Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održana završna konferencija projekta Hercultour

Promocijom kulturne baštine do razvoja turizma i u ruralnim sredinama, a ne samo na obali

Foto: Stipe Surać
Reportažu o susretu pankera Bere i svirača drevne mišine objavio je National Geographic na 14 strana

U Kneževoj palači u Zadru održana je završna konferencija projekta Hercultour – HERa trademark, CULtural TOURism routes and visitor centres strengthening (Jačanje oznake HERA, kulturno turističkih ruta i posjetiteljskih centara), koji je ujedno i nastavak projekta HERA – Upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana.

Župan Blaženko Boban (gornja slika) predstavio je program konferencije uz Damira Brčića, Stipu Čogelju te Maria Čubelića TURIZAM BUDUĆNOSTI Vodeći stručnjaci o potrebama modernog turista, kako ih privući u ruralna područja...

Zadarska županija vodeći je partner, a uz partnere iz Hrvatske, Primorsko-goransku, Šibensko-ninsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, projekt provode i partneri iz Italije: Cope (Regionalna razvojna agencija) i Adsu (Agencija za visoko školstvo) iz Terama te Turistička destinacija “Romagna” (Regionalna agencija za razvoj destinacije) iz Riminija.

Nastavak projekta HERA

Nazočnima se obratio zamjenik župana Šime Mršić podsjetivši da je projekt Hercultour, vrijedan 1,176.467,4 eura, odobren za financiranje putem Standard+ poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020. koji je s provedbom započeo 1. siječnja 2018. godine. Vrijednost projekta za područje Zadarske županije iznosila je 186.469,8 eura.

– Cilj je projekta bio kapitalizirati postignuća projekta HERA-e i učvrstiti njihovu održivost kroz jačanje djelovanja Udruge HERA te ojačati upravljanje kulturno turističkim rutama i posjetiteljskim centrima koji nose oznaku HERA na teritorijima lokalnih partnera, kroz izradu planova upravljanja, marketinških planova i provedbu dodatnih promotivnih aktivnosti, u svrhu smanjenja sezonalnosti u turizmu – rekao je zamjenik župana Šime Mršić i podsjetio da su kroz projekt HERA u Zadru obnovljeni Mali Arsenal, Prolaz cara Augusta i Vrata sv. Krševana.

Europskim projektima do revitalizacije bogate istarske kulturne baštine Srce Istre otkrilo je ruralna područja, a promovirani su i muzeji, freske...

– Ti objekti, kao i Asserija, Kaštel Benković, Stari grad Pag i Nin, nose sada oznaku HERA, a projekt Hercultour uključivao je upravljanje i promidžbu kulturnim i turističkim rutama te upravo spomenutim posjetiteljskim centrima.

Provedenim aktivnostima željelo se doprinijeti jačanju postojeće prekogranične suradnje u području turizma i očuvanja kulturno-povijesne baštine između Italije i Hrvatske, ali i osnažiti suradnja između institucija i ključnih dionika, radi poboljšanja i očuvanja kulturno-povijesne baštine, povećanja ulaganja u turističku promociju te kreiranja zajedničke turističke ponude na različitim područjima, što će za rezultat imati i povećanje broja posjetitelja i u manje razvijenim područjima, posebice ruralnim. Širenje turizma s već prenapučene obale u naše zaleđe svakako je jedan od ciljeva razvoja turizma. Stoga je stavljanje u funkciju bogate kulturno-povijesne baštine koja se na tom području nalazi svakako hvalevrijedan korak upravo u tom smjeru – rekao je zamjenik župana Mršić.

Ilustracija očuvanja kulture baštine Počinje provedba projekta Industrijska baština Ivanić-Grada

Završna konferencija

Na završnoj konferenciji nazočne su s učinjenim upoznali voditelj projekta Hercultour, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i fondove Europske unije Zadarske županije Lovro Jurišić te predstavnici svih partnera u projektu.