vlašiću koji je trenutačno jedina takva tvrtka u Hrvatskoj koja se bavi ovim poslom. Vlašić se složio s Penavom da država kad je riječ o komarcima djeluje samo vatrogasno te da izostaje sustavan rad koji bi ovaj problem riješio na najbolji mogući način. Kazao je i da njegova tvrtka trenutačno ima jedan zrakoplov za tretiranje komaraca tako da je prinuđen iznajmljivati zrakoplove i pilote iz Mađarske. Kako se radi i kakva je organizacija, govori i to da s pilotima iz Mađarske u zrakoplov sjedaju i članovi Aero kluba Borovo koji im pomažu da se orijentiraju u prostoru.

– Sve se svelo na moju tvrtku i na mene kao pilota. Nemamo ni zrakoplova ni pilota. Inače, naši zakoni ne dozvoljavaju da se jednomotornim avionima tretiraju komarci i da se leti iznad naseljenih mjesta u strahu da se avion ne sruši. Stoga treba pristupiti nabavljanju dvomotornih aviona koji bi taj problem riješili kako bi bilo moguće i aviotretiranje iznad gradova – zaključio je Miroslav Vlašić.

Investicija od 9,6 milijuna kuna Na obali Dunava kod Vukovara otvoreno pristanište Marina za privez čamaca