Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
NA SUSTAV ODVODNJE BIT ĆE PRIKLJUČENO 11.500 KORISNIKA

Počela realizacija projekta Aglomeracija Karlovac – Duga Resa

Foto: Grad Karlovac
Karlovačka tvrtka Vodovod i kanalizacija, unatoč otežanom poslovanju, lani realizirala projekte vrijedne 13,6 milijuna kuna

Unatoč izazovnoj lanjskoj poslovnoj godini, karlovačka je tvrtka Vodovod i kanalizacija d.o.o. zadržala kontinuitet stabilnog poslovanja, odradila sve planirane projekte te pripreme za početak provedbe najvećeg komunalnog projekta u Karlovcu “Aglomeracija Karlovac – Duga Resa” vrijedan čak 420 milijuna kuna.

POTPISAN SPORAZUM SA SPORTSKOM ZAJEDNICOM Za sportaše ove godine 2,2 milijuna kuna

Vodocrpilište u Mostanju

– Tijekom 2020. godine realizirani su radovi ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna, uz sufinanciranje Hrvatskih voda. Sagrađena je kanalizacija i obnovljena vodoopskrbna mreža u dijelu naselja Gornje Mekušje, obnovljen je vodoopskrbni sustav u dijelu naselja Ladvenjak, sagrađen vodoopskrbni cjevovod Vujići, izveden priključak plina za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, što je preduvjet za gradnju solarne sušionice mulja. Bili smo angažirani i na strateškim projektima: gradnji novog vodocrpilišta u gradu Karlovcu, smanjenje gubitaka vode i poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture “Aglomeracije Karlovac – Duga Resa” – napomenula je Katarina Malenica, direktorica Vodovoda i kanalizacije.

Kazala je da je gradnja novog vodocrpilišta u Mostanju od strateškog značenja za budućnost vodoopskrbe grada i okolice. Njegov kapacitet iznosi 300 litara u sekundi. Kako bi, pak, realizirali program smanjenja gubitaka, bilo je potrebno smanjiti tlak u sustavu, zbog čega su ugrađeni mjerači protoka, zasuni i nove pumpe na vodocrpilištima koje će proizvoditi tlak od 4,5 do 5 bara, pojasnili su iz tvrtke.

– Smanjenje tlaka provodit će se postepeno i najprije tijekom noćnih sati, kako bi se cjelokupni sustav optimizirao i prilagodio. Tu aktivnost započet ćemo tijekom veljače. Što se tiče projekta Aglomeracije, u travnju 2020. potpisan je ugovor o sufinanciranju i dodjeli bespovratnih sredstava iz EU u iznosu od 227,5 milijuna kuna. Do sada je sklopljeno pet ugovora; Upravljanje projektom i podrška u provedbi postupka javne nabave, ugovor je vrijedan 1,9 milijuna kuna, a provodit će ga tvrtka WYG savjetovanje, usluge pravne podrške vrijedne 1,05 milijun kuna obavljat će Kožul i Petrinović odvjetničko društvo, Nadzor nad projektom vrijedan 10,4 milijuna dobila je tvrtka Projekt d.d. i Capital ing. d.o.o., a solarnu sušionicu mulja za 15,29 milijuna kuna izgradit će Montmontaža Zavartek d.o.o. i Niskogradnja d.o.o. Solarna sušionica mulja omogućit će nam smanjenje volumena mulja, pa ćemo dobiti 90 posto suhe tvari. To će utjecati i na znatno smanjenje troškova njegova zbrinjavanja. Rok za izvođenje radova je 30 mjeseci – dodala je K. Malenica.

Ulaganja u infrastrukturu vrijedna oko 6,5 milijuna kuna Nove prometnice u gospodarskoj zoni otvaraju vrata i novim investicijama

Peti se ugovor odnosi na komunikaciju i vidljivost, vrijedan je 599.000 kuna, a provodit će ga Integralni marketing i komunikacije.

Natječaj za odabir izvođača radova je u tijeku, te se u tvrtki i Gradu nadaju da će s izvođačima sklopiti ugovore u ožujku, kada mogu početi i radovi.

