Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održana prva elektronička sjednica Županijske skupštine

Pogođenima krizom Županija brojnim mjerama pomaže s 20 milijuna kuna

Foto: Zadarska županija
Naknade vijećnicima za travanj, koje iznose 88.000 kuna, donirat će se OB-u Zadar za kupnju potrebne zaštitne opreme

Sedamnaesta izvanredna sjednica Županijske skupštine Zadarske županije prvi je put održana elektronički zbog epidemije koronavirusa.

Humana gesta pripadnika udruga ratnih vojnih i policijskih postrojbi Odrekli se godišnjeg novca od Županije za kupnju respiratora zadarskoj bolnici

Izravne i neizravne mjere

Većinom glasova donesena je odluka o posebnim mjerama za korištenje županijskih proračunskih sredstava radi prilagodbe uvjetima u vrijeme epidemije. Utvrđene su izravne i neizravne mjere kojima se ograničava korištenje sredstava svih izvora financiranja planiranih u proračunu ZŽ-a za 2020. i financijskim planovima proračunskih korisnika i ostalih korisnika kojima se sredstva za poslovanje osiguravaju u proračunu te će biti poduzete mjere kojima će se smanjiti rashodi.

Izravne se odnose na pomoć poduzetnicima, gospodarstvenicima i poljoprivrednim gospodarstvima oslobađanjem i smanjenjem plaćanja koncesija na pomorskom dobru za 2020. čiji je davatelj Zadarska županija, kao i naknada za navodnjavanje za 2020. Fiskalni učinak ove mjere je viši od šest milijuna kuna. Usvojen je i set mjera kojima se smanjuju ili obustavljaju pojedini rashodi iz svih izvora financiranja, osim izvora pomoći i prihoda za posebne namjene da bi se postigle uštede na onim rashodima koji nisu nužni niti neodgodivi.

Mjerama Vlade RH o odgodi i smanjenju javnih davanja te mjerama Stožera civilne zaštite o zabrani obavljanja djelatnosti očekuje se smanjenje prihodovne strane županijskog proračuna za najmanje deset milijuna kuna poreznih prihoda te za oko četiri milijuna kuna raznih naknada, što ukupno čini 14 milijuna kuna, odnosno više od deset posto proračunskih prihoda, a što je neizravna mjera pomoći proračuna ZŽ-a poduzetnicima s našeg područja.

Niže plaće župana i zamjenika

Paket mjera koji se predlaže ovom odlukom obuhvaća ograničenje korištenja sredstava, osim sredstava koja su nužna za obavljanje osnovnih poslova i funkcija, djelomično oslobađanje obveze plaćanja naknade za koncesije na pomorskom dobru, oslobađanje obveze plaćanja naknade za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, obustava plaćanja sredstava odobrenih programima javnih potreba u prosvjeti, športu, kulturi i tehničkoj kulturi, te sredstava za provođenje određenih aktivnosti muzejske i kazališne djelatnosti, osim sredstava koja se odnose na ispunjavanje obveza iz radnog odnosa, obustava isplate sredstava udrugama za programe i projekte iz područja promicanja vrijednosti Domovinskog rata i antifašističke borbe, promicanje vrijednosti građanskih inicijativa, Ustavom zajamčenih ljudskih prava i temeljnih sloboda, osim sredstava koja se odnose na ispunjavanje obveza iz radnog odnosa, obustava isplate dijela sredstava za rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina ZŽ-a za 2020., obustava/ograničavanje isplate sredstava namijenjenih za događanja i organiziranje raznih obljetnica i manifestacija, obustava isplate potpora planiranih za događanja u turizmu za 2020. te odgoda provođenja postupka dodjele javnih priznanja ZŽ-a u 2020.

Energetska obnova zgrade Osnovne škole Nikole Tesle u Gračacu Novi radovi na školi koja je oštećena u Domovinskom ratu

Jednoglasno je donesena odluka o obustavi isplate naknade vijećnicima za travanj, a sredstva u iznosu od 88.000 kuna preraspodijelit će se kao donacija Općoj bolnici Zadar za kupnju potrebne zaštitne opreme.

Na prijedlog župana Božidara Longina, većinom glasova donesena je odluka o izmjeni odluke o visini osnovice za obračun plaća županijskih dužnosnika, kojom će osnovica za obračun plaće župana i zamjenika župana biti smanjena deset posto.

Mjere za pomoć poduzetnicima zbog epidemije koronavirusa Neće plaćati najam, komunalnu naknadu, odvoz otpada...

Borit ćemo se za svako radno mjesto pomaganjem gospodarstvu

Na početku elektroničke sjednice obratio se zadarski župan Božidar Longin.

– Želim zahvaliti Stožeru civilne zaštite Zadarske županije, zdravstvenim djelatnicima, policiji, brojnim volonterima i pripadnicima ostalih službi koji se trude da sustav bude stabilan.Zahvaljujući najviše njihovu predanom radu, epidemiju smo dočekali spremni. Hvala svim građanima koji odgovorno slušaju upute Stožera i pozivam sve koji mogu da i dalje ostanu u svojim kućama. Županija je predložila određene krizne mjere, a prema potrebi predložit ćemo i nove. Prioritet nam je pomoć zdravstvenim ustanovama za trajanja pandemije jer je najvažnija borba za zdravlje i svaki ljudski život, a istodobno ćemo se boriti za svako radno mjesto pomaganjem gospodarstvu. Svi trebamo biti solidarni s građanima koje je ova kriza najviše pogodila. Zahvaljujem i brojnim gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, sportašima, umjetnicima, OPG-ovima i svim drugim ljudima dobre volje koji su se uključili u akciju za opremanje OB-a Zadar potrebnim uređajima.