Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Vir

Poput švedskog otoka u Jadranu – vrtić besplatan, 2500 kn za knjige

Vir - vrtić
1/3
Foto: Općina Vir
Za novorođene se izdvaja od 12.000 kuna za prvo dijete do 192.000 kuna za peto, odnosno 372.000 kuna ukupno

Kada se na kraju ove pedagoške godine 20 najstarijih polaznika virskog dječjeg vrtića opraštalo od svojih teta, novih dvadeset i troje polaznika čekalo je sa svojim roditeljima na upis. U ovoj virskoj ustanovi tako je iz godine u godinu – više ih dolazi nego odlazi, a isto je i kada pogledamo statistiku o broju osnovnoškolske virske djece u područnoj virskoj školi i privlačkoj osnovnoj školi.

Gotovo je 2300 priključaka za virski vodovod i kanalizaciju Milenijski projekt od približno milijardu kuna Vir ima sve lokacijske dozvole za gradnju vodovoda i kanalizacije na cijelom otoku

Program se provodi 15 godina

U školsku godinu 2018./19. upisalo se 86 virske djece od 1. do 4. razreda i 89 učenika od 5. do 8. razreda, odnosno ukupno 175 djece (lani 170) u sve razrede osnovne škole – što je dosad najveći broj upisanih mladih Virana. Istovremeno je u virski vrtić “Smješko” u tri dobne skupine upisano rekordnih 77 djece (lani 75), i to bez jasličke skupine koja bi skoro trebala krenuti s radom. Pao je još jedan rekord – ovogodišnji udio upisanih učenika s otoka u sve razrede Osnovne škole “Privlaka” i Područne škole “Vir” najveći je otkad postoji škola: čak 58,5 posto (175 Virana od 299 učenika), što je prije nekoliko godina bilo potpuno nezamislivo!

Ove brojke samo su nastavak pozitivnog demografskog trenda na otoku koji je postao i statistički vidljiv nakon što je Državni zavod za statistiku objavio podatke o ukupnom broju osnovnoškolaca u RH. Te su brojke na razini Hrvatske bolne i poražavajuće, jer čak i u najboljoj varijanti govore kako će na jesen u osnovnoškolske klupe sjesti jedva 39 tisuća prvašića (660 manje nego godinu ranije), pa virski slučaj ne svjedoči samo o suprotnom, pozitivnom demografskom trendu, nego je njegovo ostvarenje putokaz za sve one hrvatske sredine koje su temeljno uzdrmane “bijelom kugom”.

Vir je hrvatski rekorder po povećanju turističkog prometa Najbolji u županiji Vir je hrvatski rekorder po povećanju turističkog prometa

Otok Vir je tako od svih mjesta u Hrvatskoj u analiziranom periodu DZS-a od 2011. do 2016. godine imao najveći porast broja osnovnoškolaca – čak za 24 posto, a značaj i težinu ovog podatka možemo potkrijepiti i podacima iz 2017. i 2018. koji su postotak dodatno podignuli na 28,7 posto! Broj stanovnika Hrvatske u posljednjih deset godina smanjio se za više od 204 tisuće, dok je u 2017. godini živorođeno svega 36,6 tisuća djece. Ovu situaciju još 2015. godine analizirali su na Katedri za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, a govoreći o nekim pozitivnim primjerima odnosno poželjnom demografskom i socijalnom modelu u osnovi se prepoznaje virska priča započeta prije 15 godina.

– Bez lažne skromnosti možemo kazati kako imamo daleko najbolji i najsadržajniji socijalni program u RH. Put je trajao dugo, zahtijevao je strpljenje i znatna ulaganja, ali višestruko se isplatio. Sadašnji demografski pokazatelji i pozitivni populacijski trendovi to samo potvrđuju – ponosan je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, snažeći ovu tvrdnju podacima o provođenju demografske i obrazovne politike sadržanom u krilatici “Socijalno društvo u praksi, a ne na papiru”.

