Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
U Parku prirode Vransko jezero održava se 18. prstenovački kamp

Počelo prstenovanje zbog jesenske seobe ptica selica

Cilj je privući što više mladih biologa koji bi se usmjerili na ornitologiju
1/5
Foto: PP VRANSKO JEZERO
U pripremi je obnova postaje te rekonstrukcija pristupne drvene staze koja bi omogućila dolazak u prstenovačku postaju i zimi

Unutar granica Ornitološkog rezervata Vransko jezero nalazi se drvena prstenovačka postaja na kojoj je 28. srpnja počeo 18. prstenovački kamp za praćenje jesenske seobe ptica. U nešto više od tri mjeseca, na prstenovačkoj postaji izmjenjivat će se 11 voditelja smjena iz Hrvatske i inozemstva, koji će koordinirati prstenovanje ptica u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, a kojima će se povremeno pridružiti i ostali prstenovači volonteri.

Biograd na Moru Regionalni dani EU fondova Preuzmite prezentacije s edukacija u Biogradu na Moru

Prstenovački kamp na Vranskom jezeru jedan je od najstarijih ornitoloških kampova u Hrvatskoj. Utemeljilo ga je Hrvatsko ornitološko društvo te se u kontinuitetu održava od 2001. godine, iako se prstenovanje na području Parka povremeno provodi posljednjih četrdesetak godina.

Trening prepoznavanja ptica

– S ciljem da se što više ljudi, posebice mladih biologa, usmjeri na ornitologiju i uključi u aktivnosti prstenovanja te tako stekne iskustvo potrebno za polaganje prstenovačkog ispita, Javna ustanova Parka prirode Vransko jezero ishodila je rješenje o izvedenom stanju postojeće prstenovačke postaje i pripadajućeg tornja za promatranje ptica. Upravo je u tijeku izrada troškovnika za adaptaciju postaje, a sve kako bi se poboljšala kvaliteta boravka prstenovača. Planiramo i rekonstrukciju pristupne drvene staze koja bi omogućila dolazak u prstenovačku postaju i zimi za vrijeme visokih vodostaja. Radi se o najkonkretnijim aktivnostima koje podižu svijest o važnosti močvara za opstanak vrsta, uključujući ljudsku, i animiranju mladih da se uključe u njihovo očuvanje – istaknuo je ravnatelj Parka Danijel Katičin.

LAG Laura Ministarstvo turizma Odobreno sedam projekata LAG-a Laura

Aktivnost koja se od ove godine provodi na području jezera u sklopu projekta “Revitalizacija i povezivanja atrakcija Parka prirode Vransko jezero” je i BirdID – Trening prepoznavanja ptica koji Ustanova provodi u suradnji s partnerom na projektu - Udrugom BIOM. Projekt “Revitalizacija i povezivanja atrakcija Parka prirode Vransko jezero” sufinanciran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode”, a vrijedan je 29,851.461,04 kune, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 22,310.046,54 kune.

Iz EU gotovo 19 milijuna

Za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj od 85% ukupnih troškova u iznosu od 18.963.539,55 kn.

Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10% odobrenog sufinanciranja Fondu prihvatljivih troškova u iznosu 1,622.570,57 kuna.

Biograd na Moru Biogradska rivijera Korak bliže izgradnji pretovarnih stanica