Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Požega

Poželjan grad za mlade obitelji i poduzetnike

Požega djeca
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Mladim obiteljima grad sufinancira troškove vrtića i školske prehrane te nabavu udžbenika, dijeli stipendije srednjoškolcima i studentima

Požega je jedan od najboljih hrvatskih gradova kada je riječ o gospodarstvu, demografiji, obrazovnoj politici i kvaliteti života. Rezultat je to nedavno provedenog istraživanja prema kojem se među najboljima u kategoriji velikih gradova u Hrvatskoj, uz Čakovec, Kaštela, Šibenik i Veliku Goricu, našla i Požega.

Vrtić Grabrik Počinje gradnja vrtića Grabrik U 11 mjeseci niknut će zgrada vrijedna čak 23 milijuna kuna

Povećan iznos stipendije

Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istraženo je koliko gradovi iz svojih proračuna izdvajaju za obrazovanje, obitelj i djecu, naknade i opremu za novorođenčad, stipendije i školarine, kakvi su standardi u vrtićima i školama što se tiče broja djece po odgojitelju/profesoru te koliko, ukupno, imaju visoko obrazovanih građana u svojoj populaciji. Analitičari su te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih smo, prvi put u povijesti Hrvatske, dobili objektivnu i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljenu ljestvicu svih hrvatskih gradova.

– Ovo priznanje dokaz je da smo napravili velik iskorak u odnosu na prethodno razdoblje, da smo prepoznali problem i rješavamo ga sustavno. Pokazali smo da barem u institucionalnom dijelu razumijemo problematiku. Povećali smo naknadu za prvorođeno, drugorođeno i trećerođeno dijete, a svim osnovnim školama kojima smo osnivač pomažemo u osiguranju sredstava za produljeni boravak i dodatne aktivnosti koje će olakšati radne uvjete, a djeci unaprijediti kvalitetu nastave – istaknuo je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Mario Rajn Stambeno pitanje Jeftiniji komunalni doprinos mladim obiteljima za izgradnju prve nekretnine

Grad Požega mladim obiteljima pomaže sufinancirajući troškove vrtića i školske prehrane te nabavu udžbenika. Od prošle školske godine u proračunu su osigurali više od milijun kuna za financiranje plaća učitelja i materijalne troškove u boravku. Grad dijeli i studentske i srednjoškolske stipendije, a unatrag četiri godine povećali su iznos stipendije na 850 kuna za studente i 400 kuna za darovite srednjoškolce. Ukupno, za stipendije godišnje izdvajaju 350 tisuća kuna. Nakon dugog niza godina požeško Veleučilište započelo je i projekt izgradnje Studentskog doma. Grad Požega uspješnom će realizacijom toga projekta moći privući veći broj studenata iz cijele Hrvatske te tako utjecati i na povećanje studentskog standarda.

U Požegi su prepoznali da je demografija ključni problem, doslovno pitanje opstanka hrvatskog društva i sustava u cjelini. Uvrštenje na ljestvicu najboljih hrvatskih gradova učinilo ih je iznimno sretnima i ponosnima.

Poticaj za ostanak

– Sve će to zapravo biti poticaj da Požega i dalje bude konkurentan i prihvatljiv grad za življenje i rad, osobito mladim visokoobrazovanim ljudima i poduzetnicima. Poduzimamo sve što možemo da mlade obitelji ostanu, rađaju djecu i da se broj stanovnika u našem gradu povećava. Time ćemo ujedno omogućiti našim poduzetnicima da lakše dođu do radne snage. Imamo priliku razvijati se u smjeru u kojem svi želimo, a to je opstanak na ovim prostorima – zaključio je Darko Puljašić.

Požega Zajedno prema EU Sporazum o suradnji Požege i Čapljine Aurea fest Požeški festival svih festivala Vrhunska glazbena priča na nikad boljem Aurea festu