Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
DANI KAJKAVSKE RIJEČI U ZLATARU

Uskoro počinje tradicionalna zagorska manifestacija: Očekuje se bogat program u 10 dana

dani kajkavske riječi
Foto: Krapinsko-zagorska županija
Župan Željko Kolar istaknuo je da je posebna vrijednost ove manifestacije njezina usmjerenost na djecu

Manifestacija Dani kajkavske riječi već pola stoljeća čuva kajkavski jezik u riječi, pjesmi i slici i njeguje kajkavsko dječje stvaralaštvo, a ove će se godine 50. put održati od 20. do 29. rujna u Zlataru, a obilježit će ga tradicionalne priredbe i niz prigodnih sadržaja.

Sportski susreti Matice umirovljenika KZŽ Matica umirovljenika Krapinsko-zagorske županije Umirovljenici se u Velikom Trgovišću natjecali na sportskim susretima

Župan Željko Kolar je na konferenciji za novinare istaknuo kako je posebna vrijednost ove manifestacije njezina usmjerenost na djecu.

- Novcem se može kupiti skoro sve, ali tradiciju ne možete kupiti i zato je ovih 50 godina, a neke priredbe su i starije, ima ogromnu vrijednost. Druga vrijednost je što od svih naših manifestacija ova najviše ciljana na djecu i ona su u prvom planu kroz pjesmu, riječ i sliku; o čemu govori i izuzetno velik broj pristiglih radova – rekao je župan Kolar, koji je ovom prilikom podsjetio da se u sklopu Dana kajkavske riječi održava i Pajdaško sprehajanje u kojoj zagorsku tradiciju na jedinstven način predstavljaju udruge i druge skupine.

Samobor UZBUDLJIV VIKEND Grad Samobor zove građane na Dan Žumberačkog krumpira i 3. Sanoborska gljivarijada

- Naš kajkavski jezik je 2015. godine priznala je Međunarodna organizacija za standardizaciju kao kajkavski književni jezik, ne više dijalekt. Toj činjenici zasigurno su pridonijele manifestacije poput ove u Zlataru, koja obogaćuje bogatu jesen u Krapinsko-zagorskoj županiji te na kulturnoj i turističkoj karti predstavlja jedno respektabilno događanje – istaknula je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek te posebno čestitala učiteljima i roditeljima te svima koji podupiru mlade u njegovanju kajkavskog kulturnog izričaja.

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA Održana manifestacija Dan Roma u Grubišnom Polju

Gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek istaknula je da se Dani kajkavske riječi odvijaju od 1970. godine s ciljem očuvanja kajkavske riječi i prenošenje zavičajne kulture na mlade generacije.

- Manifestacija je osmišljena u 10 dana popunjenih brojnim događanjima, od kulturnih, izložbi, predstavljanja knjiga, predstava, do zabavnog i sportskog dijela na trgu i terenima sportskim grada Zlatara. Vjerujem da će posjetitelji uživati u Zlataru, pa pozivam sve stanovnike Krapinsko-zagorske županije, i šire, da dođu, uživaju u Danima kajkavske riječi i iz Zlatara ponesu lijepe dojmove – poručila je gradonačelnica Auguštan Pentek te dodala kako djeca i mladi iz čitavog kajkavskog govornog područja dolaze u Zlatar, gdje se druže i prenose kajkavsku riječ.

STANJE U ZDRAVSTVU Župan Kolar održao sastanak sa studentima medicine

Program manifestacije predstavila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića Gordana Valjak, koja je istaknula da je dječjim priredbama Zboru malih pjesnika, likovnoj izložbi Čovjek čovjeku i Festivalu dječje kajkavske popevke posvećen prvi programski vikend. 

- Za Zbor malih pjesnika zaprimili smo 311 radova iz 45 škola, a isto toliko škola sudjelovat će i na dječjoj likovnoj izložbi, za koju smo primili 665 radova. Naravno, jedan manji dio toga koji je odabrala naša prosudbena komisija mi ćemo slušati i izložiti u Osnovnoj školi. Festival dječje kajkavske popevke je jedinstveno događanje, na kojem su djeca i autori i izvođači skladbi – kazala je ravnateljica Valjak te dodala kako Zlataršćane i njihove goste kroz tjedan očekuje niz kulturnih događanja, kazališnih predstava, likovnih izložbi, promocija knjiga i koncerata, dok će se u drugom dijelu tjedna na sve to nadograditi sajmovi, sportska i zabavna događanja na vanjskoj pozornici i pod šatorom.

Ovaj vikend 4. izdanje ŠtrudlaFesta u Jaškovu Kušajte čak 70 vrsta štrudli, pogledajte gladijatorsku borbu...

- Središnje i najvažnije događanje svakako je Pajdaško sprehajanje koje i privlači najveći interes. Ponosimo se tradicijom ove priredbe od 1974., jer je to također sadržaj kojeg nema nigdje i po kojem je Zlatar jedinstven, natjecanje u etno prikazima naših starih običaja i zanata, koje je praćeno i glazbenim program, smijehom, šalom i zabavom. Sprehajanje će ove godine prigodno završiti vatrometom, koji smo pripremili u povodu 50. godišnjice“ – istaknula je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića Zlatar.

Konferencija za novinare je održana u Galeriji izvorne umjetnosti u Zlataru te je župan Željko Kolar ovom prigodom podsjetio na njezin bogat fundus.

dobio certifikat oznake izvornosti U Kolanu održana Fešta od sira posvećena najcjenjenijem hrvatskom siru

„Prije 6-7 godina ovaj je prostor bio u tako lošem stanju da sam se zabrinuo za opstojnost fundusa. Pohvala Galeriji i gradonačelnici – napravljen je veliki iskorak u očuvanju i prezentaciji ovih remekdjela. Dani kajkavskih riječi idealna su prilika za dodatan iskorak i prilika da zajedno sa Gradom i Galerijom uložimo značajnija sredstva kako bi i sam prostor galerije doveli na razinu koji bi bar djelomično mogao pratiti ova sjajna djela – rekao je župan Kolar te predložio pokretanje putujuće izložbe po Hrvatskoj, koja bi se sljedeće godine mogla ponuditi za gostovanje i Europskoj prijestolnici kulture – Gradu Rijeci i gradonačelniku Vojku Obersnelu.

Organizator i voditelj manifestacije je Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar, suorganizatori Grad Zlatar i TZ grada Zlatara te zlatarske udruge i ustanove. Generalni pokrovitelji su Hrvatski sabor, Ministarstvo kulture i Krapinsko–zagorska županija, a pokrovitelj priredbi za djecu i mlade Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Književni i likovni susret odvija se pod pokroviteljstvom Školske knjige d.d.