Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Obnova Radničkog doma ide brže no što je planirano

Rekonstrukcija budućeg doma Veleučilišta Lavoslava Ružičke gotova do kraja 2021.

Foto: Grad Vukovar
U prizemlju zgrade bit će smješten fitness centar za studente fizioterapije, višenamjenska dvorana i knjižnica. Na prvom katu bit će uredi za upravu i studentsku službu te dio nastavničkih kabineta, a 2. i 3. kat predviđeni su za učionice i kabinete

Od prvog dana početka realizacije projekta vukovarska gradska uprava ističe da je projekt obnove Radničkog doma u Borovu naselju jedan od kapitalnih projekata koji će znatno promijeniti tu vukovarsku gradsku četvrt. Obnova i rekonstrukcija Radničkog doma u punom su jeku. Gradilište je obišao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima.

TRANSPARENTNOST Gradski proračun vidljiv svima

U punom sjaju potkraj 2021.

Tom prilikom Penava je rekao da radovi idu ubrzanim tempom te da se završetak radova očekuje i prije nego što je planirano. Naime, prema prijašnjim planovima, završetak radova najavljivan je za proljeće 2022., ali kako se dinamika radova odvija brže od planiranog, rečeno je da bi Radnički dom mogao zasjati u punom sjaju već potkraj 2021. Penava je tijekom posjeta gradilištu rekao da je imao želju ponovno obići radove i pokazati primjer dobre prakse. Kazao je i kako smo često kritični prema izvođačima radova, ali i da primjer izvođača radova na zgradi Radničkog doma najbolje pokazuje da još uvijek ima kvalitetnih tvrtki koje se drže svih propisanih uvjeta.

– Izuzetno me veseli da je riječ o pravoj i temeljitoj rekonstrukciji pri kojoj su poštovani svi uvjeti građevinske i arhitektonske struke. Tehnološka opremljenost samog objekta je vrlo visoka. Siguran sam da ćemo koncem godine studentima Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru osigurati najmodernije uvjete za stručno usavršavanje – rekao je Penava.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig rekao je kako će završetkom radova Radnički dom postati ukras Borova naselja.

– Svjedoci smo da se ovdje svaki dan radi punom parom i da smo u poodmakloj fazi radova. Započeti su radovi na vanjskoj oplati, zidanju starom opekom, unutarnjem uređenju te su provedene kompletne instalacije – rekao je Čulig. RADOVI U PUNOM POGONU Dovršava se zapadni zid groblja

I on je kazao da se pri raznim infrastrukturnim radovima susrećemo s kašnjenjima izvođača radova i samim time s probijanjem rokova, no i istaknuo da se na Radničkom domu radovi odvijaju i prije predviđenih rokova što je za svaku pohvalu.

– Nadamo se da će to postati praksa kojom ćemo se voditi na budućim gradilištima na području Vukovara – istaknuo je Čulig.

U obilasku gradilišta bio je i Slobodan Stojanović, prodekan Veleučilišta Lavoslava Ružičke, koji je rekao da se projektom obnove Radničkog doma i njegovom prenamjenom u prostore vukovarskog Veleučilišta stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj Veleučilišta i dizanje studentskog standarda te razvoj novih studijskih programa u skladu s potrebama tržišta rada.

Novi studijski programi

Naime, prema planovima, Radnički dom u Borovu naselju bit će prenamijenjen za potrebe rada Veleučilišta Lavoslava Ružičke. U prostorije koje trenutačno koristi Veleučilište preselila bi se Policijska postaja Vukovar pa bi tako Županijska ulica postala ulica u kojoj djeluje većina institucija u gradu.

To bi koristilo i građanima jer bi mogli puno brže obaviti sve potrebne poslove. U prizemlju zgrade bit će smješten fitness centar za studente fizioterapije, velika višenamjenska dvorana za održavanje stručnih konferencija i skupova te knjižnica. Na prvom katu bit će uredi za upravu i studentsku službu te dio nastavničkih kabineta, a 2. i 3. kat predviđeni su za učionice i kabinete. U Veleučilištu ističu kako će uređenjem novog prostora dobiti bolje i kvalitetnije radne uvjete, ali i više prostora. To će omogućiti i daljnje širenje Veleučilišta, odnosno pokretanje novih studija.

GRADILIŠTA Više od 3000 priključaka na vodu i odvodnju

Prema dosadašnjim najavama, planira se pokretanje studija sestrinstva, a radi se i na pokretanju studija računarstva. Podsjećamo da je u Vukovaru sagrađen i novi Studentski dom Leopold tako da Vukovar postaje pravi mali studentski grad koji nudi niz sadržaja studentima.

Rekonstrukcija Radničkog doma vrijedna je oko 75 milijuna kuna i odvija se u sklopu Intervencijskog plana EU.