Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Kreditna linija

Poduzetnicima na raspolaganju kreditni potencijal od 385 mil. kuna

Od osnutka IDA-e do sada je uspješno provedeno 16 kreditnih linija
Foto: Istarska županija
Za operativnu provedbu kreditne linije i ove je godine zadužena Istarska razvojna agencija.

Svečanim potpisivanjem ugovora za provedbu nove kreditne linije „Poduzetnik Istarska županija 2020.“, između Istarske županije, gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan, poslovnih banaka, HBOR-a te Istarske razvojne agencije, službeno je aktivirana nova i dosad najizdašnija kreditna linija s ukupnim kreditnim potencijalom od 385 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija i gradovi subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih proračuna.

Vinkovci Znatno bolji gospodarski rezultati u Vinkovcima Pomažu malim poduzetnicima, a u pripremi je i program za poticanje vinkovačkih poljoprivrednika

Već 17. po redu

Prema riječima Fabrizija Radina, obnašatelja dužnosti župana, riječ je o 17. kreditnoj liniji, a operativno je provodi Istarska razvojna agencija.

– Riječ je o još jednoj pomoći koju zajednički daju Županija i istarski gradovi, u suradnji s poslovnim bankama koje djeluju na ovome području, s ciljem oporavka našeg gospodarstva, posebice malih i srednjih poduzetnika, obrtnika te zadruga, koje je najviše pogodila pandemija COVID-19 – istaknuo je župan Radin.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić obratio se u ime svih devet gradova, izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma te kazavši da je riječ o još jednom lijepom primjeru istarskog zajedništva, ne samo u borbi protiv koronavirusa, već i u poticanju gospodarstva i poduzetništva. Primjer je to, dodao je pulski gradonačelnik, dobre suradnje koju već gotovo dvadeset godina IDA ima s poslovnim bankama, a usmjerena je na obrtnike i poduzetnike.

BUGARSKI PODUZETNICI S PREDSTAVNICIMA VELEPOSLANSTVA POSJETILI ĐAKOVO "Vjerujem da će prepoznati naš potencijal"

Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti naglasio je kako prvi put u kreditnoj liniji sudjeluje ovoliki broj banaka te gotovo svi istarski gradovi. Kako je pojasnio direktor B.Sabatti, finalna kamatna stopa će se za nove investicije kretati u iznosu od 0,9 do 2 posto te za trajna obrtna sredstva u iznosu od 1,3 do 2,4 posto, pri čemu je za obje namjene maksimalni iznos kredita 1,5 milijuna kuna uz maksimalan rok otplate 10 godina.

Osam poslovnih banaka

Ugovori su sklopljeni s osam poslovnih banaka koje su na temelju javnog poziva iskazale interes: Erste banka, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka Umag, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen banka, Addiko banka d.d. te Zagrebačka banka. Sporazum se sklopio i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj koja potiče poduzetništvo mladih, žena i početnika, a za te će kredite konačna fiksna kamatna stopa iznositi 1 posto.

Namjena obuhvaća investicijske kredite, što podrazumijeva kupnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, nabavu novih proizvodnih objekata te obrtna sredstva do 30% iznosa kredita i kredite za trajna obrtna sredstva, što podrazumijeva nabavu sirovine, repromaterijala i troškove radne snage.

Grad Karlovac donio novi paket mjera pomoći Ugostiteljima daju po 20.000 kuna za uređenje terasa, poduzetnicima subvencioniraju kamate na kredite

Najniži iznos kredita iznosi 50.000 kuna u protuvrijednosti u eurima, a najviši u iznosu od 1.500.000 kuna u protuvrijednosti u eurima. Za operativnu provedbu kreditne linije zadužena je i ove godine Istarska razvojna agencija koja je unaprijedila svoju mrežnu infrastrukturu te se od ove godine Zahtjev za poduzetnički kredit predaje u digitalnom obliku, odnosno putem online platforme na web-stranicama Istarske razvojne agencije (www.ida.hr).

To će doprinijeti lakšem i bržem procesu predaje zahtjeva, ali i obradi pristiglih zahtjeva. Osim toga, zahtijeva se isključivo nužna dokumentacija koju nije moguće pribaviti putem raznih javnih izvora podataka. Od osnutka IDA-e do sada je uspješno provedeno 16 kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1100 poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna.