Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Odličan razvoj projekta

Podolar: Prodaja jaja krenula iznad očekivanja, uspostavljena suradnja s brojnim kooperantima

Odličan razvoj projekta Proizvodnja jaja iz slobodnog uzgoja
1/2
Foto: AGRO - KLASTER
Agro – klaster je u ovoj godini isporučio robe u vrijednosti od milijun kuna i na mjesečnoj bazi isporučuju oko 150.000 komada jaja.

U manje od godinu dana, otkako je započeo pilot-projekt „Proizvodnja jaja iz slobodnog uzgoja“ koji provodi tvrtka Agro-klaster d.o.o., proizvodnja je počela s 9 kooperanata s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Projekt je vrijedan oko 3,5 milijuna kuna a dio novca dala je i Županija Dnevno će se u Soljanima proizvoditi 10.000 GMO free jaja, prvih u Hrvatskoj

U isto vrijeme Agro-klaster, koji je osnovala Vukovarsko-srijemska županija, uspostavio je i proizvodnju te se cijeli projekt kreće u dobrom smjeru. Međutim, pojavom pandemije uzrokovane koronavirusom u proljeće 2020., nastale su nejasnoće i bojazni zasve oblike proizvodnje pa tako i za proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja. Kao što se početkom 2020. godine očekivalo da će hotelijeri i ugostitelji izraziti veliki interes za jajima iz slobodnog uzgoja, zbog pojave koronavirusa i pogođenosti turističkog sektora, to je izostalo.

Unatoč neizvjesnosti, početkom lipnja otvorili su se trgovački lanci te postali ozbiljni partneri. Trenutno Agro-klaster d.o.o., osim s lokalnim trgovinama poput Bose, Patričara, Slavonija-Boškovića, ali i javnim ustanovama, vrtićima te domovima za starije, surađuje s većim trgovačkim lancima kao što su Konzum, Spar, Tommy te Apfel iz Makarske.

Započela prodaja jaja Agro-klastera širom Hrvatske Jaja iz slobodnog uzgoja prodaju i u inozemstvu

– Prodaja je iznad očekivanja i trenutno nemamo dovoljnih količina jaja koliko bismo mogli prodati. Na početku turističke sezone to baš i nije izgledalo tako, posebice u lipnju, kada je sve bilo neizvjesno, a imali smo dogovorenu prodaju približno milijun komada jaja. Pomalo nas je uhvatila i panika. Situacija je danas sasvim drukčija, jer imamo drugu strukturu kupaca. Tržište se otvorilo, u manjem ćemo dijelu još ići prema kooperantima, ali moramo organizirati vlastitu proizvodnju jaja da bi projekt bio održiv.

Vlastitom proizvodnjom postižemo neke razlike u cijeni, a s kooperantima smo oko nule ili u manjem plusu, jer smo gledali da prije svega oni tu imaju koristi, a ne mi – rekao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar. Dodaje kako je Agro – klaster u ovoj godini isporučio robe u vrijednosti od milijun kuna kao i da na mjesečnoj bazi isporučuju oko 150.000 komada. Podsjetio je i kako je u lipnju pokrenuta i vlastita proizvodnja jaja kako bi količine bile dvostruko veće. Također, veliki je interes i novih potencijalnih kooperanata, kojih danas ima već 18, no širenje mreže kooperanata će ovisiti o prodaji i plasmanu.

U Puli predstavljen projekt kontrole i suzbijanja galeba klaukovca Iz gnijezda galebova odstranit će se prava jaja i zamijeniti umjetnima

Tržište je uspješno otvoreno, te se osim proizvodnje kod kooperanata u manjem dijelu počinje s pokretanjem vlastite proizvodnje na farmi u Soljanima. Farma je u potpunosti opremljena te će primiti 6000 nesilica koje bi dnevno trebale proizvoditi oko 5500 komada jaja. Prvi korak u provedbi projekta proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja bila je organizacija kooperantske mreže proizvođača. Trenutno je aktivno 15 kooperanata, s oko 5000 koka nesilica i dnevnom proizvodnjom oko 4500 komada jaja. Pakirni centar i sortirnica jaja iz slobodnog uzgoja nalazi se u Soljanima i u Lovasu.