Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Krapinsko-zagorska županija

"Poslovni anđeli" u zabočkom dvorcu Bračak

Dvorac Bračak
1/2
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Predsjednik WBAF-a Baybars Altuntas na otvorenju ureda je rekao da je prošle godine u Europi 340.000 poslovnih anđela u start-upove uložilo 9,8 milijardi eura

U dvorcu Bračak u Zaboku od ponedjeljka djeluje Ured Svjetskoga investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF), koji će okupljati "poslovne anđele" s područja cijele Europske unije. Uredom će upravljati Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, a predsjednik Upravnog odbora WBAF-ova ureda je župan Željko Kolar.

Uspostavom ureda, Krapinsko-zagorska županija postala je dio svjetske financijske i poslovne mreže kojoj je cilj olakšati pristup kapitalu za poduzetnike početnike i poduzetnike u intenzivnoj fazi rasta, rečeno je na otvorenju.

Znamenitosti Zagorja Turizam Vole ga i domaći i strani turisti

WBAF je međunarodna organizacija koja pomaže novim tvrtkama u financiranju njihovih poslovnih pothvata, a ljudi koji unutar nje djeluju nazivaju se poslovnim anđelima.

Predsjednik WBAF-a Baybars Altuntas uspješan je poduzetnik, poslovni anđeo te zvijezda turske verzije poduzetničkog reality showa Shark Tanka. Ujedno je i potpredsjednik Europske trgovinske asocijacije za poslovne anđele te svjetski ambasador poduzetništva za Tursku i zemlje Balkana. Altuntas je na otvorenju ureda rekao da je prošle godine u Europi 340.000 poslovnih anđela u start-upove uložilo 9,8 milijardi eura.

- Izazov za poduzetnike u 21. stoljeću je pronaći investitore, no oni trebaju i know how, mentorstvo i networking. Novac se može naći iz više izvora, ali ostalo mogu osigurati samo poslovni anđeli - rekao je Altuntas.

Foto: Krapinsko-zagorska županija

Dodao je da se za ured u manjoj državi odlučio gledajući finale Svjetskog nogometnog prvenstva u kojem je igrala "mala" Hrvatska.

- Nije važno koliko je zemlja velika, već koliko je velik san - poručio je predsjednik WBAF-a.

Župan Kolar istaknuo je da je Krapinsko-zagorska županija bila odmah spremna u Zagorju ponuditi sve potrebne uvjete za otvaranje ovakvog ureda.

- Za nas je velik izazov i mogućnost spojiti naše poduzetnike, pogotovo mlade i inovatore, s poslovnim ljudima iz cijeloga svijeta s kojima objektivno kroz institucionalne okvire u kojima djelujemo ne bismo mogli stupiti u kontakt - kazao je Kolar.

Nacionalna direktorica WBAF-ova ureda i zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša dodala je da je prepoznata otvorenost Krapinsko-zagorske županije prema novim idejama.

U Zaboku je bio i makedonski ministar bez portfelja zadužen za investicije Zoran Sapurić, koji se nada otvaranju regionalnog ureda i u Skopju.

- Očekujemo da to bude poticaj gospodarskoj suradnji u regiji, a razumije se i između Makedonije i Hrvatske, imajući u vidu da su naši odnosi odlični u svakom pogledu - kazao je Sapurić.

Japanci u Krapini Krapina Japanci žele upoznati Zagorje

On je, s ministrom inovacija i poduzetništva Republike Kosovo Besimom Beqajem i ministrom razvoja Republike Gane Ibrahimom Mohammedom Awalom te potpredsjednikom Hrvatskog sabora Sinišom Hajdašom Dončićem sudjelovao na ministarskom panelu "Globalna suradnja na olakšavanju pristupa međunarodnim izvorima financiranja za poduzetnike početnike i poduzetnike u intenzivnoj fazi rasta".

Hajdaš Dončić je naglasio kako se danas očekuje da potporne institucije pomognu pet do sedam posto stanovništva koje u sebi ima "gen poduzetništva".

- To su socijalne formalne i neformalne mreže koje u suvremenoj ekonomiji djeluju kroz sustav "3i" – inovacije, investicije i integracija. Jednu od tih mreža omogućila je i Krapinsko-zagorska županija -  rekao je Hajdaš-Dončić.

Otvaranje WBAF-ova Ureda u Zaboku poduprla je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja će u Zagrebu primiti WBAF-ovo izaslanstvo.

Novi CT uređaj u Krapinskim toplicama 8 milijuna kuna vrijednih investicija Krapinske toplice dobile novi CT uređaj Proslava 15 godina Županijske udruge uzgajivača konja Krapina 15 godina Županijske udruge uzgajivača konja Krapina 'Ponosni smo na naše vozočašće u Mariju Bistricu'