Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska 3258 pregleda
Gradit će se poduzetnički inkubatori u Orahovici, Pitomači i Slatini

Posluju s Kuvajtom i SAD-om, a uspjeli su iz ‘male’ Virovitice

Poduzetnički inkubatori u Virovitičko-podravskoj županiji
1/4
Foto: Kristijan Toplak
Idealna je to lokacija za mlade tvrtke, troškovi su niži i, umjesto u najamninu, novac mogu uložiti u nešto drugo – kaže Ivica Horvat

Plava tvornica tvrtka je koja razvija mobilne aplikacije i internetske stranice za klijente diljem svijeta – od SAD-a i Engleske do Kuvajta i Australije. Osvojili su odavno i domaće tržište pa potpisuju i mobilnu aplikaciju za Plitvička jezera. I dokazali su kako se svjetski uspjeh može postići i iz Slavonije. Adresa im je, naime, u Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije, u Virovitici, a otvorili su kasnije i osječki ured.

Prvi stanovnici inkubatora

– Za start-up Agrivi razvili smo mobilnu aplikaciju kojom farmeri upravljaju svojim farmama. Lansirali smo nedavno i web-platformu za privremene i povremene studentske poslove danasradim.hr. Najaktivniji nam je pak klijent kuvajtska Taw9eel grupa, najveći trgovac u regiji – navodi direktor Ivica Horvat.

Srednja škola Stjepana Sulimanca Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača Konobare i kuhare posao čeka, traženi i u Dubrovniku

Plava tvornica radno je mjesto za 28 stručnjaka, a postoji pet godina. Ta je tvrtka bila i prvi stanovnik virovitičkog poduzetničkog inkubatora.

– Idealna je to lokacija za mlade tvrtke jer su troškovi niži i novac mogu uložiti u nešto drugo umjesto plaćanja najamnine. Usto, iznimno su korisne radionice i druženje sa stanarima, u kojima se stvaraju poslovne konekcije – opisuje Horvat prednosti “života” u inkubatoru, gdje je već tri godine.

Novi im je susjed tvrtka Napkin, a uselili su u siječnju. Bruno Marić i Danijel Kireta diplomirani su ekonomisti koji su se upustili u proizvodnje salveta.

– Naći dobar prostor za posao više je od pola investicije. Smještaj je u prvoj godini besplatan, plaća ga Virovitičko-podravska županija, a to je ono što treba svakom novom poduzetniku – počinje B. Marić.

Dvoje je zaposlenih u proizvodnji salveta, a uskoro će angažirati još dvoje radnika kako bi proizvodili u dvije smjene.

Znatan vjetar u leđa

– Iznimno nam je važna i administrativna podrška i informacije koje dobivamo u inkubatoru. Svaki je poduzetnik baziran na ideji i kreiranju pa mu je takva pomoć u startu itekako potrebna. Da bi nas banka pratila, moramo raditi godinu ili dvije i pokazati rezultate. Na koncu, izostanu li rezultati u poslu, lakše je i odustati jer su manji troškovi – rezimira on.

Takvih bi prostora, zaključuje, trebalo još više jer se poduzetnički duh, ocjenjuje, budi.

Igor Andrović Potpisan ugovor Gradit će se dnevna bolnica u Virovitici

A i bit će ih. Gradit će se, naime, inkubatori u Orahovici i Pitomači te rekonstruirati zgrada Poduzetničkog inkubatora u Slatini. Projekt je to vrijedan oko 28 milijuna kuna. Od toga 20 milijuna stiže iz Europske unije, a osam će osigurati Županija.

– Tri nova inkubatora, u Pitomači, Slatini i Orahovici, uz postojeći u Virovitici, činit će mrežu poduzetničkih inkubatora. Kada je ovaj natječaj bio raspisan, bio sam direktor Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, koji je isto izgrađen sredstvima EU. U roku od samo šest mjeseci taj je inkubator bio potpuno popunjen s početnicima poduzetnicima. Svi savjeti koje smo im davali, osiguran smještaj za njihove poslovne aktivnosti, bio im je važan vjetar u leđa u daljnjem poduzetničkom životu. Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije pridonio je razvoju poduzetništva i zapošljavanju, gospodarskom razvoju, a tako će biti i s nova tri u Pitomači, Orahovici i Slatini – ističe župan Igor Andrović.

brza cesta Virovitica Prometno povezivanje Kad brza cesta bude gotova od Virovitice do Zagreba stizat će se za jedan sat Visoka škola u Virovitici Visoko obrazovanje Od iduće će se godine u Virovitici školovati i studenti elektrotehnike