Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Novi generalni konzul Republike Srbije u nastupnom posjetu Županiji vukovarsko-srijemskoj

Razgovori o novim projektima i uspostavljanju kvalitetnije suradnje

Foto: VSŽ
Na sastanku je zaključeno da prostora za suradnju ima u mnogim segmentima – od kulture, sporta pa do gospodarstva, stoga se posebna pozornost u idućem razdoblju treba usmjeriti u tom pravcu

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, zajedno sa svojim zamjenicima Franjom Oreškovićem i zamjenikom župana iz reda srpske nacionalne manjine Srđanom Jeremićem, primio je u nastupni posjet novog generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića.

Kako je rečeno poslije sastanka, bila je ovo prigoda za međusobno upoznavanje, ali i razmjenu mišljenja oko unapređenja suradnje, posebno kad je riječ o realizaciji prekograničnih projekata. Naime, poznato je da u tijeku provedba ili u planu niz prekograničnih projekata koji su financirani sredstvima iz EU fondova.

U tom smislu bilo je riječi o prekograničnom projektu pod nazivom “Dunav nas spaja”, koji treba povezati pripadnike nacionalnih manjina s područja Vukovarsko-srijemske županije i onih s područja AP Vojvodine.

Istaknuto je kako Vukovarsko-srijemska županija teritorijalno graniči s Republikom Srbijom te da postoje zajednički problemi koji se trebaju rješavati  u međusobnoj koordinaciji stručnih službi s obje strane, i to prije svega kad je riječ o problemima  nelegalnih prelazaka državne granice, opasnostima od elementarnih nepogoda i drugim pitanjima globalnog karaktera.

Također, zajednička želja je unapređenje položaja pripadnika srpske nacionalne manjine na području Vukovarsko-srijemske županije 
te hrvatske nacionalne manjine koja živi na području Republike Srbije.

Zaključeno je da prostora za suradnju ima u mnogim segmentima – od kulture, sporta pa do gospodarstva, stoga se posebna pozornost u idućem razdoblju treba usmjeriti u tom pravcu.