Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na Viru se izvode svi radovi i komunalni projekti

Postavlja se nova javna rasvjeta, u tijeku je III. faza gradnje vodovoda i kanalizacije

Foto: Općina Vir
Vodovodna i kanalizacijska mreža na Viru grade se punom parom

Dva velika komunalna projekta Općine Vir koja vode općinska poduzeća Vodovod Vir i Vir održavanje – izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira te postavljanje javne rasvjete u virskim ulicama u kojima ona ne postoji – u punom su zamahu pa se, unatoč restrikcijama i potrebnim mjerama opreza zbog epidemije uzrokovane koronavirusom, komunalni život nastavlja na otoku, izvijestili su s Vira.

Ulaganje u virsku infrastrukturu Najveći projekt Vir održavanja: svi će dijelovi otoka imati modernu rasvjetu

– Radimo i radit ćemo sve dok budemo mogli. Posla ima – kaže za Virski list djelatnik virske vodovodne tvrtke Emil Radović.

Novi priključci

Na virskome Starom putu jedna ekipa Vodovoda Vir tako izvodi radove na priključcima, dok ekipe zadarske Vodoinstalacije kopaju kanale u sporednim ulicama. Riječ je o radovima III. faze gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže u sklopu koje je dosad izvedeno 157 priključaka na vodu i kanalizaciju, dok su ranije započete I. faza (1287 priključaka) i II. faza (1185 priključaka) sa znatno većim brojkama, ističu s Vira.

– Imamo 2620 dosad izvedenih priključaka na vodu i kanalizaciju. Svi su naši djelatnici na terenu – prenosi inženjer Luka Zubčić podatke i dinamiku poslova virske vodovodne tvrtke na milenijskom projektu. Trenutačno se, navode dalje s Vira, radi u Miljkovici i naselju Prezida, a do početka ljetne sezone i tromjesečnog prestanka radova koji uključuju tešku mehanizaciju Vodovod Vir i izvođač Vodoinstalacija zaokružit će radove do ulice Prezida IV. (zaključno s ulicom Prezida II.).

Mađari ostaju turistički broj jedan, Vir im je egzotična jadranska destinacija Raspisan natječaj za gradnju novog dječjeg vrtića u Crnici Mađari ostaju turistički broj jedan, Vir im je egzotična jadranska destinacija

– Projekt treće faze uključuje podizanje ukupno 12,5 kilometara vodovoda i 11,5 kilometara kanalizacijskog cjevovoda koji obuhvaćaju oko 1300 do 1400 objekata. S druge strane, Vir održavanje radi na postavljanju nove javne rasvjete, čije je komunalno značenje također iznimno, a izvođenje opsežno. U više virskih naselja djelatnici ovoga komunalnog poduzeća kopaju kanale i postavljaju javnu rasvjetu provodeći najveći ovogodišnji komunalni projekt svoje tvrtke vrijedan 4,5 milijuna kuna. Užurbano se radi u Miljkovici, gdje se puni jedan iskopani kanal, a na drugim mjestima uz Stari put betonira se i spaja javna rasvjeta. Preostali timovi Vir održavanja rade na sezonskim poslovima košnje. U punom su zamahu i djelatnici Čistog otoka koji su na terenu s pometačima i kamionima, a radovi u skladištu poduzeća ponešto su drukčijeg rasporeda i dinamike od uobičajenog – ističu s Vira.

Općina Vir na milanskom turističkom sajmu Veliki Fabio Capello posjetio virski štand

Prikupljanje otpada od 6 sati

– Raspršeni smo u manjim grupama radi sigurnosti. Radimo u novim okolnostima najviše i najbolje što možemo – kaže za Virski list direktor Čistog otoka Ante-Josip Šikić uz napomenu kako postoji novi režim odvoza smeća. Do daljnjega će prikupljanje smeća djelatnici Čistog otoka obavljati od 6 sati ujutro.