Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 2212 pregleda
novi smještajno-obučni centar u hotelu spačva

Sada policija može brzo reagirati na svaku situaciju, a hrvatska granica je sigurnija

Nova granična jedinica MUP-a
1/9
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Centar će koristiti policajci koji u PU Vukovarsko-srijemsku dolaze na ispomoć radi poslova osiguravanja državne granice

Nekadašnji Hotel Spačva, koji se nalazi na autocesti nedaleko od Bajakova, pretvoren je u Smještajno obučni centar granične policije PU Vukovarsko-srijemske županije. Novu policijsku postaju posjetio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je tom prilikom rekao kako se centar nalazi na idealnoj lokaciji.

Hotel Dunav Projekti u Vukovaru za bolji i kvalitetniji život Hotel će se obnoviti i postati konferencijski centar, a zaposlit će se oko 30 ljudi

- U blizini je MGCP Bajakovo kao i sama autocesta. I policijske postaje koje pokrivaju zelenu granicu sa Srbijom su u blizini. Policajci će ovdje imati uvjete kakve želim da imaju svi hrvatski policajci. Ovaj Centar nam omogućava da policija može vrlo brzo reagirati na svaku nenadanu situaciju. Samim tim i hrvatska granica je sigurnija - rekao je Božinović.

Pojasnio je kako će Centar koristiti policajci koji u PU Vukovarsko-srijemsku dolaze na ispomoć radi poslova osiguravanja državne granice. Oni su do sada iz svojih matičnih uprava svakodnevno putovali na istok Hrvatske. Na taj način gubilo se vrijeme što je, kako je rekao Božinović, utjecalo i na efikasnost rada policije. To je utjecalo i na prekovremene sate, a samim tim i na ukupne troškove.

Sada će policajci koji dolaze na ispomoć u ovome Centru provoditi vrijeme dok su na ispomoći. Centar je ukupnoga kapaciteta 132 ležaja od čega je 7 apartmana, 6 jednokrevetnih soba i 49 dvokrevetne sobe. Raspolaže i s kuhinjom kao i kongresnom dvoranom. Svaka od soba je s kupatilom, klimom, grijanjem, televizorom. Na katu su i hidromasažne kade. Unutar Centra je 9 stalno zaposlenih osoba.

OŠ Nikole Andrića u Vukovaru OŠ Nikole Andrića u obnovu kreće 2018. Za obnovu vukovarske škole pune rupa od gelera osigurano 15 milijuna kuna

- U ovome Centru provodit će se i drugi policijski poslovi poput specijalističkih tečajeva koje ćemo provoditi u suradnji s Frontexom i tečajevi gdje će sudjelovati granične policije država EU. Važno je znati i kako sve troškove objekta, smještaja i obuke pokriva EU - rekao je Božinović napominjući kako je cijeli projekt vrlo brzo realiziran kao i da je u međuvremenu i Vlada RH donijela izmjene Pravilnika kako bi se mogla ustrojiti ova jedinica.

Voditelj službe granične policije PU Vukovarsko-srijemske Krunoslav Janjić rekao je kako su i sami policajci zadovoljni s uvjetima koje imaju u Centru.

- Uvjeti ovdje su zaista odlični za boravak i rad policije. Imamo sve što je potrebno kako bi posao mogli obavljati još kvalitetnije. Važno je i što se sada ne gubi vrijeme na transport - rekao je Janjić.  

Inače, tek ustrojeni Smještajno obučni centar nalazi se u nekadašnjem Hotelu Spačva koji je do nedavno radio. Ljetos se pojavila i informacija kako su se vršili pregovori kako bi se Hotel počeo koristiti za smještaj migranata koji se nalaze u Hrvatskoj. Pregovori su očigledno bili uspješni ali je promijenjena namjena. I tada je isticana blizina granice, auto ceste i MGCP Bajakovo.  

Projekt Zaželi u Vukovaru Projekt 'Zaželi' u Vukovaru Bit će zaposleno 50 žena koje će skrbiti o 300 starih kućanstava