Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
KUHARI I KUHARICE, JAVITE SE

Prijavite se na natjecanje za najboljeg zagorskog chefa

Ilustracija
Foto: Krapinsko-zagorska županija
Cilj je promovirati autohtone zagorske proizvode i najbolje od gastronomije Zagorja

Nije Masterchef, ali je zagorski chef. Riječ o krapinskoj manifestaciji koja se po deveti put održava u Termama Jezerčica. Cilj ovog događanja je "promovirati autohtone zagorske proizvode i najbolje od gastronomije Zagorja".

Suradnja Opće bolnice Zabok i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo suradnja Opće bolnice Zabok i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo 'Za kvalitetniju zdravstvenu skrb važno je povezati fakultete i bolnice'

"S osobitim zadovoljstvom Krapinsko-zagorska županija najavljuje održavanje devete po redu manifestacije pod nazivom „Chtef“ Zagorski chef, 29. listopada 2019. godine u Termama Jezerčica, u Donjoj Stubici, manifestacije kojoj je cilj promovirati autohtone zagorske proizvode i najbolje od gastronomije Zagorja", priopćio je župan Željko Kolar.

dani kajkavske riječi DANI KAJKAVSKE RIJEČI U ZLATARU Uskoro počinje tradicionalna zagorska manifestacija: Očekuje se bogat program u 10 dana

U nastavku dodaje: "Kao i proteklih godina, manifestacija je zamišljena kao natjecanje zagorskih chefova. Da bismo od svih dobrih zagorskih kuharica i kuhara mogli odabrati samo sedmero, odlučili smo napraviti svojevrsnu predselekciju. Tema ovogodišnjeg Zagorskog chefa su proizvedi koji su dobili Oznaku zemljopisnog podrijetla na EU nivou a to su zagorski puran i mlinci te zagorski štrukli koji trenutno imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu a za koje također uskoro očekujemo potvrdu o dobivanju zemljopisnog pokrijekla na EU razini. Ovime smo jedina županija koja je zaštitila glavno jelo, prilog i desert. Ponosni na ovo postignuće a da sve ne ostane na papiru, pozivamo naše zagorske chefove da pokažu svoje umijeće u spravljanju ovih jela", kazao je u priopćenju.

Sportski susreti Matice umirovljenika KZŽ Matica umirovljenika Krapinsko-zagorske županije Umirovljenici se u Velikom Trgovišću natjecali na sportskim susretima

Nadalje objašnjava s kojim će se izazovima susresti kandidati te ih potiče da izraze svoj stil.

"Kandidati trebaju ukratko opisati glavno jelo i desert koji bi spravljali, a to su: zagorski puran s mlincima i štrukli. Povjerenstvo za odabir kandidata u sastavu od tri člana odabrat će sedmero kuhara, na temelju Vaše inovativnosti i tradicionalno-moderne kombinacije zadanih namirnica u opisu odnosno konceptu jela koji je obavezan dio Vaše prijave. Svrha ovakvog postupka nije vrednovanje jela na neviđeno (dakako da to nije moguće dok se jelo ne pripremi i kuša) već pokušaj da se na natjecanju okupe chefovi što različitijih stilova i ideja, da bi se tijekom samog događaja pokazala maksimalna raznolikost u pristupu temi i namirnici", kaže župan.

"Nadamo se da će vas ovogodišnja tema nadahnuti jer naš zajednički cilj je čuvati ono najbolje od tradicije i promovirati modernu autentičnu kuhinju koju Zagorje može ponuditi i najzahtjevnijem gostu", poručio je župan, Željko Kolar.