Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Intervju s gradonačelnikom Požege Darkom Puljašićem

Pomažemo onima bez kojih u normalnim okolnostima ne bismo opstali

Foto: Grad Požega
Iz fondova EU dosad smo povukli više od 95 milijuna kuna. Najveći su projekt “Požeške bolte” za koji je Gradu Požegi odobreno financiranje u iznosu od 33,5 milijuna kuna

Pogoršana epidemiološka situacija i porast broja oboljelih od COVID-19 u Hrvatskoj te činjenica da su se svi gradovi našli u situaciji kada moraju mijenjati planove za ovu godinu bili su povod za intervju s požeškim gradonačelnikom Darkom Puljašićem. Prihodi su manji pa se to održava i na rashode.

dobra vijest za klince Požeška škola plivanja radit će i ove godine

Koje su mjere uvedene kako bi se pomoglo onima koji su krizom najviše pogođeni?

Donijeli smo niz odluka o uvođenju mjera za olakšanje poslovanja i života sugrađana. Oslobodili smo plaćanja komunalne naknade one poduzetnike koji su pogođeni mjerama, koji nisu mogli raditi ili koji bilježe 20 i više posto pada prometa. Velika stvar je i smanjenje prireza s deset na sedam posto, a isto tako smanjili smo i porez na potrošnju s tri na jedan posto. Smatramo da će to ubuduće pomoći svim našim poduzetnicima kojima zahvaljujem na ustrajnosti. Svim donesenim odlukama procjenjuje se da će gradski proračun, odnosno prihodi za ovu godinu biti umanjeni za tri milijuna kuna, no taj gubitak svojevrsno je ulaganje i pomoć onima bez kojih u normalnim okolnostima mi ne bismo opstajali.

Je li kriza utjecala na planirana izdvajanja za poticanje gospodarstva?

Grad Požega donio je odluku o poticanju zapošljavanja i razvoja poduzetništva u 2020. godini u ukupnom iznosu od 300 tisuća kuna, a naš Poduzetnički inkubator radi punom parom. No prioritet nam je uređenje i stavljanje u punu funkciju Industrijske zone, čime bismo dodatno potaknuli razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Smatram da je ovo dobar put jer gospodarstvo je jedini izlaz, jedino što nam može pomoći da i dalje imamo ovakvu kvalitetu života i koje može osigurati ostanak na ovim prostorima te našoj djeci sigurnu budućnost.

Tradicionalna požeška Kulenijada slavi vrijedan jubilej Manifestacija koja 40 godina promovira kulen kao autohtonu slavonsku deliciju

Tri su godine otkako ste izabrani za gradonačelnika. Kako ste zadovoljni rezultatima, jeste li ostvarili sve što ste planirali?

Mogu reći da sam relativno zadovoljan, no uvijek može više i bolje. U posljednje tri godine napravljen je niz projekata koji su podignuli kvalitetu života u našem gradu. U ovoj i protekloj godini započeli smo nekoliko važnih projekata koji će umnogome doprinijeti razvoju našega kraja.

Koje biste projekte i mjere koje ste realizirali u protekle tri godine istaknuli kao najbitnije za Grad Požegu i njegove građane?

Najvažniji projekt je izgradnja Poduzetničkog inkubatora koji je danas dom brojnim mladim poduzetnicima sa širokim spektrom usluga. U inkubatoru je 14 poduzeća koja zapošljavaju više od 20 radnika. Tu je široki spektar usluga, od usluga stručnog nadzora građenja, projektiranja, zaštite na radu do autoservisa. Posebno smo ponosni na završetak projekta rekonstrukcije i dogradnje Gradske knjižnice. Radovi na ovom zdanju traju još od 2006. godine, projekt je to koji je do sada koštao oko 16 milijuna kuna, ali naporima gradske uprave te uz pomoć Ministarstva kulture uložili smo značajna dodatna sredstva.

Potpisan ugovor o nabavi robe za opremanje Uložili dodatna sredstva za novi život Gradske knjižnice

Analize pokazuju da je Požega među socijalno najosjetljivijim gradovima u zemlji, s najvećim rastom izdvajanja za socijalnu skrb?

Sredstva za financiranje programa javnih potreba u socijalnoj skrbi u Gradu Požegi u 2020. godini osiguravaju se u ukupnom iznosu od 3,3 milijuna kuna. Provodimo niz projekata za podizanje razine socijalnog uključivanja marginaliziranih skupina, povećanja razine edukacija i obrazovanja, kao i smanjenja nezaposlenosti. U socijalnom programu pomažemo materijalno slabije stojeće obitelji.

Koliko se u ovoj godini u financiranju projekata oslanjate na fondove EU?

Do sada smo iz fondova EU povukli nešto više od 95 milijuna kuna. Zasigurno do sada najveći i najvažniji projekt su “Požeške bolte“ za koji je Gradu Požegi odobreno financiranje u iznosu od 33,5 milijuna kuna. Primaran naglasak je na rekonstrukciji zgrade i postavljanju stalnog postava Gradskog muzeja uz opremanje Centra za posjetitelje “Požeška kuća”. Uz to, imamo i niz projekata koji su u pripremi i čekaju prijavu i raspisivanje javnih poziva.

Dosta se radi na uređenju komunalne infrastrukture. Što biste izdvojili od kapitalnih ulaganja?

To je svakako uređenje na dionici državne ceste D38 kroz Požegu čiji su investitor Hrvatske ceste d. o .o. Radovi će se izvoditi u dužini od 3,02 km, a u sklopu rekonstrukcije izgradit će se šest kružnih tokova. Predviđeno je da se kroz ove radove na navedenim lokacijama u potpunosti riješi mreža podzemne infrastrukture te izgradi novi nogostup i biciklistička staza.

Aglomeracija Požega Pri kraju projekt na koji se čekalo 40 godina

Jedan od velikih projekata u kojemu ste partner je i izgradnja aglomeracije. Što će ona donijeti građanima Požeštine?

Aglomeracija Požega obuhvaća rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje te projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda. Zajedničkim snagama dovest ćemo na jednu primjerenu razinu sve naše ulice, što naši sugrađani i zaslužuju. Ponosan sam što u mom mandatu završavamo nešto što je našim sugrađanima obećavano zadnjih 40 godina.

Koji su glavni ciljevi i planovi za preostalih godinu dana?

Uz završetak ranije započetih projekata, na prvom mjestu svakako je stavljanje u punu funkciju požeške Industrijske zone, zatim povećanje konkurentnosti i zapošljavanja u gradu te projekt uređenja i rekonstrukcije glavnog gradskog Trga Sv. Trojstva. Na svim projektima i idejama intenzivno radimo te se nadamo njihovu završetku u ovoj i idućoj godini.