Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
15:9 za Vir

Pobjeda virskih boćara za zelenim stolom

Darko Bašić žalbom je ‘zavaljao’ rezultate 1. kola Druge HBL
Foto: Vir
U posljednjoj ruci pored dvije (naknadne) pobjede u pojedincu, bluz se još slušao u paru i trojkama, pa je praktički doslovnim preokretom Vir došao do prvih i vrlo važnih prvenstvenih bodova.

Iako je na otvaranju nove sezone u Drugoj HBL domaći BK Vir poražen na zadarskom boćalištu Crvene kuće od hvarske momčadi Zlatan Otok (11:13), bodovi će ipak ostati virskim domaćinima. Prvostupanjskom odlukom Sportske komisije Hrvatskog boćarskog saveza, nakon uložene žalbepredsjednika Vira Darka Bašića zbog očitog prekršaja Pravilnika o natjecanju HBS-a, dva su susreta u disciplini pojedinac dobila nove ishode, a time se promijenio krajnji rezultat utakmice – 15:9 za virske Bluzere.

Darko Bašić Dva četvrtfinala za virske boćare u Rijeci Boćari Darko Bašić i Ante Nemarić među osam najboljih na Prvenstvu Hrvatske u disciplinama parovi i precizno izbijanje

Službeni trijumf

Hvarani Marino Vranković i Ivo Ivanković zamijenili su utvrđeni raspored igranja u disciplini pojedinac protiv Darka Bašića i Marjana Bukvića, pa su oba susreta u kojima su pobijedili Hvarani naknadno registrirani rezultatom 13:0 za virske boćare. Ovim su pobjedama za zelenim stolom Virani od neslužbenih i neregularnih 11:13 došli do službenog trijumfa 15:9. U dokumentu odluke još se navodi kako su disciplinski prijavljeni suci utakmice Ivica Bilosnić i Boris Čanković, kao i voditelj gostujuće momčadi Vojko Gurdulić, izvijestili su iz virske lokalne uprave.

– Svi su vidjeli kako je napravljena greška, pa smo se žalili povjereniku lige – kaže Bašić objašnjavajući kako je prva žalba usmeno išla na adresu povjerenika Druge HBL južne skupine, Toniju Škrabiću iz Brela. No kako je izostala promptna reakcija, Bašić je izjavu i dodatno očitovanje uputio Sportskoj komisiji HBS-a koja je nakon utvrđivanja činjenica Bašiću i Bukviću ubilježila pobjede od 13:0, a utakmicu registrirala rezultatom 15:9 za Vir. Ustanovljeno je kako su Vranković i Ivanković zamijenili staze, odnosno međusobno su zamijenili zogove, a time i suparničke boćare. Pravila su u tom slučaju vrlo jasna.

Vir Strateško razvojno razdoblje od 2021. do 2027. godine Vir priprema projekte za novac iz plana oporavka koji EU nudi članicama

Zamijenili raspored igranja

– Ante Starčević je zbog takve greške ispao iz lige. Njihovi boćari Teo Kuljiš i Teo Zanki zamijenili su raspored igranja na zogovima, pa su izgubili utakmicu. Ne može u ovakvim slučajevima postojati presedan – ističe Bašić.

Inače, do treće ruke susreta Hvarani su vodili 9:7 nakon što su u prvoj ruci poveli 5:3, dok su u disciplinama tapeta Vir i Zlatan Otok podijelili pobjede i bodove (4:4). U posljednjoj ruci pored dvije (naknadne) pobjede u pojedincu, bluz se još slušao u paru i trojkama, pa je praktički doslovnim preokretom Vir došao do prvih i vrlo važnih prvenstvenih bodova.