Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Vukovaru održani 17. Ružičkini dani

'Potrebno ulagati kako bismo dobili vrhunsku znanost i vrhunske ljude'

Ružičkini dani u Vukovaru
Foto: Grad Vukovar
Cilj je skupa promicati izvrsnost, interdisciplinarnost, originalnost i inovativnost u znanstvenim istraživanjima

Pod geslom “Danas znanost - sutra industrija“ u Vukovaru je održan 17. znanstveno–stručni skup Ružičkini dani koji je i ove godine okupio niz poznatih imena iz akademske zajednice u Hrvatskoj. Govoreći o Ružičkinim danima, predsjednik organizacijskog odbora Srećko Tomas kazao je kako se ove godine obilježava i 40. obljetnica Ružičkinih dana budući da su prvi održani još 1978. godine u spomen na prvog hrvatskog nobelovca, inače Vukovarca Lavoslava Ružičku.

Turistički vodiči u Vukovaru Grad Vukovar bilježi sve bolje turističke rezultate Educirali vodiče kako bi što bolje upoznali turiste s Vukovarom

20 godina od povratka

– Ružičkine dane smo nakon godina rata i progonstva 1998. ponovno vratili u Vukovar. Ove se godine tako navršava i 20 godina od povratka skupa u Vukovar, ali i 10 godina održavanja Susreta mladih kemičara koje smo pokrenuli kako bi mladi kemičari iz srednjih škola mogli izlagati svoje radove iz kemije i srodnih područja. Tako mlade ljude želimo poticati na izučavanje, studiranje i daljnje bavljenje kemijom – rekao je Tomas.

Govoreći o skupu kazao je i kako kod mladih ljudi u Hrvatskoj postoji interes za znanost, ali i da bi ih trebalo više uključiti u razvoj znanosti kako bismo dobili bolje i kvalitetnije rezultate.

Jedan od sudionika ovogodišnjih Ružičkinih dana bio je hrvatski znanstvenik Igor Štagljar koji radi na Sveučilištu u Torontu. Štagljar je govorio o svojim dostignućima iz područja medicine, ali i što bi trebalo napraviti u Hrvatskoj kako bi znanost bila na visokoj razini.

– Znanost je pokretač i važan kotačić u društvu koji ga gura naprijed. Međutim, na kraju se sve svodi na novac i investiranja u nova dostignuća. Potrebno je ulagati u znanost kako bismo dobili vrhunsku znanost i vrhunske ljude. To je slično nogometnom timu, a svi znamo kako nema vrhunskog tima s lošim igračima. Recept je zapravo vrlo jednostavan, treba povećati ulaganja, što nije problem s obzirom na to da dosta novca za tu namjenu možemo povući iz EU. Zato više nema isprike. Dovedite najbolje ljude, dajte im novac i stvar će se odvijati pozitivno kao i u drugim državama – rekao je Štagljar.

Rođeni Vukovarac

Skupu je nazočila i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić koja je rekla kako je Grad Vukovar, s obzirom na život i djelovanje Lavoslava Ružičke koji je rođeni Vukovarac, prirodno okruženje za održavanje ovakvog skupa.

– Ovdje se nalaze stručnjaci iz cijeloga svijeta koji svojim znanstvenim postignućima i inovacijskim rješenjima doprinose razvoju gospodarstva tako da smo sretni i ponosni što smo imali priliku ugostiti ih u Vukovaru i poslušati njihova razmišljanja i sve o njihovim dostignućima – rekla je Mujkić.

Podsjetila je i da su ciljevi skupa promicati izvrsnost, interdisciplinarnost, originalnost i inovativnost u znanstvenim istraživanjima kao i primjenu istraživanja u suradnji s gospodarstvom sa svrhom općeg razvitka društva.

škola Dobivena sredstva Dvije vukovarske udruge osigurale 17 asistenata u nastavi