Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župan Damir Bajs proglasio elementarnu nepogodu za područje općine Nova Rača

‘U desetak godina šteta od nepogoda u županiji veća od milijardu kuna’

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je imanje obitelji Mlinar iz Dautana koje je teško stradalo u nevremenu 5. lipnja

Nakon izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta, poljoprivrednici Općine Nove Rače našli su se u problemu te poslali službeni zahtjev Županiji da se proglasi elementarna nepogoda.

Znanstveni skup “Kojim putem ići?” Imamo jedan od najvećih porasta isplaćenih plaća u RH

Upravo to je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i učinio za područje općine Nova Rača i to za naselja Dautan i Nevinac na zahtjev Općine Nova Rača. Naime, 5. lipnja ove godine područje općine Nova Rača zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom, a najizraženije je bilo u naseljima Dautan i Nevinac gdje su nastale velike štete na poljoprivrednim ratarskim kulturama.

Isplatili tek 35 milijuna kuna

Jedno od imanja zahvaćenih nepogodom je i imanje obitelji Mlinar iz Dautana, koje je obišao župan Damir Bajs sa suradnicima. Tom prigodom župan je naglasio da nakon proglašenja elementarne nepogode Županijsko povjerenstvo utvrđuje iznos štete, a potom svoja zapažanja prosljeđuje Državnom povjerenstvu. Moguće je da država subvencionira dio sredstava, iako, s obzirom na mali obuhvat štete u Hrvatskoj od tuče ove godine, to je teško očekivati.

– Ako su poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu korisnici poticaja, onda im se neće računati referentne vrijednosti – to je jedna pogodnost za poljoprivrednike, a valja se prisjetiti da Županija već neko vrijeme financira dio naknade za premije osiguranja od elementarnih nepogoda jer se pokazalo da je posljednjih 10 godina na području naše županije bilo milijardu kuna štete od elementarnih nepogoda – kazao je Bajs koji je zaključio da je samo osiguranje najbolji način da se riješi pitanje naknade štete.

Dodjela nagrada najzaslužnijima Svečano proslavljen Dan županije i 26. obljetnica njezina osnutka Štromar: Pohvalio bih župana jer je od ministarstva za obnovu uzeo 104 mil. kn

Što se pak obiteljskog imanja Mlinar tiče, oni obrađuju 25 jutara zemlje za svoju stoku, a ovom nepogodom ostali su zakinuti za cjelokupan urod zobi. Gospodin Mlinar kazao je kako već dugi niz godina nije doživio tako nešto te da je bio zaprepašten prizorom leda i vode koja nije imala kuda prolaziti.

Doduše, jedina pozitivna stvar u svemu tome je, napomenuo je Mlinar, što je obitelj uspjela ponovno zasaditi dio uništenog kukuruza.

Inače, u razdoblju od 2007. do 2018. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji štete od elementarnih nepogoda (suša, mraz, poplava, tuča, odron zemljišta) iznosile su 1.077,155.900,28 kuna, a dodijeljeni iznos pomoći u tom razdoblju iznosio je 35 milijuna kuna.

preventivna tribina U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje 500 ljudi doživi moždani udar

Subvencije za osiguranje

Kako bi što više naših poljoprivrednika osiguralo svoju proizvodnju, a samim time u slučaju elementarnih nepogoda dobilo iznose koji zadovoljavaju razmjer pretrpljenih šteta, Bjelovarsko-bilogorska županija uvela je mjeru subvencije premije osiguranja. Prošle godine mjeru su koristila 254 korisnika kojima su isplaćena sredstva u iznosu od 362.565 kuna.

Pomoć vjerskim zajednicama Uz "Osmijeh siromašnima" do pomoći za 40 obitelji