Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Društveni dom

Projekt opremanja okupljališta mještana Gunje

1/2
Foto: Općina Gunja
Projekt gradnje novog Društvenog doma i knjižnice vrijedan je oko pet milijuna kuna

je su Gunju i županjsku Cvelferiju pogodile u proljeće 2014. u Gunji je u listopadu 2016. otvoren novoizgrađeni Društveni dom i knjižnica. Ovih dana, četiri godine poslije, Općina Gunja kroz projekte dodatno oprema ovaj objekt kako bi ga u cijelosti stavili u funkciju, ali i iskoristili sve njegove mogućnosti.

PLAKETA DODIJELJENA SATNIKU KREŠIMIRU SUDARIĆU Nagradu od 5000 kuna donirao peteročlanoj obitelji Hrček

– Društveni dom otvoren je 2016. godine, ali je u funkciju zbog raznih problema stavljen bio tek tijekom 2017. godine. Međutim, sve ovo vrijeme nismo imali svu potrebu opremu koju smo nabavili kroz ovaj projekt i tako osigurali dodatnu opremu za svakodnevne djelatnosti – rekao je načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

Ukupno je osigurano više od 188 tisuća kuna, a za ta sredstva nabavljana je pokretna pozornica koja se proširuje ili smanjuje ovisno o potrebama. Isto tako nabavljen je i razglas s mikrofonima i bubicama kao i trakaste zavjese.

– To su stvari koje su nam zaista neophodne za normalan rad. Velika dvorana ima 400 kvadrata i do sada nismo imali pozornicu u njoj kao ni razglas što je otežavalo aktivnosti. Društveni dom je moderno zdanje, ali ima jako puno staklenih površina tako da ni klime u ljetne dane nisu mogle spustiti temperaturu. Sada će nam u tome pomoći trakaste zavjese na daljinski. Smatramo da će s ovom opremom Društveni dom biti stavljen u punu funkciju – rekao je Gutić.

VUKOVAR Tvrtka Ricosta Croatia proširila pogon u Vukovaru, u planu su nova zapošljavanja

Podsjetio je kako je Društveni dom izgrađen iz temelja i da se na susjednom zemljištu nalazio stari Društveni dom. Otkako je izgrađen i stavljen u funkciju, prostore Društvenog doma koriste razne udruge kao i KUD Graničar iz Gunje. U nekoliko navrata su ga za svoje potrebe unajmljivali i sami mještani Gunje. Gunjanski Društveni dom u svome sastavu ima veliku salu koja se prostire na 400 kvadrata, sanitarne čvorove, profesionalnu kuhinju, prostorije, a tu je i kotlovnica za grijanje. U sastavu je i Narodna knjižnica i čitaonica koja se prostire na dvije etaže u sklopu koje je odjel za studente opremljen knjigama, računalima i internetom.

– Ovo je za Gunju jedan od kapitalnih objekata i zaista nam je neophodan za sve aktivnosti koje se provode. S ovom novom opremom te aktivnosti bit će još kvalitetnije – rekao je Gutić.

Projekt izgradnje novog objekta Društvenog doma i knjižnice vrijedan je oko 5 milijuna kuna. Gradio se od 2015., a u njegovoj izgradnji sudjelovalo je 30-ak tvrtki i oko 500 radnika. Glavni donatori su Ina s 2 milijuna kuna, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH s iznosom od 1,25 milijuna kuna te Ministarstvo kulture RH s milijun kuna. Izgradnju Društvenog doma pomogli su i brojni donatori s manjim iznosima, ali i umjetnici koji su donirali svoja umjetnička djela