Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Obnavljanje tradicije

Prvi Svečani bal Varaždinske županije 1. veljače

Svečani bal u Varaždinu
Foto: Varaždinska županija
Ulaznice se mogu kupiti po cijeni po cijeni od 250 i 350 kuna u HNK u Varaždinu

U Županijskoj palači u Varaždinu organizacijski odbor koji čine predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Jasna Jakovljević, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić predstavili su Svečani bal Varaždinske županije koji će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu 1. veljače ove godine.

Župan Čačić obišao je obnovljenu Opću bolnicu u Varaždinu U sedam zgrada u Općoj bolnici Varaždin uloženo 83,5 milijuna kuna Povoljni stambeni krediti i učiteljima

Grad Varaždin i Varaždinska županija imaju dugu povijesnu tradiciju balova te višestoljetnu kulturnu i političku povezanost sa srednjoeuropskim kulturnim miljeom i naslijeđem Austro-ugarskog carstva. Upravo su balovi bili jedno od najznačajnijih društvenih događanja, profinjeno i kulturno druženje ali i neizostavno mjesto diplomatskih, kulturnih, gospodarskih i političkih aktivnosti. Natalija Martinčević pojasnila je zbog čega je Varaždinska županija odlučila obnoviti ovu stoljetnu tradiciju. 

- Uz obnovu tradicije i vraćanje jedne prave građanske varaždinske manifestacije, želja nam je Varaždin i Varaždinsku županiju predstaviti u najboljem ali i jedinstvenom svijetlu. Važno je napomenuti da će to biti jedini bal u Hrvatskoj. Na Svečanom balu ponovno ćemo promovirati sve ono najbolje iz varaždinske županije što je i jedan od ključnih ciljeva Županije i TZ-a. Promovirat ćemo naše glazbenike, našu Glazbenu školu ali i naše domaće proizvode, naša vina i pjenušce, naše modne dizajnerice i obrtnice. Posebnost ovog bala je i njegova humanitarna nota – naglasila je predsjednica Organizacijskog odbora Svečanog bala Natalija Martinčević.

Ansambl Sakcinski 15. susret hrvatskih malih vokalnih sastava Vokalnom ansamblu Sakcinski peto uzastopno zlato

Svečani bal Varaždinske županije održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a poseban sjaj dobit će obnovljena Koncertna dvorana.

- Ponosna sam da će HNK u Varaždinu biti domaćin ovog bala i jako mi je drago da se ova tradicija vraća u Varaždin. Naša dvorana će zasjati u punom sjaju nakon obnove, a u nju će biti vraćeno ono za što je ona i namijenjena, a to je vrhunska glazba i ples – rekla je Jasna Jakovljević, intendantica HNK u Varaždinu.

Partner ovogodišnjeg prvog Svečanog bala Varaždinske županije bit će Hrvatski bal u Beču koji se održava 19. siječnja gdje će predstavnici Varaždinske županije i službeno najaviti i predstaviti županijski Svečani bal. 

Igrokaz "Traži se vitez hrabar" oduševio je gledatelje Udruga viteški red Sv. Nikole Viteške radionice oduševile djecu i odrasle

- Program će biti kako i dolikuje jednom balu: red glazbe, red plesa, red atrakcija i red predivne gastronomije. Okosnica bala bit će Varaždinski komorni orkestar kao domicilni orkestar, jedan novi sjajan ansambl MozArt sastavljen od sedam vrhunskih glazbenika, D&B piano duo te Vid Novak uz klavir. Osim navedene glazbene poslastice, glazbeni program nadopunjuju i solisti Lana Kos, Jelena Štefanić, naša nada Lucija Spevec i Irma Dragičević te višestruki prvaci Hrvatske plesni par Vedran Sraga i Paula Hude. – naglasio je ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

Glazbena škola u Varaždinu poznata je po svojim vrhunskim profesorima i učenicima, a nerijetko učenici nastavljaju studij na poznatim europskim fakultetima. Ravnatelj Davor Matačić izrazio je zadovoljstvo još jednim uključivanjem učenika i profesora Glazbene škole u ovako važan događaj. Sretan je i poznati skladatelj i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić. 

Miran Bojanić Morandini predstavio je popratne sadržaje koji će uveličati ovaj događaj. Kao što je i najavljeno, cilj ovog Svečanog bala je promocija modne, gastro i eno ljepote Varaždinske županije utkana u posebnost ovog događaja.

- Kako je moda kroz povijest bila neizbježna tema svakog bala, tako će uzvanici imati čast vidjeti kreacije varaždinskih dizajnerica – rekao je Morandini.

Varaždinska županija Varaždinska županija Pred školom postavljeni semafori, najavljene i video kamere

Prvi puta će biti predstavljena „Varaždinska ilirska nošnja, a predstavit će se i Snježana Radev – Brokat, Blaženka Roth by BRoth, Kuzminski Ivana by Kuzminski dizajn, Melita Kukec - Kookabee dizajn, Ana Kraš Šoštarić, Željka Vidović Škec – Ellera.

- Predstavit će se i dobro poznati husari koji su obavezno sudjelovali u posebnim prilikama i svečanostima značajnim za Županiju. Višestruko nagrađivani kuhari restorana Minerve nudit će višestoljetnu gastronomsku tradiciju varaždinskog kraja. Sve namirnice i vina proizvodi su Varaždinske županije i tako se želi podržati proizvođače hrane s područja Županije – naglasio je Morandini.

Uz poznatu Topličku tortu, veliku gastro i eno ponudu Županije, promovirat će se varaždinski pjenušac čija tradicija potječe iz 1859. godine. Tu tradiciju nastavila je Vinarija Jambriško koja proizvodi pjenušac u samo 2000 boca. Svi članovi organizacijskog odbora složili su se da je ovo poseban i važan kulturni događaj za Varaždinsku županiju i da će se kao takav naći na vrhu liste kulturnih, društvenih i turističkih događaja u Hrvatskoj.

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni po cijeni od 250 i 350 kuna u HNK u Varaždinu.

Dravski bazeni Dravski bazeni Novo hit mjesto za kupanje: 'Bolje je nek negda'