Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Predsjednik Vlade i ministri posjetili Zadarsku županiju

Premijer obišao projekte u županiji vrijedne 1,4 milijarde kn

Andrej Plenković je u pratnji domaćina zadarskog župana Božidara Longina posjetio Zadar, Benkovac, Nin te otoke Ugljan i Pašman
1/15
Foto: Zadarska županija
Zadarska županija veliko je gradilište, uređuju se središnji trgovi, grade trajektne i ribarske luke, a potpisani su i ugovori o početku radova u Zračnoj luci

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u pratnji domaćina zadarskog župana Božidara Longina posjetio Zadar, Benkovac, Nin te otoke Ugljan i Pašman. Uz predsjednika Vlade u posjetu su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Školski obrok Odobreno financiranje EU Besplatan obrok za 693 učenika u 13 osnovnih škola iz Zadarske županije

Foto: Zadarska županija

Planiraju zaposliti 50 ljudi

Posjet je počeo u Benkovcu gdje je potpisan ugovor za projekt Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre grada Benkovca vrijedan oko 12 milijuna kuna. Projektom će se urediti dvije zgrade gradske uprave, napraviti energetska obnova, izvršiti elektroinstalaterski radovi, a uredit će se i okoliš zgrada, tržnice i trga te popločati gradska šetnica.

U poslovnoj zoni Šopot državni su dužnosnici obišli Energanu na biomasu pored koje će se graditi postrojenje za proizvodnju drvnih peleta, postrojenje za preradu mulja i pepela te dodatni proizvodni objekti sukladno potrebama proširenja kapaciteta i nadogradnje lanca vrijednosti cijelog ulaganja.

Foto: Zadarska županija

Oko 22 milijuna eura iznosi prvi krug investiranja, a u drugom krugu će visina investicije doseći 25 milijuna eura. U trećem krugu, koji će tek uslijediti, visina investicije će dosegnuti i 30 milijuna eura. U ova četiri mjeseca rada zaposleno je 15 ljudi, a do kraja godine planira se otvoriti još 15 radnih mjesta. Do kraja iduće godine planira se doseći brojku od 50 zaposlenih. Na gradnji postrojenja su sudjelovale i domaće tvrtke u vrijednosti oko 50% od ukupne investicije. Postrojenje već 4 mjeseca uspješno proizvodi električnu energiju. Ovime “plava Zadarska županija” koja slovi kao županija s najvećim brojem instaliranih kapaciteta za proizvodnju obnovljivih izvora energije postaje sve “zelenija”.

Premijer je posjetio Zračnu luku Zadar gdje je svečano potpisan tripartitni sporazum o gradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke Zadar, vrijedan oko 500 milijuna kuna. Projekt obuhvaća rekonstrukciju uzletno-sletne staze, dogradnju staze od 700 metara i rekonstrukciju i dogradnju zgrade putničkog terminala. Potom je posjetio novu zgradu putničkog terminala u luci Gaženica.

Foto: Zadarska županija

– Drago mi je da smo u županiji koja je u hrvatskom vrhu po svom gospodarstvu, pomorstvu, prometu, marikulturi, proizvodnji bijele ribe i tune. Vlada se otvorila i razumije prioritete svake regije, visoko smo motivirani da smanjujemo nejednakosti i jačamo regionalni razvoj. Ti rezultati se već vide, bez obzira koja je opcija na vlasti na lokalnoj razini – rekao je Plenković te istaknuo kako je kroz partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave i izmjene zakona o njihovom financiranju omogućen rast raspoloživih sredstava za razvojne projekte te je tako samo Zadarska županija dobila na raspolaganje dodatnih gotovo 13 milijuna kuna.

Kolegij župana Lučka uprava planira povećati prihode za osam posto

Posjet otocima

Na otoku Ugljanu premijer je bio u kaljskoj ribarskoj luci Lamjani. U sklopu radova na Ribarskoj luci Vela Lamjana dogradit će nova obala za prihvat ribarskih brodova od 162 metra, osigurat će se površina za deponiranje ribarskih mreža i ostale opreme, glavni lukobran produžit će se za 30 metara čime će se zaštititi akvatorij luke i sagradit će se posebna obala za manje brodove od 140 metara.

U Tkonu na otoku Pašmanu obišao je gradilište trajektne luke Tkon, prvog projekta u Hrvatskoj koji se financira iz europskog programa Konkurentnost i kohezija, iz kojega je za infrastrukturne lučke projekte na našoj obali namijenjeno 80 milijuna eura. Nakon prve i druge faze gradnje nove trajektne luke Tkon, koje su završene prije godinu i pol, sada će se s 32 milijuna kuna financirati gradnja gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora, platoa pristaništa, podmorskog propusta te platoa ukrcajnog čekališta, parkirališta sa stotinu parkirnih mjesta i spojne ceste na državnu cestu DC 10.

Započinje novi projekt kojim se želi pomoći gospodarstvu Županija će subvencionirati kamatu poduzetnicima i obrtnicima

Foto: Zadarska županija

– Na više lokacija u ZŽ-u posjetili smo ili otvorili projekte vrijedne oko 1,4 milijarde kuna. Pokazatelj je to da smo proaktivni u provedbi razvojnih projekata i kao županija vrlo atraktivni za investicije. Velik dio ovih projekata financira se sredstvima EU, što je konkretan pokazatelj važnosti ulaska naše zemlje u veliku europsku obitelj. Mlade ćemo zadržati otvaranjem radnih mjesta čime će oni ostvariti svoje ambicije, ali i moći ostvariti kvalitetne uvjete za život, kako za sebe tako i za svoje obitelji – istaknuo je župan Longin.

Posjet je završen obilaskom projekata u gradu Ninu, radova na obnovi dva mosta u Ninu stradala u poplavi u rujnu 2017., gradilišta velikog projekta aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi, vrijednosti 432 milijuna kuna koji se u najvećoj mjeri sufinanciraju sredstvima iz EU, te mrijestilišta tvrtke Cromaris vrijednog oko 130 milijuna kuna.

Mnogi turista reklo je da bi Zadarsku županiju preporučilo rodbini i prijateljima Istraživanje Zadarskog sveučilišta Sunce i more više nisu prvi motiv dolaska turista