Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici dobio 322 milijuna kn

Potpisan ugovor za najznačajniji projekt u županiji

Uz CGO Lećevica sagradit će se i šest pretovarnih stanica
1/8
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Gradnjom Lećevice stvorit će se uvjeti za zatvaranje i sanaciju svih 15 neusklađenih odlagališta otpada u SDŽ-u

Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici dobio je više od 322 milijuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, a njegovom gradnjom riješit će se problem otpada na području Splitsko-dalmatinske županije. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i privremena upraviteljica Regionalnog centra čistog okoliša d.o.o. Vlatka Lucijanić-Justić, u nazočnosti Blaženka Bobana, splitsko-dalmatinskog župana i Andre Krstulovića Opare, splitskog gradonačelnika.

Zavod za hitnu medicinu ima 120 vozila, od čega 50 novih Župan Boban predao šest novih vozila hitne medicine Prosječna starost vozila hitne pomoći u županiji samo dvije godine

Priprema dulje od 10 godina

Vrijednost projekta je viša od 440 milijuna kuna. Uz europska sredstva, koja su 71% prihvatljivih troškova, više od 75 milijuna kuna osigurat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 42 milijuna Županija.
Prihvatljivi troškovi su projektiranje i građenje CGO-a, građenje šest pretovarnih stanica, stručni nadzor gradnje, nabava pokretne opreme, tehnička pomoć i upravljanje projektom, vođenje odnosa s javnošću i kupnja zemljišta na lokaciji CGO-a.

– Riječ je o najvećem, najskupljem i najznačajnijem projektu u našoj županiji – rekao je Boban koji je zahvalio svojim prethodnicima kao i svima ostalima koji su bili uključeni u projekt koji se priprema dulje od 10 godina.

U idućih mjesec dana raspisat će se natječaj za dokumentaciju koja je temelj za građevinsku dozvolu koja se očekuje u roku od godinu dana kada bi trebali započeti radovi. Boban je naglasio kako je projekt dobio zeleno svjetlo EU koja će pratiti njegovo provođenje.

Dubravko Ponoš istaknuo je kako se radi o cjelovitom sustavu, osim Centra gradit će se i šest pretovarnih stanica. Lokacije pretovarnih stanica su na odlagalištima otpada u Splitu, Sinju, na Visu i na Braču, a izvan naselja nalazit će se u Zagvozdu i Starom Gradu na Hvaru.

Bolja oprema za još bolju i bržu reakciju vatrogasaca U županiji demonstriran sustav za praćenje vatrogasnih vozila Donacija za vatrogasce: 230 GPS uređaja i dva tegljača-tankera

Ne stoje baš najbolje

Ministar Ćorić je izrazio uvjerenje kako će polovicom 2022. Centar započeti s radom, kako je i planirano. Naglasio je kako je sanacija Karepovca bila inicijator ubrzavanja rješavanja Lećevice te je posebno pohvalio zalaganje gradonačelnika Krstulovića Opare. 
Gradnjom Centra čistog okoliša u Lećevici za potrebe cijele županije i uključivanjem svih jedinica lokalne samouprave u obvezni cjeloviti sustav gospodarenja otpadom stvorit će se uvjeti za sanaciju i zatvaranje svih 15 neusklađenih odlagališta otpada u SDŽ-u. Uz Karepovac, najveći su Mojanka i Kozjačić. Gradnjom Lećevice slijedi ulaganje napora u implementiranje odvojenog prikupljanja otpada.

– Što se tiče odvojenog prikupljanja otpada, Splitsko-dalmatinska županija u ovom trenutku ne stoji najbolje. Ali siguran sam da ćemo zajedno uspješno uvesti i odvajanje komunalnog otpada – rekao je Ćorić.

Čelnici su isprobali vlak od trajektne luke do Kopilice, ta je dionica duga dva kilometra, a pruga je iskopana prije 35 godina Grad Split pokrenuo projekt razvoja sustava brze gradske željeznice, uključila se i županija Prvi grad u kojem će se do zračne luke moći stići vlakom

Projekt Lećevica dio je cjelovitog sustava gospodarenja otpadom kojemu je cilj smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta. Gradovi i općine dužni su izgraditi infrastrukturu poput reciklažnih dvorišta, sortirnica, kompostana, podijeliti građanima posude za odvojeno prikupljanje otpada i uspostaviti sustav obračuna cijene po količini preuzetog otpada.

Lokacija Centra za gospodarenje otpada obuhvaća površinu od 25 hektara i nalazi se kilometar od naselja Kladnjice u općini Lećevica. U Regionalnom centru čistog okoliša Lećevica ističu kako je riječ o projektu koji će biti sagrađen u skladu s najsuvremenijim standardima zaštite okoliša i u njegovu će se radu primjenjivati sve mjere zaštite tla, zraka, vode i zaštite od buke.

Usvojen proračun Splitsko-dalmatinske županije Županijska skupština donijela budžet za 2019. godinu Prvi put županijski proračun bit će veći od milijardu kuna