Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Počela gradnja Regionalnog vodoopskrbnog sustava “Zagreb-istok”

Radovi na investiciji vrijednoj 883,8 milijuna kuna odvijat će se tijekom sljedeće četiri godine

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Realizacijom ovoga projekta gotovo sva kućanstva u istočnom dijelu županije moći će se priključiti na javni vodoopskrbni sustav, kazao je župan Stjepan Kožić

Počeli su radovi na gradnji Regionalnoga vodoopskrbnog sustava “Zagreb-istok“. Riječ je o financijski najvažnijem projektu u Zagrebačkoj županiji. Vrijedan je 883,8 milijuna kuna, a obuhvaća područje četiriju gradova i deset općina u istočnom dijelu županije. Radovi su počeli u Ivanić-Gradu.

Projekt “Ekomuzej Žumberak” Županija uključena u projekt kojim se promoviraju ljepote Žumberka

Velik dan za županiju

– Od kada sam na čelu Županije, borim se da ljudima na istoku županije uvedemo vodu u kuće. To više nije pitanje civilizacijskog dosega, nego imperativ života i napretka u budućnosti. Svjestan sam da žitelji realizaciju ovoga projekta čekaju dugo, no treba reći da se on nije mogao ostvariti bez financijske pomoći europskih fondova. Stoga, za županiju je danas velik dan! – na početku radova rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Podsjetio je da se o ovome projektu govori već četrdesetak godina, no ozbiljnije se počeo pripremati 2007. kada je donesena odluka o osnivanju Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o.

– Drugi važan datum je 1. srpnja 2016. Tada smo donijeli odluku o prijenosu udjela Zagrebačke županije u ovoj tvrtki na gradove i općine te o objedinjavanju svih trgovačkih društava koja su se, u istočnom dijelu županije, bavila vodoopskrbom i odvodnjom, a čime su se stekli uvjeti za prijavu projekta na natječaj za nepovratna europska sredstva – kazao je župan Stjepan Kožić.

Foto: Zagrebačka županija

dan zagrebačke županije Županija druga u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i po zaposlenosti

Dodao je da se gradnjom vodoopskrbnog sustava šalje i poruka potencijalnim investitorima da dođu ulagati u područje Zagrebačke županije.

– Realizacijom ovoga projekta gotovo sva kućanstva u istočnom dijelu županije moći će se priključiti na javni vodoopskrbni sustav, a nestat će i sada veliki gubici na vodovodnoj mreži, ova će investicija imati i veliki efekt na gospodarstvo, posebno u sektoru građevine – kazao je župan.

Od ukupne vrijednosti investicije, odnosno 883,8 milijuna kuna, prihvatljivi trošak za sufinanciranje EU iznosi 707,1 milijun kuna.

Iz Kohezijskog fonda EU osigurano je 483,9 milijuna kuna, Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, kao nositelj projekta, osigurat će 44,6 milijuna, dok će se iz proračuna Republike Hrvatske i proračuna Hrvatskih voda izdvojiti po 89,2 milijuna kuna.

Ključeve novih vozila djelatnicima je uručio župan Stjepan Kožić Županijske ceste nabavile četiri nova radna stroja

– Nasreću, postali smo članica EU i napokon smo mogli osigurati sredstva za realizaciju ovoga projekta. Počeli smo u Ivanić-Gradu, gdje ćemo rekonstruirati oko 46 kilometara postojeće mreže. U idućih mjesec dana radovi počinju i u Dugom Selu, tijekom iduća dva mjeseca u Svetom Ivanu Zelinu, potom na vodocrpilištu Kosnica, a do kraja godine počet će i u Vrbovcu – kazao je Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje, dodavši da će se radovi odvijati iduće četiri godine.

Strateški projekt RH

Svečanosti, kojom je obilježen početak gradnje vodoopskrbnog sustava, nazočili su, uz ostale, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije “Zagreb-istok” proglašen je početkom 2018. strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. 

eu fondovi Bespovratnih 20,7 milijuna kuna za projekte u Zagrebačkoj županiji