Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
osiguran novac za komunalne projekte

Planira se početi s gradnjom 5,5 km potpornih zidova na području Vukovara

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Gradnja potpornih zidova u Vukovaru je nužna jer je to već godinama gorući problem, a kako bi osigurali novac računaju na EU

Kada govore o svome gradu, stari Vukovarci često s ponosom ističu da Vukovar danas izgleda bolje i uređenije nego prije Domovinskog rata. Razlog tome su brojni provedeni projekti i velik novac uložen u obnovu zgrada i kuća, fasada, prometnica, gradnju šetnica, središta grada, bazena, tržnice... Prema najavama pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Vukovara Dražena Čuliga, na isti način nastavit će se raditi i iduće godine.

Sanacija prometnica

– U proračunu za 2019. godinu osiguran je velik novac za gradnju i održavanje komunalne infrastrukture. Nastavit ćemo sanaciju prometnica, nogostupa, autobusnih stajališta... U program su uvršteni objekti s područja cijeloga grada – rekao je Čulig.

Suradnja Vukovara i Mađarske na radost najmlađih sugrađana Mađarska vlada financirala gradnju i opremanje igrališta u Park-šumi Adica

Najavio je i da bi se tijekom 2019. gradske vlasti mogle početi baviti i gradnjom potpornih zidova na području grada što je jedan od gorućih problema Vukovara. Naime, taj problem dosad nije sustavno rješavan nego su sanirani samo neki dijelovi. Osnovni je razlog tome što se radi o iznimno zahtjevnom i skupom projektu te što Grad Vukovar nema novca da to sam plati.

Po Čuligovim riječima, na području grada treba sagraditi oko 5,5 kilometara potpornih zidova, pri čemu su hitna mjesta gdje se obiteljske kuće nalaze neposredno uz sam pokos. U dvorištima nekih od tih kuća su i objekti koje treba ukloniti kako bi mogla početi gradnja potpornih zidova.

Potpore gospodarstvenicima

– Dosad ni Hrvatska ni EU nisu imali programe za koje bismo mogli kandidirali svoje projekte gradnje potpornih zidova. Dobili smo informaciju da bi nešto moglo biti iduće godine pa planiramo to svakako iskoristiti. O koliko se novca radi dovoljno govori podatak da je samo za izradu projektne dokumentacije potrebno osigurati nekoliko milijuna kuna. Prema našim procjenama, za gradnju potpornih zidova na području Vukovara bit će potrebno oko 400 milijuna kuna – rekao je Čulig.

17. Memorijalni ultramaraton Od Zagreba do Vukovara trčali 344,1 kilometar

Inače, proračun Vukovara za 2019. iznosi 348,6 milijuna kuna. Po riječima gradske pročelnice za financije Vlaste Šibalić, u taj iznos uračunat je i novac za financiranje rada osnovnih škola, prihodi od poreza, ali i planirani prihodi iz državnih fondova, fondova EU, Fonda za obnovu i razvoj, Intervencijski plan…

– Ti planirani prihodi izvana iznose 178 milijuna kuna. Kada je riječ o planiranim projektima, radit će se puno toga. Nastavit ćemo sa sanacijom Vodotornja, gradit ćemo Tehnološki centar, Edukacijski CNC centar, Agro Vukovar, novu poduzetničku zonu… Osigurali smo i četiri milijuna kuna za potpore gospodarstvenicima – rekla je Šibalić.