Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
trideset godina Programa Interreg

Projekt Pescar među 30 primjera dobre prakse

Foto: Zadarska županija
Projektom Pescar želi se zaštiti okoliš od pesticida

Zadarska županija vrlo je aktivna u pripremi i provedbi europskih projekata koji su financirani kroz nekoliko programa EU, a dugogodišnje iskustvo učinilo ju je sinonimom za pouzdanog i poželjnog partnera, što je jedan od razloga zbog čega je odabrana za vodećeg partnera na projektu Pescar, koji je financiran preko Interreg programa IPA CBC Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014 – 2020. Ove se godine obilježava 30 godina Interreg programa prekogranične suradnje i Pescar je odabran kao jedan od 30 projekata koji će se promovirati kao primjeri dobre prekogranične suradnje.

Nastavlja se gradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane Nova trajektna luka, plaža, šetnice

Projekt Pescar – Pesticide Control and Reduction trebao je ostvariti važan cilj: uspostaviti, odnosno osuvremeniti prognostički sustav upozorenja i time zaštititi okoliš od jednog od najjačih zagađivača – pesticida. Njihova nekontrolirana upotreba zagađuje okoliš, prirodu i hranu.

– Primjenom učinkovitog sustava upozorenja možemo svesti na minimum korištenje pesticida u poljoprivredi i time pridonijeti kvaliteti hrane, ali i okoliša. Rezultati tridesetomjesečnog rada tima stručnjaka različitih profesija, te nalazi laboratorijskih analiza dokazali su da je promocija lokalnih proizvoda pravi put. Zaista možemo stajati iza tvrdnje kako su naši proizvodi vrhunski, okusom i kvalitetom, jer su nalazi analiza pokazali da je naša hrana zdravstveno ispravna – kaže pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Daniel Segarić.

Koja su projektna ostvarenja?

– Uspostavljen je učinkovit prognostički sustav upozorenja i mreža ljudi koji su ga koristili svakodnevno. Kupljena je vrijedna oprema, meteorološke postaje i vizualne stanice, koja je postavljena na više lokacija, a podaci su dostupni svim zainteresiranima. U obje zemlje uključene u projekt provedena su laboratorijska istraživanja na tlu i plodovima, a nalazi analiza okosnica su nekoliko izrađenih dokumenta od koji je svakako najvažniji Akcijski plan o održivoj upotrebi pesticida.

Unapređenje infrastrukture Medicinskoj školi 30 milijuna kuna iz fondova EU za novu zgradu

Što ovaj projekt čini posebnim?

– Definitivno ljudi. Čak i najznačajniji projekti mogu podbaciti ako nemaju iza sebe ljude voljne učiniti više nego što se traži kako bi se ostvarili najbolji rezultati. Pescar je imao tu sastavnicu. Ljude kojima je zaista bilo stalo da se ostvare vrhunski rezultati – zaključuje Segarić uz napomenu da se aktualne preporuke o pravilnoj upotrebi pesticida i dalje mogu pronaći na web stranici www.agroprognoza.eu te u Viber grupi AgropronozaEU Zadar.