Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
17. Memorijalni ultramaraton

Od Zagreba do Vukovara trčali 344,1 kilometar

Foto: Grad Vukovar
Ultramarton "Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata" organizira Udruga dragovoljaca HOS-a Zagreba

U Zagrebu je startao tradicionalni 17. Memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar "Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata" kojega organizira Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Maraton je startao u zagrebačkoj Kustošiji dok je cilj bio 13. listopada na Spomen-području Ovčara, mjestu najstrašnijeg ratnog zločina počinjenoga tijekom Domovinskog rata gdje je pobijeno 200 branitelja, ranjenika i civila.

11. Etno sajam u Vukovaru Održan 11. Etno sajam u Vukovaru 'To su najzdraviji proizvodi koji bi se trebali naći u svakom kućanstvu'

Organizatori navode kako je ovaj ultramaraton dugačak 344,1 kilometar te je, kao takav, najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe.

Ovogodišnji ultramaraton podijeljen je na pet dionica i to: 1. dionica: Zagreb – Ivanić Grad 50,6 km, 2. dionica: Ivanić Grad – Novska 72 km, 3. dionica: Novska – Slavonski Brod 90,5 km, 4. dionica: Slavonski Brod – Osijek 84 km dok će završna dionica biti dionica Osijek – Vukovar ukupne dužine 47 kilometara. Ističu i kako se ultramaraton "Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata" organizira u sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a kao i na sve bojovnike Domovinskog rata koji su u rujnu 1991. krenuli iz Zagreba prema Vukovaru u obranu suvereniteta Republike Hrvatske.

Međunarodni dan djeteta u Vukovaru djeca Obilježen Međunarodni tjedan djeteta

– Na putu do Vukovara dragovoljci su prolazili pokraj mnogobrojnih bojišta, na kojima je jedan dio branitelja i poginuo, te se na svim dionicama ultramaratonske utrke polažu vijenci i pale svijeće u spomen na hrvatske branitelje – rekli su organizatori na svečanosti na kojoj je i označen početak ovogodišnjeg ultramaratona.

Utrku su na startu u Zagrebu otvorili ministar branitelja u Vladi RH Tomo Medved i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika brigadir Miodrag Demo koji su naglasili potrebu očuvanja sjećanja na žrtvu hrvatskih branitelja i Vukovara 1991. godine.

Turizam Religijski turizam u županiji ima potencijala