Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
DODJELA POTPORA

Galić: Početak još bolje suradnje i odskočna daska za male proizvođače

1/2
Foto: vusz.hr
U palači Srijem s dva OPG-a potpisani ugovori o dodjeli potpora

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić potpisao je ugovore o dodjeli potpora za izradu projektno-tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda s OPG-om Šibenik iz Slakovaca i objekta za proizvodnju džemova i pekmeza s OPG-om VRT Mala Vidrica iz Posavskih Podgajaca. Ugovori su potpisani temeljem javnog poziva na kojemu su spomenuta poljoprivedna gospodarstva ispunila postavljene uvjete i kriterije.

ISTRAŽIVANJE Priznanje Instituta za javne financije za transparentnost proračuna

Pomoć i Agroklastera

U županiji ističu kako im je cilj pomagati malim gospodarstvima i obrtima. Javne pozive za izradu projektno-tehničke dokumentacije raspisuju jednom ili dva puta godišnje, a za potpore se izdvaja oko 100 tisuća kuna. Početkom godine dodijeljene su tri potpore, a sada dvije te je novaca još ostalo.

Župan Božo Galić naglasio je da potpisivanje ugovora smatra dokazom dobre suradnje s proizvođačima. Sufinanciranje izrade projektno tehničke dokumentacije početak je još bolje suradnje, odnosno odskočna daska za obiteljska poljoprivredna domaćinstva, jer će se tako moći prijavljivati na natječaje za projekte koji će biti financirani iz europskih sredstava. Proizvođači će moći u daljnjoj budućnosti računati na pomoć i suradnju Agroklastera, županijske tvrtke koja pomaže malim proizvođačima da svoje proizvode plasiraju na tržište, isto kao na i pomoć županijskih upravnih odjela.

– Nastavljamo s financiranjem obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava. Kombinacija iskustva vas proizvođača i znanja struke pravi je smjer suradnje kojom ćemo prije svega spasiti domaćinstva, razvijati poljoprivredu te naposljetku plasirati na tržište kvalitetne i zdrave domaće proizvode koje ćemo vidjeti na policama trgovačkih lanaca – poručio je Galić. Vlasnik OPG-a “Šibenik” iz Slakovaca Petar Šibenik istaknuo je kako je u poljoprivrednom sektoru svaka, pa i najmanja potpora dobrodošla. Dobiveni iznos od 11 tisuća kuna utrošiti će na projektnu dokumentaciju budućeg objekta za preradu tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, što je otprilike 50 posto potrebnih sredstava.

Ugodan ljetni odmor, uživanje i zabava potrajat će sve do 31. kolovoza Lipički bazeni alternativa su onima koji ove godine neće ići na more

Ocat od kupine i lavande

– I prije smo osjetili i uvidjeli da Županija ima sluh za nas poljoprivredne proizvođače u okvirima svojih mogućnosti. Naš OPG bavi se stočarstvom, odnosno uzgojem odojaka za tov, a proizvodimo i proizvode poput kulena, kulenove seke, kobasice, šunke i slanine. Do sada smo proizvodili oko tonu i pol godišnje, a sada nam je cilj znatno povećati proizvodnju – rekao je Šibenik.

Potporu od 9 tisuća kuna dobio je, pak, OPG „VRT Mala Vidrica“ iz Posavskih Podgajaca, koji proizvodi delikatesnu i vegansku hranu od voća i povrća, čajeve, ocat, kompote, džemove, sirupe i dr. Zanimljivo je da nasade ne gnoje, ne navodnjavaju i ne prskaju te ne koriste konzervans i želatinu.

– Naš ocat od kupine i lavanda slove kao jedni od najboljih u Hrvatskoj. Ovisno o sezoni, imamo oko 90 proizvoda na jednom hektaru zemlje. Ovaj nam ugovor puno znači, jer je to znak da je naš rad prepoznat. Potporu ćemo iskoristiti za projektiranje radnog prostora – kazala je vlasnica OPG-a Jasna Picek.