Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE

Razvoj gospodarstva – u pet godina broj zaposlenih Vukovaraca narastao za 102

Foto: Branimir Bradarić
Vukovar je bio drugi po izdvajanju proračunskih sredstava za gospodarstvo, a sada je osmi u konkurenciji poticanja poljoprivrednika

Proteklih nekoliko godina u Vukovaru raste broj zaposlenih, a taj trend nastavljen je unatoč epidemiji koronavirusa i svim problemima s kojima se cijeli svijet suočio i tijekom 2020. godine.

ZA ODLIKAŠE STIPENDIJA JE 20.000 KUNA Virskim studentima 15.000 kuna godišnje

Poduzetničke mjere

– Prema analizi, u Vukovaru su u prosincu 2020. bile zaposlene 10.234 osobe, dok je u prosincu prethodne godine bila zaposlena 9991 osoba, što je 243 radna mjesta više i na tragu je kontinuiranog porasta. Kada je riječ o zaposlenim Vukovarcima u Vukovaru, u prosincu 2016. bilo ih je 4708, a u prosincu 2020. godine 5731, što znači da je u pet godina broj zaposlenih Vukovaraca narastao za 1023 i jasan je pokazatelj koliko je vukovarsko gospodarstvo otišlo gore. Vukovar je unatoč koronakrizi 2020. završio s prosjekom od 10.078 radnih mjesta, odnosno sa 157 radnih mjesta više u odnosu na godinu ranije, a u odnosu na 2014. godinu s čak 1000 radnih mjesta više – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dodao je da je preuzimanjem dužnosti gradonačelnika 2014. odmah u fokus stavio gospodarstvo, što je kroz kvalitetnu suradnju s poduzetnicima s područja Vukovara rezultiralo povećanjem broja zaposlenih. U periodu od 2014. do zadnjeg dana 2020. godine u komunikaciji s poduzetnicima kreirali su mjere poticanja kroz koje se u vukovarsko gospodarstvo direktno plasiralo 46 milijuna kuna. Penava kaže da su tako izazvali impuls koji je doveo do izrazito pozitivnih rezultata. Dodao je i da je Vukovar po stručnim analizama uvijek bio u samome vrhu gradova u Hrvatskoj po izdvajanjima za poduzetništvo.

ZEMLJIŠTA U PODUZETNIČKOJ ZONI Prilika za investitore – Vrbovec na gradska zemljišta daje potporu do 60%

– Vukovar je bio drugi po izdvajanju proračunskih sredstava za gospodarstvo, a sada je osmi u konkurenciji poticanja poljoprivrednika. Rezultate mjera prati Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju koji u suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje svake godine radi analitiku i prati kretanje broja radnih mjesta u našem gradu – rekao je Penava.

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić izrazila je zadovoljstvo rezultatima u 2020. godini te najavila da takav trend Grad planira nastaviti i u 2021. godini jer uskoro s proizvodnjom dijelova za Boeing i Airbus kreće poznata tvrtka iz sektora avioindustrije Enikon Aerospace te planiraju nova zapošljavanja.

Otvaranje novih tvrtki

– U Vukovaru s radom počinje i jedan njemački investitor koji se bavi proizvodnjom oplata za strojeve, a zanimanje za otvaranje tvrtke na području Grada izrazila je i jedna talijanska tvrtka koja se bavi reciklažom te tvrtka iz BiH koja se bavi proizvodnjom ravnih krovova. U sklopu EU projekata koje je izradila Razvojna agencija Vukovar zaposleno je oko 300 ljudi, a u najavi su i novi projekti koji će osigurati nova zapošljavanja. Ono što je važno istaknuti jest i to da je Gospodarska zona prije 5-6 godina bila gotovo prazna i zapuštena, a danas je njena popunjenost više od 90 posto – kazala je Mujkić.

VINKOVAČKI CRVENI KRIŽ Upućena nova dva šlepera pomoći stradalima u potresu

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubšić podsjetila je da je Grad tijekom 2020. otvorio čak pet javnih poziva za poduzetnike kroz koje je osigurano više od 6 milijuna kuna. Isto tako iz gradskog proračuna sufinancirali su poljoprivrednicima dio troškova nabave mehanizacije, opreme, plastenika, staklenika, nasada i stoke, nabavu višegodišnjih biljaka, pčelarske opreme, edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, pripremu projekata za financiranje iz fondova EU, opremanje gospodarskih objekata i slično. Prema njenim riječima, sve to doprinijelo je porastu broja zaposlenih u Vukovaru i prošle godine.