Tako raznolika i izdašna socijalna davanja, potpore i obrazovni programi Općine Vir usmjereni na djecu, mlade i obitelji uključuju jednokratne materijalne potpore za novorođenu djecu u iznosu od 12.000 kuna (umjesto dosadašnjih 7500 kuna); za drugo dijete 24.000, za treće 48.000, za četvrto 96.000, za peto 192.000 kuna ili 372.000 ukupno! Općina Vir također u potpunosti financira dječji vrtić, a za svakog učenika osnovne i srednjih škola osigurava 2500 kuna za nabavu udžbenika i školskog materijala, dok se učenicima srednjih škola sa 660 kuna sufinancira prijevoz do škole. Studentima dodiplomskih i diplomskih studija osigurana je stipendija u iznosu od 1500 kuna mjesečno i dodatnih 500 kuna mjesečno ako postižu odličan uspjeh, čime se posebno potiče izvrsnost kao željeni standard.

Ambulante u Zadarskoj županiji Poboljšavanje primarnog zdravstva Nova oprema za ambulante na Viru, Pagu, Dugom otoku...

Po završetku studija svima se pruža mogućnost odrađivanja pripravničkog staža u virskoj općinskoj upravi, ustanovama i poduzećima u vlasništvu Općine Vir uz dohodak od 5700 kuna neto mjesečno za visokoobrazovane osobe, za razliku od prakse u Republici Hrvatskoj gdje taj dohodak iznosi 2400 kuna. Uz sve navedeno, Općina Vir svake godine osigurava prigodne božićno-novogodišnje poklone za više od 200 djece – korisnike dječjeg vrtića te učenike Osnovne škole “Privlaka” i Područne škole na Viru. Samo u ovom segmentu socijalne politike Općina Vir za potrebe djece i mladih godišnje iz proračuna osigurava više od četiri milijuna kuna. Sve to dalo je najljepše moguće rezultate: ljude, obitelji i djecu kao pretpostavku ljepše budućnosti.

Slatke demografske brige

O pozitivnim demografskim promjenama na otoku Viru govori prije svega neprekidan rast stanovništva u istom razdoblju u kojemu on u Hrvatskoj pada za 11 posto. Vir je 1991. imao 860 stanovnika, desetljeće kasnije ima ih 1608, dok je u 2011. popisano 3023 stalnih stanovnika. Trendom stalnog dolaska mladih obitelji iz Hrvatske i zemalja EU, kao i umirovljenika iz svih krajeva svijeta, danas se broj otočnih stanovnika približno može zaokružiti na četiri tisuće, dok se u školskim statistikama paralelno bilježi i neprekidan rast broja djece.

Kolika je demografska i populacijska vrijednost ovih podataka, dodatno svjedoči i činjenica kako je ove pedagoške godine u virski dječji vrtić u tri dobne skupine upisano rekordnih 77 djece, što od 2011. kada je bilo 66 upisanih – predstavlja rast od čak 16,7 posto. Zapravo, od osnutka ove općinske ustanove i njezina ranijeg djelovanja kontinuiran je rast upisanih polaznika vrtića: od najmanje 17 polaznika – potom 32, 40, 53, 62, 68, 72, 75 – do napokon 77 djece u 2018. Iz svega je više nego jasno da se otok Vir za razliku od RH nalazi u pozitivnom demografskom trendu te da ovi podaci sami po sebi izdvajaju virsku općinu kao vrlo rijedak izuzetak.

Novi vrtić za 150 djece i škola za 300

U naredne četiri godine Općina Vir gradit će novu vrtićku zgradu za 150 djece.

- Time bi smo definitivno riješili problem nedostatka prostora. Prisutan je trend sve većeg broja djece na Viru, pa će nova i veća zgrada biti dobro rješenje - najavio je novi veliki projekt Općine Vir zamjenik načelnika Antonio Vučetić.

Kako pored sve većeg broja djece vrtićke dobi na Viru raste i broj virskih učenika, a u OŠ “Privlaka” on znatno premašuje učenike s područja Općine Privlaka, to je signal za još jedan iskorak na otoku.

- Time smo dobili uvjete za otvaranje vlastite škole, tako da ćemo uz novi vrtić dobiti i novu školsku zgradu na Viru kapaciteta 300 učenika uz multifunkcionalnu dvoranu – dodao je zamjenik načelnika Vučetić.

Ovom će gradnjom postojeća Područna škola na Viru postati osmogodišnja škola.     

Naknade za novorođenčad Na Viru najveće naknade Za prvo dijete 11.000, a za peto čak 176.000 kn