Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Zadarska županija partner u projektu PRIZEFISH

Promicanje, razvoj i očuvanje ribarstva uz inovativna rješenja

1/3
Foto: Zadarska županija
Nakon stručnog interaktivnog dijela sudionici su bili u cooking showu, na kojem su predstavljeni riblji proizvodi OP-a Istra koji su dobiveni inovativnim načinima prerade

U sklopu projekta PRIZEFISH u Puli je održana radionica o utjecaju pilotiranih inovativnih proizvodnih rješenja na jadranski ribarski sektor, koju je organizirala Zadarska županija u suradnji s hrvatskim projektnim partnerima, organizacijom proizvođača Istra te talijanskim partnerom OP Bivalvia, organizacijom proizvođača školjkaša Venecijanske lagune. Radionica je okupila ribare, prerađivače ribljih proizvoda, lokalne akcijske grupe u ribarstvu i mala i srednja poduzeća s područja Istarske županije.

DODJELA POTPORA Galić: Početak još bolje suradnje i odskočna daska za male proizvođače

Traje do 2021.

Sudionicima su prezentirani osnovna ideja i vizija projekta, glavni i specifični ciljevi te dosadašnje aktivnosti u okviru radnih paketa.

Rezultat provedenih aktivnosti bit će unapređenje poslovanja uvođenjem inovativnih tehnologija i procesa što će bolje pozicionirati OP na tržištu i osigurati dodatne prihode. Inovativna tehnološka rješenja ulova i obrade proizvoda ribarstva predstavili su OP Istra iz Poreča i talijanska organizacije proizvođača OP Bivalvia, s osvrtom na dobrobit životinjskog svijeta, ekonomski i socijalni utjecaj te prednosti za Jadranski ribarski sektor.

Nakon stručnog interaktivnog dijela sudionici su sudjelovali u cooking showu, na kojem su prezentirani riblji proizvodi OP-a Istra, koji su dobiveni inovativnim načinima prerade. Zadarska županija jedan je od četrnaest partnera na projektu PRIZEFISH s ukupnim proračunom od 349.430 eura, od čega je 85% sufinancirano iz ERDF-a. Projekt PRIZEFISH – “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda” sažet u sloganu „Ribarimo bolje! Ostvarimo više! Očuvajmo Jadransko more!“ započeo je 1. siječnja 2019. godine i njegova provedba planirana je do 30. lipnja 2021. godine.

ISTRAŽIVANJE Priznanje Instituta za javne financije za transparentnost proračuna

Partneri na projektu su tijela državne, regionalne i lokalne vlasti, sveučilišta i obrazovne institucije, istraživačke institucije i proizvođačke organizacije Italije i Hrvatske.

Predvodnik ribarstva

U sklopu projekta PRIZEFISH Zadarska županija, kao predvodnik ribarstva i marikulture u Hrvatskoj, zadužena je za širenje informacija i edukaciju stanovništva s ciljem prijenosa znanja o razvijenim tehnologijama i inovativnim rješenjima. Svrha ovog projekta je promicanje, razvitak i očuvanje sektora ribarstva provedbom programa i planova dugoročnog gospodarenja i iskorištavanja ribljih stokova te zaštita i očuvanje morskog ekosustava i bioloških resursa.

Opći cilj projekta je uvođenje i primjena inovativnih tehnoloških rješenja kojima će se osigurati bolja kvaliteta proizvoda ribarstva i omogućiti povećanje konkurentnosti na tržištu Europske unije i svjetskom tržištu.