– Procijenjena vrijednost ove nabave iznosi 364,667.347,16 kuna. Tu je i postupak nabave opreme i vozila koji ćemo provesti u travnju, vrijedan 10 milijuna kuna. Sve komponente projekta sufinanciraju se iz Kohezijskog fonda EU, a ukupna je vrijednost više od 420 milijuna kuna s PDV-om. Projektom će se sagraditi 65 km kanalizacijske mreže, rekonstruirati 7 km kanalizacijske i 56 km vodoopskrbne mreže, sagraditi 27 crpnih stanica, postrojenje za solarno sušenje mulja, nabaviti pet vozila za održavanje sustava odvodnje. Projekt u gradu Karlovcu obuhvaća naselja: Drežnik, Hrnetić, Gornje Mekušje, Gornja Švarča, Donja Švarča, Mala Švarča, Jamadol, Kamensko, Turanj i Zvijezda, a na području Duge Rese naselja Tušmer, Gornje Mrzlo Polje i Jozefinsku cestu. U Općini Barilović obuhvaća Belajske Poljice. Gradnja će trajati tri godine, a rezultat će biti i 11.500 novih korisnika na sustavu odvodnje u Karlovcu, što će pokrivenost tom uslugom sa 68 posto podići na 86 posto građana – dodala je direktorica K. Malenica.

Nogostup, javna rasvjeta...

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da je “Aglomeracija” nastavak projekta ISPA, koji je započeo prije deset godina kada je Karlovac prvi u Hrvatskoj, novcem EU fondova, gradio svoj pročistač.

– Unutar tih 420 milijuna kuna, Grad Karlovac sudjeluje sa svojih 100 milijuna kuna i to za gradnju nogostupa, DTK mreže i javne rasvjete u naseljima gdje će se provoditi projekt, a u Zvijezdi ćemo napraviti i popločavanje Radićeve i okolnih ulica, čime ćemo znatno podići komunalni standard u gradu. Uz “Aglomeraciju”, u Karlovcu će se odvijati i projekti gradnje obilaznice Turnja i sustava obrane od poplava uz rijeke Koranu i Mrežnicu. Stoga su Grad i ViK naručili prometnu studiju kojom će se pronaći najbolje privremeno prometno rješenje. O svemu tome u idućem ćemo vremenu uputiti pisma na adrese stanovnika tih naselja kako bi znali što se gradi, koji su rokovi i koji je plan prometovanja u to vrijeme – kazao je D. Mandić. Zahvalio je na suradnji Tomislavu Boljaru, gradonačelniku Duge Rese koji je bio konstruktivan pri ubacivanju Zvijezde u “Aglomeraciju”.

Zvijezda je najveće kulturno dobro Karlovca i bez ulaganja u njenu dotrajalu komunalnu infrastrukturu ne možemo govoriti o njenoj budućoj revitalizaciji – dodao je D. Mandić.

ULAGANJA U PREDŠKOLSKI ODGO Proširenje i vrtića Livada – Žeravinec

Osim “Aglomeracije”, Grad i ViK ove će godine odraditi projekte vrijedne ukupno 4,9 milijuna kuna, a odnose se na gradnju vodovodovne i kanalizacijske mreže u ulicama Vrazova- Jagićeva- Starčevićeva kroz 1. fazu, te u Nemičićevoj ulici, a rekonstruirat će i vodoopskrbu i kanalizaciju u Naselju Marka Marulića.

Od vlastitih investicija u 2021. godini Vodovod najavljuje projekte vrijedne više od deset milijuna kuna; od gradnje tlačnog vodoopskrbnog cjevovoda Jelsa, rekonstrukcije vodoopsrkrbnog cjevovoda Rečička ulica, gradnje vodovoda i kanalizacije u odvojku Turanj, zatim gradnju vodoopskrbnog cjevovoda Gradac te Vodostaj. Tu su i gradnja magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda Tušilović u cesti D1, rekonstrukcija vode i kanalizacije Kupska i Pivovarska ulica te gradnja vodoopskrbe Vujići, a planiraju potrošiti i 6,5 milijuna kuna u sklopu rekonstrukcije mreže državne ceste D6.