Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Župan Longin u obilasku vrijednih projekata

Ribarska luka u Kalima, šetnica Jazine, aglomeracija i Privlački gaz vrijedni su 500 milijuna kuna

1/8
Foto: Zadarska županija
Kroz projekt Aglomeracija Nin-Vrsi-Privlaka izgradit će se mreža vodovoda i odvodnje vrijedna 430 milijuna kuna s PDV-om

Zadarski župan Božidar Longin sa suradnicima je obišao veći dio Zadarske županije kako bi razgledao infrastrukturne projekte koji su trenutačno u izgradnji, a vrijedni su oko 500 milijuna kuna. Prvo je razgledao radove na gradnji ribarske luke u Kalima, u uvali Vela Lamjana.

Foto: Zadarska županija

Za projekte u županiji potpisani ugovori vrijedni 11 milijuna kuna Obnovit će se bolnica Ugljan i škole u Škabrnji i Gračacu

Ova faza vrijedna je oko 30 milijuna kuna, a ukupna investicija iznosi više od 40 milijuna kuna. Radove izvodi Kali gradnja, a trebali bi završiti do rujna 2020. godine. Investitor je Lučka uprava Zadar koja je za gradnju osigurala bespovratna sredstva u 100-postotnom iznosu, od čega je 75 posto sredstva iz EU, a ostatak od 25 posto osiguran je iz nacionalnih fondova.

Vodeći po ulovu ribe

– Ponosno nosimo naziv najribarskije hrvatske županije jer smo uvjerljivo vodeći na Jadranu u uzgoju, ali i ulovu ribe. No uvijek nastojimo gledati u budućnost pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture. Nakon što dovršimo gradnju ribarskih luka u Kalima i Gaženici naši će ribari imati najbolji ribarski centar s obje strane Jadrana, a sljedeći korak je gradnja ribarske luke u Biogradu za koju već pripremamo projektnu dokumentaciju – rekao je Longin i potom obišao završne radove na 3. fazi rekonstrukcije obale u luci otvorenoj za javni promet Jazine u Zadru.

Foto: Zadarska županija

U pratnji resornog pročelnika Krešimira Laštre i ravnatelja ŽLU Davora Škibole razgledao je novu šetnicu ispred zgrade Lipotice koja bi uskoro trebala biti dovršena. Ulaganje u treću fazu iznosi 6,2 milijuna kuna, dok je cijeli projekt vrijedan 21 milijun kuna.

Projekt Adri.SmArtFish Ribari ukazali na nelojalnu konkurenciju

– Projekt je završen u predviđenom roku. U provedbi ove faze rekonstrukcije luke Jazine svakako trebamo istaknuti kvalitetnu sinergiju Grada Zadra, županije i resornog ministarstva koje nam pruža potporu u infrastrukturnim projektima. Grad Zadar će po završetku projekta dobiti modernu šetnicu, kakva i priliči najljepšem gradu na Jadranu, a i sve palme su vraćene na šetnicu – kazao je Davor Škibola.

Obišao i zapadni dio županije

U nastavku radnog obilaska županije župan Longin je u pratnji gradonačelnika Nina Emila Ćurka i načelnika Općine Privlaka Gašpara Begonje razgledao radove na dva projekta u zapadnom dijelu Zadarske županije.

Foto: Zadarska županija

Kroz projekt aglomeracija Nin-Vrsi-Privlaka izgradit će se mreža vodovoda i odvodnje vrijedna 430 milijuna kuna s PDV-om, a projektom Privlački gaz vrijednim 22 milijuna kuna produbit će se kanal zbog skraćenja plovidbe za 11 nautičkih milja za sva plovila koja plove od Privlačkog zatona prema Povljanskom kanalu te dalje prema Ljubačkom zaljevu i Ljubačkim vratima.

Župan Božidar Longin vrijedan 9,3 milijuna kuna Otvoren novi vrtić za 92 mališana iz Nina

Privlački gaz je plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva smješten između obala kopna i otoka Vira. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te tvrtka Plovput financiraju više od 80 posto vrijednosti projekta, a preostali iznos će pokriti Zadarska županija i četiri jedinice lokalne samouprave – grad Nin te općine Privlaka, Vrsi i Vir.

Završilo snimanje realityja Mesternes Mester Ove zime u Norvešku ćemo donijeti ljeto i nasmijane ljude iz Hrvatske, iduće godine očekujte puno Norvežana na obali