Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Zamjenik župana Šime Mršić obišao radove na gradilištu Baštice II

Radovi idu po planu, do 2020. suvremeni sustav navodnjavanja

Projekt Baštica II dobro napreduje
1/5
Foto: Zadarska županija
Od 158 hektara na kojima će biti sustav za navodnjavanje na 93 hektara su voćnjaci i vinogradi, a na 65 hektara povrtlarske kulture

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić u pratnji pročelnika za poljoprivredu Daniela Segarića obišao je gradilište druge faze sustava navodnjavanja Baštica. Radovi na projektu vrijednom više od 16 milijuna kuna službeno su počeli 1. kolovoza, a planirani rok gradnje je 19 mjeseci. Voditelj projekta Zoran Jakelić iz Hrvatskih voda i predstavnik izvođača tvrtke Braco Kop d.o.o. Ivan Rezo upoznali su predstavnike županije s dosadašnjim tijekom radova te su obišli dio trase na kojoj se izvode radovi. Za sada sve ide prema predviđenom vremenskom planu.

Dan općine Sukošan Dan općine Sukošan Počinje gradnja nove tržnice, ribarnice i vrtića te proširenje osnovne škole

Rok gradnje 19 mjeseci

– Poljoprivreda je u našoj županiji jedna od osnovnih gospodarskih grana pa su sustavi navodnjavanja od iznimne važnosti. Imamo odlična polja, ali nećemo biti konkurentni s poljoprivrednim proizvodima ako što veći dio županije ne pokrijemo sustavima za navodnjavanje. Poljoprivreda nam je važna i zbog turizma, a ovo je konkretan način pomoći našim poljoprivrednicima i dodatan poticaj da se uključe u aktivniju proizvodnju – poručio je zamjenik župana Mršić.

Cijela trasa budućeg sustava navodnjavanja, zajedno s četiri ogranka, ukupne je duljine oko 12 kilometara. Izgradnjom sustava navodnjavanja Baštica II. faza – Smilčić omogućit će se navodnjavanje 158 hektara poljoprivrednih površina u vlasništvu 43 poljoprivredna gospodarstva s kojima je sklopljen predugovor o korištenju sustava.

Deklaracija o pametnim otocima Dva županijska otoka potpisala Deklaraciju o pametnim otocima Općine Ugljana i Pašmana među 200 otočnih zajednica Europe

– S obzirom na to da je planirani rok izgradnje 19 mjeseci od potpisa ugovora, ovaj sustav trebao bi biti u funkciji za sezonu navodnjavanja 2020. godine, kada bi 43 buduća korisnika koja imaju potpisan predugovor o korištenju dobila dodatnu sigurnost i osuvremenila svoju proizvodnju. Od 158 hektara na kojima će biti napravljen sustav za navodnjavanje na 93 hektara su nasadi voćnjaka i vinograda, dok su na 65 hektara zasađene povrtlarske kulture – istaknuo je resorni pročelnik Daniel Segarić.

Županiji 22,8 milijuna potpora

Sustav navodnjavanja Baštica II. faza – Smilčić nalazi se na području mjesta Smilčić, na prostoru koji teritorijalno pripada Gradu Benkovcu. Izvođač radova je tvrtka Braco-Kop, stručni nadzor provodi H 5, projektantski nadzor Hidrokonzalt-projektiranje, a koordinator zaštite na radu tvrtka je Inspekt. Za izgradnju tog sustava navodnjavanja osigurana su sredstva iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. Zadarskoj županiji odobrena je potpora u najvišem iznosu od 22,889.973 kune, od čega potpora iz EU iznosi 85%, a nacionalna potpora 15 posto.

Božidar Longin i Erhard Busek Priznanje gostu Bivši austrijski vicekancelar Busek u posjetu županiji Župan Božidar Longin s kineskim izaslanstvom U posjetu županiji boravilo izaslanstvo prijateljske kineske regije Hainan Longin: Kinezi žele suradnju sa Sveučilištem, ali i naša vina