Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Sastanak Vlade sa županima u Zadru, župan Bajs dao još jedan prijedlog

‘Predložio sam premijeru da na dnevni red stavi i pitanje manjka liječnika’

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Na sjednici u Zadru bilo je govora o tome da se spoje Ured državne uprave i Grada, po uzoru na Grad Zagreb

Zadarska županija ovih je dana bila domaćin sastanku Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru. Sastanku je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Prijam Župan nagradio najbolje učenike i njihove mentore

Ministar uprave Lovro Kuščević, održao je prezentaciju na temu povjeravanja poslova Ureda državne uprave županijama. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić govorila je o provedbi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji dok je ministar turizma Gari Cappelli imao prezentaciju na temu pripreme glavnog dijela turističke godine te novi paket turističkih zakona.

Govorilo se i o turizmu

Zadovoljan dijalogom koji postoji između prisutnih bio je župan Damir Bajs rekavši kako je ključno da se može razgovarati o temama koje su bitne za sve.

– Na kraju krajeva, i Vlada i županije čine ukupnu vlast u RH i birali su nas isti građani te pohvaljujem teme koje su na dnevnom redu. Jednu od njih predložili su župani pa i ja kao župan Bjelovarsko-bilogorske županije, a to je da se od 1. siječnja, po uzoru na Grad Zagreb, i u županijama spoje Ured državne uprave i Grada. Zakon je Vlada potvrdila, poslala ga u Sabor, po tome će se napraviti novi ustroj same županije, djelatnici iz Ureda državne uprave će prijeći u sustav županije, dobit ćemo sredstva za njihove plaće i time će se omogućiti da se to pojednostavi – rekao je Bajs.

O novom paketu turističkih zakona župan Bajs komentirao je kako je ured Hrvatske turističke zajednice izgubio dio nadležnosti razvojem posebice kontinentalnog turizma te da su prihodi i dio ovlasti povećani.

Župan Damir Bajs proglasio elementarnu nepogodu za područje općine Nova Rača ‘U desetak godina šteta od nepogoda u županiji veća od milijardu kuna’

– Tako da ćemo dobiti sredstva koja će omogućiti da ono što je nekada radio Glavni ured sada radi županijski TZ. Dapače, meni je drago da smo mi tu predvodnici. Naime, po zakonu iz 2011. koji je još uvijek na snazi uspjeli smo napraviti zajednice područja i mi smo među prvima u Hrvatskoj, a sada, prema ovom novom zakonu, te zajednice će dobiti povećane iznose uključujući i mogućnost povlačenja sredstava iz sada uvedenog fonda koji bi bio za turistički nerazvijene dijelove Hrvatske – istaknuo je župan Bajs.

On je predložio da se u dnevni red stavi i nova tema, a to je pitanje primarne zdravstvene zaštite, odnosno nedostatak liječnika posebice u manjim mjestima.

Znanstveni skup “Kojim putem ići?” Imamo jedan od najvećih porasta isplaćenih plaća u RH

Poziv Vladi na sastanak u BBŽ

– Pravo na mogućnost ostvarenja zdravstvene zaštite posjetom doktoru koji mora biti blizu vas je jedna od ključnih stvari i mi radimo sve što je u našoj moći, dakle financiramo dolazak i ostanak liječnika, dajemo im potpore, ali to nije dosta. Moramo napraviti još jedan napor, nadam se uz pomoć Vlade. Premijer je rekao da će razmisliti o tome te da ta točka bude na dnevnom redu sjednice. Na koncu, pozvao sam premijera da Vlada dođe u Bjelovar, u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, da vidimo sve one projekte koji su nam u konačnici bitni. To je željeznička pruga, brza cesta, početak gradnje nove zgrade bolnice i mislim da ćemo uskoro imati tu mogućnost da zajedno kroz projekte surađujemo s Vladom – zaključio je župan Bajs.

Dodjela nagrada najzaslužnijima Svečano proslavljen Dan županije i 26. obljetnica njezina osnutka Štromar: Pohvalio bih župana jer je od ministarstva za obnovu uzeo 104 mil. kn