Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
11. i 12. svibnja

Sajam koji potvrđuje stoljetnu povezanost grada Lipika i cvijeća

1/3
Foto: Lipički compas
Lani je sudjelovalo 130 izlagača iz 13 županija, s tim da je svake godine tendencija sve veći broj izlagača, pa se i ove godine očekuje povećanje

Lipik se posljednjih godina profilirao kao grad manifestacija, a jedna od najposjećenijih i najšarenijih je Sajam cvijeća koji će devetu godinu u Lipiku biti održan 11. i 12. svibnja.

Počeli Dani Međimurske županije Od BIMEP-a i polumaratona Zrinskih do odavanja počasti Petru i Franu Krsti

Lani je Sajam cvijeća prvi put organiziran kao dvodnevna manifestacija, a tako će biti i ove godine.

Natjecateljski dio

– U subotu je na rasporedu natjecateljski i kulturni dio. Nastavljamo lani započeto natjecanje u uređenju pročelja kućica, zainteresirani natjecatelji dobivaju isti prostor koji onda uređuju prema svojim idejama. Ovim smo natjecanjem htjeli u sajam uključiti sve zainteresirane sugrađane koji smatraju da svojom kreativnošću mogu obogatiti ponudu. Lani ih je bilo pet, a ove godine je već sada prijavljeno osam natjecatelja – kaže Anita Jurković, jedna od idejnih začetnica i organizatorica manifestacije.

Foto: Lipički compas

I ove godine nastavlja se natjecanje u košnji trave. Organizatori se nadaju dobrom odazivu.

– Lani smo se, zahvaljujući dvojici natjecatelja, vratili u prošlost jer su kosili ručnom kosom, što je mlađim generacijama svojevrsna nepoznanica. Za prvi dan ovogodišnjeg sajma opet pripremamo mnogo zanimljivog sadržaja i ideja, no nećemo ih još otkrivati, neka ostanu iznenađenja – ističe Miroslav Prhal, predsjednik KUD-a Lipik.

Nedjelja je rezervirana za tradicionalni izložbeno-prodajni sajamski dio.

Lani je sudjelovalo 130 izlagača iz 13 županija, s tim da je svake godine tendencija sve veći broj izlagača, pa se i ove godine očekuje povećanje.

Najljepši školski vrt Lipik kao Opatija kontinentalnog turizma

– Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti popunjavanjem obrasca koji se nalazi na web-stranici Turističke zajednice Grada Lipika www.tz-lipik.hr. Uz izložbeno-prodajni dio sajma, tradicionalno će biti pratećeg zabavnog sadržaja uz glazbu, lunapark, ugostiteljsku ponudu te turističke sadržaje poput vožnje kočijom, turističkim vlakićem i ostalog – najavljuje Hrvoje Kovačić iz lipičke Turističke zajednice.

Jedna od prepoznatljivosti i posebnosti ovog sajma koje ostaju i nakon održavanja su svojevrsne umjetničke instalacije pa nas je zanimalo odakle crpe ideje.

Foto: Lipički compas

– Svake godine trudimo se osmisliti i predstaviti nešto novo i naravno da će biti novosti i na ovogodišnjem sajmu. Ideja je jako puno, trudimo se, istražujemo i gledamo na internetu, pa onda to prilagođavamo našim potrebama i mogućnostima. Taj kreativni dio je jako zanimljiv. Često se dogodi da neke ideje jednostavno ne stignemo realizirati pa ih ostavimo za nagodinu. U svakom slučaju trudimo se da naše instalacije ustvari imaju svoju priču – pojašnjava Veronika Prhal, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika.

Lipičani sve više prepoznaju da je Sajam cvijeća bitan za grad. Sve se češće javljaju ljudi koji nude svoje prijedloge za uređenje, svoje bršljane ili neka privatna cvjetna rješenja. Ponekad jednostavno ponude stare limene kante, korita ili staru opremu za koju procijene da bi mogla koristiti u izradi instalacija.

Učenici stvaraju i uče o ljepotama prirode U lipičkoj Osnovnoj školi otvoren novi natječaj za najljepši školski vrt

Poziv svim građanima

Posebna priča je prisan i prijateljski odnos organizatora i izlagača, pa stoga ne čudi da većina izlagača koji su sudjelovali na prvom sajmu cvijeća u Lipiku, izlaže i danas. Uz poziv svim zainteresiranima da i ove godine posjete Sajam cvijeća, organizatori poručuju: čuvajte i ne uništavajte cvijeće i sadnice!

– I ovim putem pozivamo sve koji smatraju da mogu pridonijeti organizaciji Sajma cvijeća da se jave i uključe, bilo materijalom ili opremom, radom ili konstruktivnim savjetom, idejama i kreacijama. Prilika je već natjecanje u uređenju pročelja okućnica na koje ih pozivamo ovim putem. Sve čitatelje pozivamo da nas posjete 11. i 12. svibnja i da uživaju u svemu što ćemo za njih pripremiti. Iskoriste priliku i slobodno se fotografirajte uz brojne instalacije, uz cvijeće i nasade, ali pozivamo vas također da se prema svemu odnosite odgovorno, kao prema nečemu što je vaše i da to stoga čuvate i ne uništavate – poručili su organizatori.

Besplatna prijava Križevci pokreću Sajam cvijeća