Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Epidemiolog Vitalia o povoljnoj epidemiološkoj situaciji u županiji

Sada vidimo da smo radili dobro, ali još nije vrijeme za opuštanje

Foto: pszupanija.hr
Možda je bilo nerealno očekivati da ćemo imati samo tri slučaja zaraze, no sada vidimo da smo radili dobro, a vrlo je važno i to što se velika većina građana pridržavala svih zadanih mjera

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia u razgovoru za službeni županijski portal pszupanija.hr osvrnuo se na dosadašnju situaciju u županiji, načine rada i života od proglašenja pandemije te na nastavak održavanja trenutačno dobrog stanja.

Župan Tomašević obratio se javnosti u povodu Dana Požeško-slavonske županije ”Imamo najvažniji od svih resursa – ljude koji pomažu jedni drugima”

Epidemiološka situacija u Požeško-slavonskoj županiji dobra je od samog proglašenja pandemije. Jeste li očekivali tako dobar rezultat i suradnju građana?

Na samom početku nismo imali vremena razmišljati kakvo će biti stanje, koliki će biti broj pozitivnih osoba u našoj županiji i u kojemu će se smjeru kretati pandemija. Radili smo po preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ovaj mali broj osoba koje su bile pozitivne na koronavirus dokaz je dobrog rada županijskog stožera, kao i odgovornosti naših građana. Nismo znali što očekivati, možda je bilo nerealno očekivati samo tri slučaja, no sada vidimo da smo radili dobro. Osim suradnje i zalaganja cijelog županijskog stožera i svih njegovih sastavnica, vrlo je važno i to što se ogromna većina građana pridržavala svih zadanih mjera i sve to je doprinijelo ovomu što imamo sad. Testirali smo sve ono što je bilo potrebno po epidemiološkim i kliničkim kriterijima.

Župan obišao pogone tvrtke U Orljavi počeli proizvoditi zaštitne maske, interes velik

Očekuje nas sve ljepše vrijeme i mnogi građani htjet će provoditi vrijeme kao što su to činili prošle godine. Očekuje li se normalan način ljetovanja i provođenja godišnjih odmora na javnim bazenima ili je to još daleko?

Respiratorne, kapljične infekcije manjeg su intenziteta u toplijem dijelu godine, u ljetnom dijelu, a ono čemu smo se nadali od početka jest da virus ima sezonski karakter. Ljudi izlaze van na svježi zrak, sportske terene i ostalo, ali i dalje se treba pridržavati mjera o socijalnoj distanci i okupljanjima, da ti izlasci na svjež zrak ne budu tulumi na otvorenom. Kada govorimo o ljetovanju na našoj obali, još se sa sigurnošću ne može ništa reći i u ovom trenutku o tome je rano govoriti.

Smatrate li da postoji mogućnost da se virus vrati krajem godine?

Sigurno da postoji mogućnost, to su predviđanja kako za gripu, tako i za koronavirus. Ako je koronavirus sezonskog karaktera kako se trenutačno smatra, onda neće biti prekida tog ciklusa i valova pandemije dok se ne pronađe cjepivo. Na kraju bih želio zahvaliti svim žiteljima naše županije koji svojim svakodnevnim savjesnim ponašanjem doprinose neširenju virusa, kao i svima onima koji se trude upozoravati, usmjeravati i nadzirati da se mjere koje je propisao Stožer i poštuju.

Podjela hrane u školama Županija potpisala ugovor za projekt Obrok za 5 – faza IV